Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgsvarvet flyttas till hösten

Varje år anmäler sig runt 60 000 personer till att springa Göteborgsvarvet.
Nästa års upplaga av Göteborgsvarvet flyttas från maj till september.
Foto: HENRIK JANSSON

Göteborgsvarvet fick i våras ställas in på grund av coronapandemin.

Nu flyttas nästa års halvmaraton till hösten.

– Vi har fattat beslutet att flytta Varvet till 11 september, säger Martin Bergman, chef på Göteborgs friidrottsförbund, till GP.

Årets upplaga av Göteborgsvarvet fick ställas in och redan nu står det klart att nästa års upplaga kommer skjutas upp – från maj, när halvmaran normalt springs, till den 11 september. Det meddelar arrangören i ett pressmeddelande.

Det är däremot osäkert om det blir den typ av folkfest som traditionen bjuder.

– Vi får undersöka vad som kommer vara tillåtet och vi kommer vara jättenoga med att följa alla föreskrifter och göra det loppet som är tillåtet. Är det möjligt att ha en folkfest gör vi det givetvis, men självklart kommer vi vara noga med att följa restriktionerna, säger förbundschefen Martin Bergman, till GP.

Den 11 september avgörs Göteborgsvarvet 2021.
Foto: HENRIK JANSSON

Löparvecka i september

Anledningen till att man redan nu bestämmer sig för att skjuta på den populära halvmaran är bland annat att stora delar av den grupp som springer inte kommer att ha vaccinerats under det första kvartalet och att deltagarna redan nu kan planera för loppet. Arrangören vill också kunna genomföra ett smittsäkert evenemang. 

I september ska också ett annat lopp springas i Göteborg, Göteborgsvarvet Maraton. 

– Nu bygger vi en löparvecka med start med Varvet den 11 september och avslutas med Marathon den 19:e och det blir en helt unik företeelse för Göteborg och en möjlighet att göra något riktigt häftigt, säger Martin Bergman.

Martin Bergman.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Förstås inte optimalt”

Ett problem med flytten är att det redan arrangeras ett stort halvmaraton i Sverige på det nya datumet. Den 11 september hålls även Stockholms halvmara.

– Det är förstås inte optimalt att Sveriges två största halvmaratonlopp arrangeras samma dag men vi har haft en god dialog med Göteborgsvarvet och kommer att samverka för att lösa det på bästa möjliga sätt för löparna. Det viktigaste är att vi får komma igång och arrangera evenemang igen”, säger David Fridell, marknadschef för Marathongruppen, som arrangerar Stockholm Halvmarathon, i ett pressmeddelande.

Se också: 

Därför behöver du inte oroa dig för coronavaccin