Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgsvarvet ställs in helt: ”Omvärderat”

För en och en halv vecka sedan beslutade Göteborgs friidrottsförbund att ställa in totalt 23 lopp under våren. Bland annat Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton, som skulle ha arrangerats i mitten av maj.
Foto: HENRIK JANSSON
Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: HENRIK JANSSON

Göteborgsvarvet ställs in helt år 2020, uppger Göteborgs-Posten.

– Vi har varit tvungna att utvärdera och omvärdera tidigare ställningstaganden, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, till tidningen.

Samtidigt berättar varvets race director Annika Knutsson att de som anmält sig till loppet riskerar att inte få pengarna tillbaka.

Det nya coronavirusets spridning har ställt arrangörerna för flera av Sveriges största löpartävlingar inför ett ekonomiskt dilemma. Organisationerna och föreningarna står och faller med intäkterna från deltagarnas anmälningsavgifter. Men efter regeringens beslut att tills vidare stoppa sammankomster med fler än 500 deltagare tvingas allt fler arrangörer att ställa in lopp – och med största säkerhet behålla hundratusentals motionärers pengar för att säkra loppens framtid.

För en och en halv vecka sedan beslutade Göteborgs friidrottsförbund att ställa in totalt 23 lopp under våren. Bland annat Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton, som skulle ha arrangerats i mitten av maj.

– Vårt distrikt är beroende av att vi har ett Göteborgsvarv. Det är klart att alla de anmälningsavgifterna som vi får in är en stor del av intäkterna. Att bli av med dem skulle vara ytterst olyckligt, och inget vi skulle klara av, säger Annika Knutsson, tillförordnad förbundschef hos Göteborgs friidrottsförbund och Göteborgsvarvets race director.

Göteborgsvarvet skulle ha avgjorts den 16 maj.
Foto: HENRIK JANSSON

”Så krasst är det”

I förra veckan meddelade regeringen att idrotten får 500 miljoner kronor i akut stöd på grund av coronakrisen. Men det garanterar ännu inga pengar för ideella föreningar.

”Varvet” omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor. Drygt hälften, alltså mer än 30 miljoner, är pengar från anmälningsavgifter.

TT: Det låter som att ni kommer att behöva behålla pengarna för loppets framtid, oavsett om ni kan anordna ett race 2020?

– Ja. Om alla intäkter skulle försvinna, och vi inte skulle få något statligt stöd, då skulle vi inte vara kvar. Så krasst är det, säger Annika Knutsson.

”Varit tvungna att omvärdera”

Enligt GP är det inte längre aktuellt att försöka flytta loppet – Göteborgsvarvet 2020 kommer alltså att ställas in helt. 

Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, medger att man inom styrelsen nu ser annorlunda på situationen jämfört med för ett par veckor sedan.

– Min bedömning var då som nu att det var möjligt rent kalendermässigt, men i den nu uppkomna extraordinära situationen har vi varit tvungna att utvärdera och omvärdera tidigare ställningstaganden. Rätt eller fel, men så är det. Styrelsen har ännu inte landat i att fatta beslut i frågan, vår prioritet och engagemang ligger i att rädda friidrotten från en kollaps. Tiden är en faktor som ligger till vår fördel i detta nu, säger han till GP.

Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Hyllar löparnas respons

Oavsett det definitiva beskedet kring Götborgsvarvet kan de som har betalat anmälningsavgiften på mellan 395 och 795 kronor inte räkna med en återbetalning.

– Situationen är extremt tuff. Oavsett vad vi gör kommer Göteborgs friidrottsförbund och våra föreningar att påverkas. Det är helt solklart, säger Knutsson.

Hon hyllar flera av de som har hört av sig efter beslutet att ställa in Göteborgsvarvet. Storloppet genererar årligen även 20 miljoner kronor åt distriktets friidrottsföreningar.

– Vi har fått jättemycket respons ifrån våra löpare där de nästan vädjar till oss att inte betala tillbaka pengarna. Till exempel mejl och meddelanden som ”Vi vill gärna stötta friidrotten” och ”Jag behöver inte mina pengar”.

”Vill inte förekomma styrelsens beslut”

När GT kontaktar Annika Knutsson efter GP:s uppgifter om att Göteborgsvarvet ställs in helt betonar hon att beslutet ännu inte officiellt är fattat.

Senast på fredag ska Göteborgs friidrottsförbund meddela en strategi för vilka av de inställda loppen som skjuts på framtiden eller ställs in.

– Jag vill inte förekomma styrelsens beslut. Men senast fredag ger vi all och korrekt information om vad som ska hända. Det är så många aspekter vi tittar på och det finns plus och minus med alla delarna. säger hon.