Ilskan efter beskedet om Göteborgsvarvet

Mikael Tvingby är kritisk till Göteborgsvarvets hantering av det inställda loppet.
Foto: PRIVAT
Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Göteborgsvarvets vd Martin Bergman.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in.
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Göteborgsvarvet har meddelat att de inte kommer att erbjuda pengarna tillbaka efter beskedet om den inställda folkfesten.

Samtidigt marknadsförde arrangörerna loppet så sent som för några dagar sedan.

Det får löpare att reagera. En av dem är Mikael Tvingby, 40, från Mölndal.

– Det känns som att jag har blivit lurad, säger han.

Mikael Tvingby sprang sitt första och hittills enda Göteborgsvarv 2019.

– Det var jättekul även om jag tog slut helt och hållet och fick promenera. Men alla hejade på en och det var en riktig folkfest, minns han.

Strax efter loppet anmälde han sig därför även till nästa års upplaga.

Men fjolårets folkfest ställdes in på grund av coronapandemin och i stället erbjöds löparna att springa ett digitalt lopp eller att flytta över sin anmälan till 2021 års lopp utan extra kostnad.

Mikael valde det sistnämnda alternativet och det loppet skulle avgöras i september – men under onsdagen, med drygt två veckor kvar till start, kom beskedet att även det ställs in.

Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Jag är väldigt besviken”

Samtidigt meddelade arrangören att anmälningsavgifterna inte kommer att betalas tillbaka. Löparna hänvisas i stället till ett digitalt genomförande av loppet.

– Enligt det beslut styrelsen fattade i går har vi inga möjligheter att betala tillbaka några anmälningsavgifter. För oss är det här helt enkelt en överlevnadsfråga, sa Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.

Det får Mikael Tvingby att reagera.

– Som många andra är jag väldigt besviken, inte på att de behåller hela avgiften utan att vi inte får en plats i nästa års upplaga. Självklart är det helt rätt att ställa in loppet med tanke på hur det ser ut just nu, men jag känner mig bestulen på pengarna, säger han och utvecklar: 

– Jag har försökt få kontakt med Göteborgsvarvet, men de vägrar svara i sina sociala kanaler. Däremot svarar de mer än gärna på positiva kommentarer – men inte ett pip vid lite mer kritiska röster. Det blir jag frustrerad över. Jag får väl gå ner till Friidrottens hus och se vad de säger, men min bestämda åsikt är att de borde erbjuda samtliga löpare plats i nästa års tävling. Jag tycker inte att dålig ekonomi räcker som ursäkt. Så funkar det inte i övriga samhället. Tänk om du har beställt mat och så kommer kocken ut och säger att du får en digital måltid i stället.

Göteborgsvarvets vd Martin Bergman och Göteborgs friidrottsförbunds ordförande Jahja Zeqiraj.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Hoppas att de gör en pudel”

Så sent som i söndags gjorde Göteborgsvarvet reklam för att folk skulle anmäla sig till loppet – trots att de inte hade något tillstånd att genomföra folkfesten med över 35 000 anmälda löpare.

– Jag anmälde ju mig för flera år sedan, men det måste svida extra mycket för de som anmälde sig så nära inpå. 

Nu hoppas han att Göteborgsvarvet ”tar sitt förnuft till fånga”.

– Jag hoppas att de gör en pudel och att vi blir erbjudna att springa 2022 i stället. De kan åtminstone ge oss några olika alternativ, att vi får skänka avgiften – som de antagligen vill – eller att vi får vara med nästa år eller får någon form av rabatt. De tappar förtroende hos många av oss annars. Just nu känner jag mig lurad.

Enligt Jahja Zeqiraj trodde arrangörerna in i det sista att Göteborgsvarvet skulle gå att genomföra.

– Hade vi kunnat fatta det här beslutet tidigare så hade vi gjort det, men vi har haft en dialog med alla berörda myndigheter kring hur ett fysiskt genomförande skulle kunna ske. Utifrån pandemins utveckling så kunde vi inte annat göra än att fatta det här beslutet nu, säger ordföranden för Göteborgs friidrottsförbund.


Se även: Läkaren: ”Det var spiken i kistan”

Läkaren om att Göteborgsvarvet ställs in: ”Det var spiken i kistan”