Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgsvarvets nya drag: Nytt lopp i höst

Starten av Göteborgsvarvet 2019.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Martin Bergman, förbundsdirektör på Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Jahja Zeqiraj är ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Göteborgsvarvet ställdes in – men nu blir det ett lopp i höst trots allt.

Efter många turer kommer ett lopp i ny tappning, och med ett annat namn, att arrangeras i Göteborg den 6 november. Alla anmälda deltagare kan välja att antingen springa det nyinrättade loppet eller att flytta sin startplats till Göteborgsvarvet 2022.

– Nu hoppas vi att vi åter kan få löparnas förtroende, säger Martin Bergman, förbundsdirektör på Göteborgs friidrottsförbund.

Över 35 000 löpare var anmälda – men med drygt två veckor kvar till den planerade folkfesten den 11 september kom beskedet från Göteborgsvarvet: Årets lopp ställs in.

– Det har länge sett väldigt hoppfullt ut, men med hänsyn till den pandemi som alltjämt pågår har styrelsen till slut tvingats fatta det här beslutet. Alla involverade har in i det sista hoppats på att loppen skulle kunna arrangeras som planerat, men vi vill i den uppkomna situationen inte gå emot de rekommendationer vi fått från sjukvården och ordningsmakten, sa Jahja Zeqiraj, som är ordförande för Göteborgs friidrottsförbund, i slutet av augusti.

Samtidigt meddelade arrangören att anmälningsavgifterna inte kommer att betalas tillbaka, vilket möttes av massiv kritik – inte minst eftersom Göteborgsvarvet marknadsförde loppet så sent som några dagar innan beskedet om att loppet ställs in kom.

– Just nu känner jag mig lurad, sa en av de anmälda löparna, 40-årige Mikael Tvingby från Mölndal, till GT.

Älvsborgsbron under Göteborgsvarvet.
Foto: HENRIK JANSSON

”Hittat en möjlig väg framåt”

Nu är det annat ljud i skällan.

Under tisdagen släppte Göteborgsvarvet nyheten att alla anmälda deltagare kommer att få möjlighet att antingen springa ett nyinrättat lopp i Göteborg den 6 november 2021 eller att flytta sin startplats till Göteborgsvarvet 2022.

”Efter omfattande utredningar avseende förutsättningarna för att faktiskt arrangera lopp i höst, och i nära samråd med sjukvården, har vi nu hittat en möjlig väg framåt”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Det nya loppet i höst kommer inte att gå under namnet Göteborgsvarvet och det är ännu inte klart vilken bansträckning eller distans loppet kommer att få.

Martin Bergman och Jahja Zeqiraj på Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Där och då var det omöjligt”

Bakgrunden till vändningen är naturligtvis de lättade restriktionerna, men även att förbundet har fått klarhet i frågan om bidrag och stöd.

Martin Bergman, förbundsdirektör på Göteborgs friidrottsförbund, gläds åt det nya beskedet.

– Det var en stor besvikelse för såväl deltagare, partners och för oss som arrangör, att vi inte hade möjlighet att kompensera löparna, men som läget var och med den information vi hade där och då var det omöjligt för oss att betala tillbaka anmälningsavgifterna eller flytta startplatserna till nästa år. Nu hoppas vi att vi åter kan få löparnas förtroende och vi ser fram emot att kunna leverera löparglädje, ökad folkhälsa och fantastiska upplevelser, säger han.

Mer information om det nya loppet, till exempel vad det ska heta och hur långt det ska vara, kommer i månadsskiftet september och oktober.

https://www.facebook.com/goteborgsvarvet/posts/10159659326549530

Se även: