Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han har gått för långt, ger sig på en 13-åring”

”Melwin är så otroligt fokuserad när han tränar, han vill verkligen satsa och brinner för det på ett sätt som gläder mig”, säger Stefan Holm.Foto: JOHANNA SVENSSON
”Jag tycker att han kanske kunde släppa det här nu och gå vidare med sitt liv”, säger Stefan Holm med riktning mot Patrik Sjöberg.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Ett av Stefan Holms stora intressen är lego. Nu är han aktuell med en ny bok innehållande 21 stora idrottsögonblick – uppbyggda med legobitar.Foto: MATS ENDERMARK
Patrik Sjöberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

GÖTEBORG. Relationen mellan Stefan Holm, 42, och Patrik Sjöberg, 53, har länge varit frostig.

Nu har Holm fått nog.

– Att han hoppar på mig och farsan kan man ta, men när han ger sig på en 13-åring har det börjat gå lite för långt.

Nu berättar Holm om relationen till Sjöberg, sonen Melwins framfart och nobben från SVT.

Stefan Holm med sonen Melwin.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Stefan Holm är upprörd. 

Efter en vecka med verbala påhopp från höjdhoppskollegan Patrik Sjöberg har han fått nog. 

Det var en sak när Sjöberg valde att pika Holm för hans nysläppta bok ”Svenska sportbitar”, och det faktum att Holm valt att avbilda Sjöbergs världsrekord i lego. 

Det är en annan sak när Sjöberg kritiserar Holms föräldraskap – och det faktum att sonen Melwin har fått medialt genomslag. 

I en intervju i helgen gjorde Sjöberg följande uttalande: "Jag fattar inte hur han tänker. Det är så klart jättekul att hans son Melwin är duktig i höjd, men har han själv valt att hålla på med det? När man är i den åldern ska man tävla i alla grenar och ha allsidig träning. Det gjorde jag."

Nu svarar Stefan Holm:

– Jag tycker man ska hålla på med fler sporter, men jag kan ju inte tvinga honom att spela fotboll om han inte vill. Vill han hoppa höjd, så ”fine with me”.

 

 

Patrik Sjöberg utgör ett av de 21 sportögonblicken i den nya boken. Tog det emot att ha med det i boken? ”Inte det minsta. Det var en av de mest självklara. Som jag skriver i boken är det ögonblicket som format mitt liv mest. Det var självklart att ha med det. Att han sen inte förstår det är bara att beklaga, men de 20 andra är nog nöjda”, säger Stefan Holm.Foto: JAN WIRIDEN

– Men det är klart att resultaten Melwin gör är fantastiska. Tittar man på Sverigebästa är han 26 centimeter bättre än tvåan i åldersklassen. Han vinner vissa tävlingar med 40-50 centimeter.

Stefan Holm menar att Patrik Sjöberg medvetet vill missförstå:

– Han sa något om att jag gått ut med att Melwin har slagit världsrekord. Det har jag aldrig gjort. Det handlar om att journalister ställer frågor som jag besvarar. Ställer de frågor svarar jag och försöker utveckla så att det blir korrekt, säger han.

Konflikterna mellan Stefan Holm och Patrik Sjöberg har pågått under flera års tid. Nu har Holm tröttnat på de provocerande utspelen. 

– Jag har överhuvudtaget inte uttalat mig om Patrik i något sammanhang de senaste sex åren, förutom när jag svarat på rena frågor. Ändå fortsätter han att i intervju efter intervju säga saker som inte stämmer med verkligheten.

Hur känns det?

– Jag är fascinerad. Det är tio år sedan jag la av och 20 år sedan han la av. Jag tycker att han kanske kunde släppa det här nu och gå vidare med sitt liv. Jag förstår inte vad det är som gör att han måste döpa en travhäst efter mig eller skriva Instagram-inlägg om mig. Han har ju inget med det att göra.

– Att han hoppar på mig och farsan kan man ta, men när han ger sig på en 13-åring har det börjat gå lite för långt, säger Stefan Holm.

Melwin och Stefan Holm på Finnkampen i fjol.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

 

Fakta: Stefan Holm

Ålder: 42 år.

Bor: Karlstad.

Gör: Friidrottstränare, uppdrag inom IOK, föreläsare.

Tidigare: Höjdhoppare.

Främsta meriter: OS-guld, fyra VM-guld, två EM-guld.

Aktuell: Med nya boken ”Svenska sportbitar”.

”Brinner på ett sätt som gläder mig”

Sonen Melwin Lycke-Holm, snart 14 år gammal, hoppade i somras 2,04.

De senaste säsongerna har han ökat sitt personbästa med 40 centimeter, varav 15 centimeter den gångna säsongen.

Stefan Holm är imponerad över utvecklingen:

– Han började tävla först för två år sedan. Då gick det bra, men inget exceptionellt. Sedan fattar jag inte, det är svårt att hänga med ibland. Men Melwin är så otroligt fokuserad när han tränar, han vill verkligen satsa och brinner för det på ett sätt som gläder mig.

Är det speciellt att inte bara vara tränare, utan också pappa?

– Det är det ju. Jag har ytterligare nio personer som jag tränar. En tjej jag tränar står i skuggan av Sofie Skoog och fick i somras äntligen slå personbästa efter fyra och ett halvt år. Den glädjen är också fantastisk, men det är klart att det är en annan stolthet när man samtidigt är pappa, säger han.

 

 

Melwin Lycke-Holm har hoppat 2,04.Foto: KICKI NILSSON / TT

Hur mycket måste du pusha kontra att hålla tillbaka?

– Jag behöver inte pusha honom, det gör han jäkligt bra själv. Jag får nästan begränsa i stället.

Trots det stora mediala intresset för Melwins framfart har föräldrarna systematiskt tackat nej till hemma hos-reportage och morgonsoffor.

– Dessutom lägger varken jag eller hans mamma upp bilder på honom i sociala medier. Vi hade säkert kunna få massa likes om vi gjort det, men vi har valt att inte göra det. Och han har inget eget konto än. Så han står fortfarande ganska mycket utanför de delarna.

Vad kan stoppa honom?

– Hindret och risken är skador och sjukdomsproblem. Kanske också att andra intressen kommer in. Men framför allt att man orkar kämpa sig igenom när det väl tar lite stopp.

– Det är upp till mig som tränare att bygga upp den här ganska späda kroppen så att han successivt blir starkare år för år och inte skyndar på den processen.

 

 

Stefan Holm har deltagit i ”På spåret” vid flera tillfällen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Känner mig färdig med IOK”

Sedan 2013 sitter Stefan Holm invald i Internationella olympiska kommittén, IOK, där han främst har som uppgift att driva de aktivas frågor.

Uppdraget har han kvar till OS i Tokyo 2020.

Sedan är det över. Som aktiv medlem måste man ha gjort ett OS de senaste åtta åren för att kunna kandidera.

– Jag känner mig nog rätt färdig. Det har varit jävligt intressant att vara med, men det är dags att lämna över till yngre förmågor, säger han.

Hur ser framtiden ut?

– Det är bara att fortsätta träna. Jag har tio aktiva. Det är det huvudsakliga jag gör, hänger i hallen en eller två gånger per dag, säger han.

Därutöver jobbar han alltså med IOK och föreläser däremellan.

Men något mer tävlande i ”På spåret” blir det inte. Inte den här säsongen.

– Jag är inte med. Jag har alltid sagt att jag är färdig med det, men så blir jag så jävla sugen varje år. Men jag har inte fått frågan. Jag tycker det är ett fantastiskt roligt program, men jag förstår också att jag inte är med igen, säger Stefan Holm.