Döms i tingsrätten: ”Skönt att få avslut”

Yannick Tregaro .
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Domen faller i Göteborgs tingsrätt. Bilden är en arkivbild.
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Friidrottsprofilen Yannick Tregaro, 41, åtalades för tre fall av bokföringsbrott i samband med en konkurs. 

På tisdagen föll domen i Göteborgs tingsrätt. 

Tregaro döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

– På sätt och vis känns det skönt att nu få ett avslut, säger han om domen.

Också Tregaros kollega döms för brottet. 

Domen som kommer från Göteborgs tingsrätt på tisdagsförmiddagen gäller turerna kring Tregaros bolag Vallgatan Art AB, en foto- och konsthandel som bedrevs i centrala Göteborg. 

Bolaget gick i konkurs hösten 2018 och när konkursförvaltaren skulle gå igenom bolagets ekonomi visade det sig att någon årsredovisning inte fanns för åren 2016 och 2017. Även andra bokföringshandlingar saknades i bolaget, enligt utredningen. 

– Det var ett vanligt konkursförfarande. Då granskar konkursförvaltaren alltid räkenskaperna. Sedan har de en laglig skyldighet att anmäla om allt inte står rätt till, har Lars Palm vid Ekobrottsmyndigheten sagt. 

”Det är tråkigt” 

Själv har Yannick Tregaro sagt att det handlar om okunskap och att det var en annan person som skulle sköta bokföringen.

– Problemet är att personen som hjälpt oss med redovisning och bokföring har fått allt underlag, men inte gjort klart allt när vi ville avsluta bolaget genom att skicka in en konkursansökan, har Tregaro tidigare sagt till GT

Yannick Tregaro döms för brottet.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Han har också sagt att han var ansvarig och att det som hänt är tråkigt. 

– När konkursförvaltaren skulle gå igenom bolaget fanns inte redovisningen klar – och det är ju lag på att man måste sköta det. Men allt underlag finns, så det är inget fusk i bolaget – det går att kontrollera. Men i och med att jag var ordförande i bolaget var jag ansvarig. Det är klart att det är tråkigt och svinjobbigt. 

Göteborgs tingsrätt dömer både Yannick Tregaro och hans kollega för bokföringsbrott.

Villkorlig dom och samhällstjänst

”I Yannick Tregaros fall bestäms påföljden till villkorlig dom i förening med 75 timmars samhällstjänst, varvid alternativstraffet blir fängelse i 2 månader”, skriver tingsrätten i sin dom. 

Tregaros kollega får villkorlig dom och dagsböter. 

De döms under det så kallade likgiltighetsuppsåtet och tingrätten resonerar om påföljden:

”Då det gäller påföljdsbestämningen har tingsrätten i viss mån beaktat att begångna gärningar ligger en bit bakåt i tiden samt att summan av icke bokförda transaktioner varit av tämligen begränsad ekonomisk omfattning.”

Yannick Tregaro kommenterar domen för GT:

– Det är klart att det är tråkigt, men det är ändå helt okej. På sätt och vis känns det skönt att nu få ett avslut. Nu behöver jag göra de här timmarna och sen kan jag gå vidare.

”Förlorat mycket pengar”

Friidrottsprofilen fortsätter:

– Det viktiga som jag har velat få fram är att det vore tråkigt om det hade funnits en misstanke om att jag hade förskingrat pengar eller haft något brottsligt uppsåt i det här. Så är det verkligen inte. Tvärtom har jag förlorat mycket pengar på detta.

Vad säger du om straffet?

– Jag anser att jag jobbar väldigt mycket för samhället redan i min roll som tränare. Jag jobbar mycket ideellt och brinner för föreningsverksamhet. Jag lägger gärna 75 timmar till.

Yannick Tregaro säger att han i nuläget inte har bestämt sig för om han ska överklaga domen eller inte.