Svaret: ”För oss är det en överlevnadsfråga”

Göteborgsvarvets vd: "Vi hoppas att det finns en förståelse"
Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Med drygt två veckor kvar till folkfesten kom beskedet att Göteborgsvarvet ställs in. 

Samtidigt meddelar arrangören nu att anmälningsavgifterna inte kommer att betalas tillbaka.

– Om vi hamnar i ett läge där vi skulle få göra det – då hotas förbundets framtid, säger Göteborgsvarvets vd Martin Bergman till GT.

– För oss är det här en överlevnadsfråga, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.

Över 35 000 löpare var anmälda – men på onsdagen kom beskedet från Göteborgsvarvet:

Årets lopp ställs in.

– Det har länge sett väldigt hoppfullt ut, men med hänsyn till den pandemi som alltjämt pågår har styrelsen till slut tvingats fatta det här beslutet. Alla involverade har in i det sista hoppats på att loppen skulle kunna arrangeras som planerat, men vi vill i den uppkomna situationen inte gå emot de rekommendationer vi fått från sjukvården och ordningsmakten, säger Jahja Zeqiraj som är ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.

Han konstaterar att det varit svårt att sova i natt. 

– Det här är självklart väldigt tråkigt, både för alla som längtat tillbaka till folkfesten och även för Göteborgs friidrott och Göteborgs stad med tanke på att vi är en evenemangsstad.

Drönarbild över Älvsborgsbron under Göteborgsvarvet.
Foto: HENRIK JANSSON

Löparna får inte pengarna tillbaka

Att beskedet kommer med bara två och en halv vecka kvar till start har väckt en del förvåning.

– Det kommer många reaktioner och det är en av dem. Hade vi kunnat fatta det här beslutet tidigare så hade vi gjort det, men vi har haft en dialog med alla berörda myndigheter kring hur ett fysiskt genomförande skulle kunna ske. Utifrån pandemins utveckling så kunde vi inte annat göra än att fatta det här beslutet nu.

Samtidigt som loppet ställs in meddelar arrangörerna att de anmälda löparna inte kommer att få pengarna tillbaka. Flera kritiska röster har höjts.

– Det är en av frågorna vi får: Varför behåller ni pengarna och vad ska ni göra med dem? Vi har en organisation och en friidrottsrörelse som är beroende av att kunna planera och genomföra ett varv – men nu kan vi inte göra det fysiskt. Det vi gör nu är att blicka framåt mot 2022 och hoppas att pandemin har klingat av då. Enligt det beslut styrelsen fattade i går har vi inga möjligheter att betala tillbaka några anmälningsavgifter. För oss är det här helt enkelt en överlevnadsfråga, säger Jahja Zeqiraj.

Martin Bergman, vd för Göteborgsvarvet, och Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hård ekonomisk smäll: ”Jätteallvarligt”

En samlad Martin Bergman, som är vd för Göteborgsvarvet, mötte medierna i samband med en pressträff under onsdagen.

– Det kändes och känns oerhört tungt att behöva fatta det här beslutet, av många anledningar. Det här är ett hårt slag, konstaterar han.

Det är andra året ni tvingas ställa in – hur påverkar det Göteborgsvarvets ekonomi?

– Det är jätteallvarligt. Vi hade det ganska tufft redan förra året och det är klart att det här året, utan nya intäkter, blir otroligt svårt och tufft för oss. Vi behöver be om förståelse hos våra löpare, våra samarbetspartners, Göteborgs stad och alla runtomkring Varvet för att hjälpas åt att få tillbaka loppet i dess normala skepnad inför nästa år. Det krävs en kraftsamling helt enkelt.

Är det risk att Göteborgsvarvet går i konkurs?

– Inte om vi får förståelse för att inte betala tillbaka anmälningsavgifterna. Det är en förutsättning. Om vi hamnar i ett läge där vi skulle få göra det – då hotas förbundets framtid.

Göteborgsvarvets vd Martin Bergman.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vi förstår besvikelsen”

Han berättar att en del reaktioner på att anmälningsavgifterna inte kommer att betalas tillbaka har kommit.

– Det är klart att det har börjat komma in en del frågor och kommentarer till vår kundtjänst, men än så länge har det inte varit så där väldigt mycket tuffa kommentarer. Vi förstår besvikelsen – men vi hoppas att det finns en förståelse och än så länge har det sett ut så.

Under största delen som du har haft rollen som vd har det pågått en pandemi – hur tar man sig vidare nu?

– Det har varit en gastkramande period, inte bara för mig utan för hela organisationen som har fått förändras på grund av det som har hänt i samhället. Vi har gått igenom en transformation av hela vårt arbetssätt och vår organisation och vi står väldigt väl rustade inför Varvet. Vi har haft stora framgångar i våra partneraffärer som gjort att vi håller på att lyfta. Det är klart att det här blir lite grann att gå tillbaka igen, men vi kommer väldigt starka ur den här perioden som vi går igenom. Många har lärt sig otroligt mycket och den erfarenheten gör det lättare den här gången. Vi är fast beslutna om att nu är det omladdning mot 2022 som gäller.

Se även: Läkaren: ”Det var spiken i kistan”

Claes Mangelus är medicinskt ansvarig för Göteborgsvarvet. Enligt honom fanns det inget annat val än att ställa in.