Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet mot folkfesten – nästa år: ”Risken finns”

Göteborgsvarvet 2020 ställs in.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det inställda Göteborgsvarvet får stora ekonomiska konsekvenser för friidrotten.

Nu är nästa års jättelopp hotat.

– Den risken finns – den ekonomiska situationen är prekär, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, till GT.

På grund av coronapandemin ställdes Göteborgsvarvet – världens största halvmaraton som skulle ha avgjorts den 16 maj – in.

Det har ställt arrangören inför ett ekonomiskt dilemma. 

Göteborgs friidrottsförbund är beroende av deltagarnas anmälningsavgifter.

”Varvet” omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor. Drygt hälften, alltså mer än 30 miljoner, är pengar från anmälningsavgifter. Storloppet genererar årligen även 20 miljoner kronor åt distriktets friidrottsföreningar.

– Ekonomin är hårt ansatt för förbundet med tanke på att vi har fått lägga om hela vår verksamhet, och vi får se vilka åtgärder vi behöver vidta för att få ekonomin i balans. Men vi måste också planera för en tid efter corona, säger Jahja Zeqiraj som är ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton.
Foto: ANDERS YLANDER

Alternativen för löparna

De som hade anmält sig till årets lopp erbjuds nu i stället att springa ett virtuellt lopp på egen hand. Göteborg Virtual Race, som det kallas, innebär att löparna springer 21,1 kilometer någon gång mellan den 15 och 17 maj 2020 och loggar löppasset med en GPS-klocka eller mobiltelefon. Resultatet är därefter seedningsgrundande till Göteborgsvarvet 2021. 

De två andra alternativen är att skänka sin startplats till Göteborgsvarvet och de arrangerande föreningarnas verksamhet – eller att flytta sin startplats till Göteborgsvarvet i maj 2021 eller Göteborg Maraton i september 2021.

Senast på söndag, den 12 april, ska löparna ha gjort sitt val.

– Rent ekonomiskt är det här en väldigt stor fråga för oss och vi hade en lång diskussion i styrelsen om vilka vägval vi skulle göra, just med tanke på att det här får en stor påverkan både för förbundet och för ”Varvet”. Vi landade i att vi erbjuder ett flertal olika alternativ, men också en möjlighet att bidra till friidrotten så att vi kan fortsätta ha Göteborgsvarvet. Utgången av de valen kommer vi att veta efter den 12 april, berättar Jahja Zeqiraj.

Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Kommer vidta åtgärder”

Finns det en risk att ni får in för lite pengar i år så att det inte kommer att kunna hållas något Göteborgsvarvet nästa år?

– Den risken finns självklart och vi försöker anpassa oss efter situationen som är i dessa coronatider. Situationen förändras mer eller mindre timma för timma och vecka för vecka, och varje dag som regeringen kallar till presskonferens är man orolig. Men den ekonomiska situationen är oavsett vad som händer framöver väldigt prekär och vi kommer att behöva vidta åtgärder. Vilka det är får vi återkomma till.

Vad hoppas ni att alla som anmält sig gör för val?

– Vi hoppas att man gör ett klokt val. Man har möjlighet att bli en ”Göteborgsvarvet-hero” och för alltid finnas i våra hjärtan. Sen vill jag inte pressa mer än så. Vi behöver anmälningsavgifterna för att kunna säkerställa att vi kan genomföra fler lopp.

Göteborgsvarvet skulle ha avgjorts den 16 maj.
Foto: HENRIK JANSSON

”Vi för en diskussion”

Har ni fått några reaktioner på att ni inte erbjuder pengarna tillbaka?

– Det har varit en del reaktioner och självklart finns det löpare som vill ha pengarna tillbaka. Vi för en sådan diskussion, men just nu har det inte varit jättemånga som har kommit med den typen av synpunkter. Men vi får återkomma efter den 12 april.

Är det möjligt att få pengarna tillbaka?

– Utifrån de direktiv som finns enligt Konsumentköplagen och Konsumentverkets rekommendationer så är det en möjlighet. Vi för en diskussion med de löpare som av olika anledningar vill komma i kontakt med oss om detta.

Samtidigt vill Göteborgs friidrottsförbund blicka framåt.

När Göteborg nästa år fyller 400 år är tanken att genomföra ett unikt lopp efter sommaren. Den 19 september planeras Göteborgsvarvet Marathon som avgörs på delar av Göteborgsvarvets ordinarie bana men också på nya vägar genom Göteborg. Banan är 42 195 meter lång.

Martin Bergman, 47, ny förbundschef på Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Martin Bergman (till vänster) presenterades som ny förbundschef av ordförande Jahja Zeqira
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Han ersätter Bo Edsberger

I samband med en presskonferens på onsdagen presenterade förbundet vem som ska efterträda Bo Edsberger, som varit chef för Göteborgsvarvet sedan 2008 och förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund sedan 2013 men som lämnade rollen under uppmärksammade former i höstas.

Det blir 47-årige Martin Bergman från Stenungsund.

– Det är självklart en jätteynnest att få möjligheten att skriva det nya kapitlet för Göteborgs friidrottsförbund och Göteborgsvarvet, säger Bergman som fick frågan om det är ett tacksamt läge att komma in i rollen nu.

– Det är en befogad fråga. Med all respekt för läget vi är i nu, det finns så klart inget som är tacksamt med det, men däremot får vi en möjlighet att titta på verksamheten utifrån ett nytt perspektiv. Det är inspirerande, om man får vara helt krass, och jag ser det här som en möjlighet att göra saker ännu bättre.

Martin Bergman, som yrkesmässigt har en bakgrund inom läkemedelsindustrin och idrottsmässigt inom simningen, tillträder sin tjänst som förbundschef den 1 juni.