Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”För individen får det stora konsekvenser”

Beskedet från arrangörerna – tre straffnivåer vid regelbrott.
Förbundskaptenen för Svensk Friidrott, Karin Torneklint, är kritisk till SOK:s topp åtta-krav.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Löperskan, Lovisa Lindh, är en som stoppas med anledning av SOK:s krav.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Lovisa Lindh och Melker Svärd Jacobsson har kvalat sig in till OS.

Men de stoppas av Sveriges olympiska kommitté – något som kritiseras av förbundskaptenen Karin Torneklint.

– Vi tycker inte om topp åtta-kriteriet. Det har vi sagt i många år, säger hon.

Melker Svärd Jacobsson överväger att avsluta karriären, då han stoppas från att delta i OS.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Stavhopparen Melker Svärd Jacobsson har, efter år av skadeproblem, kvalat sig in till OS via det internationella friidrottsförbundet i form av sin rankning.

Men SOK, Sveriges olympiska kommitté, stoppar honom från att delta i OS. De vill att han hoppar högre än 5,80, något han inte mäktat med i år.

Nu stoppas också Lovisa Lindh. 

Löperskan slog till med årsbästa i söndags på Bauhaus-galan på Stockholms stadion. Också hon har via sin rankning kvalat sig in till OS, men likt Melker Svärd Jacobsson stoppas hon från att delta i OS.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

SOK:s krav: Topp åtta

Anledningen är att SOK tillämpar ett så kallat ”topp åtta-kriterium”. Man ska ha chans att nå en topp åtta-placering i OS för att komma med. SOK anser att varken Lovisa Lindh eller Melker Svärd Jacobsson har den chansen.

– Vi tycker inte om det. Det har vi sagt i många år. Vi har motionerat tidigare om att det ska försvinna. Men vi har inte lyckats med det på årsmötena, säger Karin Torneklint, Sveriges förbundskapten.

Melker Svärd Jacobsson överväger bland annat att avsluta karriären.

– För individen får det stora konsekvenser, när man inte känner sig rättvist behandlad. För idrotten i stort är det viktigt att man har rimliga kriterier till mästerskap, inte bara OS, säger Karin Torneklint.

”Vi tycker inte om det. Det har vi sagt i många år. Vi har motionerat tidigare om att det ska försvinna”, säger Karin Torneklint.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Förbundskaptenen: ”De ska få åka”

Karin Torneklint menar att de stora mästerskapen, EM, VM och OS, är motorn för sportens utveckling.

– Elitidrotten bygger på att det finns rimlig chans att man kan komma med till de stora mästerskapen. Men vi har inte fått med de andra förbunden på att ta bort kriteriet. Därför lever vi med det här som vi inte gillar, säger hon.

Anser du att Lovisa Lindh och Melker Svärd Jacobsson borde få åka med till OS i Japan?

– Vi tycker alla som har klarat kvalgränserna ska få åka, det är våran grundprincip.

Här är SOK:s uttagningskriterier till OS

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper. Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS. Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.


Källa: TT/sok.se

Bruce Springsteens dotter, Jessica, är uttagen i OS

Jessica Springsteen, 29, är uttagen i OS.