Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick motta hot: ”Avgå eller dö var budskapet”

Jahja Zeqiraj.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kritiken var massiv efter att Göteborgsvarvet ställts in än en gång.

I helgen fick Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund, ta emot ett hot i brevlådan.

– Avgå eller dö var budskapet, säger Zeqiraj, som har polisanmält hotet, till GP.

Årets upplaga av halvmaran Göteborgsvarvet var planerad att hållas den 11 september. 

Men med bara drygt två veckor kvar till loppet ställde arrangören, Göteborgs friidrottsförbund, in tävlingen.

Restriktioner och oro för smittspridning under pandemin var orsaken.

Samtidigt meddelade arrangören att man inte kommer att betala tillbaka startavgiften till de cirka 35 000 anmälda deltagarna, vilket fick många att reagera med ilska.

Göteborgsvarvet ställdes in.
Foto: HENRIK JANSSON

”Självklart väldigt tråkigt”

Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund, stod mitt i kritikstormen. I lördags – två och en halv månad efter beslutet att ställa in – mottog han ett dödshot.

– Jag fick hem ett brev i brevlådan. Hotet handlade om Varvet och att man ville att jag skulle avgå. Avgå eller dö, var budskapet, säger han till GP.

Han utvecklar:

– Det är självklart väldigt tråkigt. Det var ju tufft att vara politiker när man fattade tuffa beslut, men jag trodde inte det skulle vara likadant inom idrotten. Men det har varit turbulent under hösten och den största stötestenen har varit det här med att vi ställde in och bestämde att vi inte skulle betala tillbaka några pengar. Då blev det ett drev i sociala medier mot både mig och Martin Bergman (kanslichefen). Man häcklade oss, idiotförklarade oss och frågade ”vad har ni gjort med pengarna?”. Det var hätsk stämning.

Jahja Zeqiraj, som har polisanmält hotet, har tidigare aviserat att han inte ställer upp för omval på årsmötet i mars. Han har beskrivit sina tre år vid rodret som den mest turbulenta tiden i Göteborgs friidrottsförbunds och Varvets historia. 

Göteborgsvarvets vd Martin Bergman och Jahja Zeqiraj.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vägrar låta mig tystas”

Trots hotet kommer han att sitta kvar fram till årsmötet.

– Ja, jag vägrar att låta mig tystas ned eller hotas till att göra något. De här odemokratiska krafterna gör mig ännu mer fast besluten att inte låta mig tystas eller hotas.

Martin Bergman, kanslichef på Göteborgs friidrottsförbund, reagerade med bestörtning på beskedet att ett dödshot riktats mot Zeqiraj.

– Det är vedervärdigt och under all kritik. Saker får alldeles för stora proportioner. Det är alltså idrott och friskvård vi håller på med, och alla vill göra gott. Vi vill rädda ekonomin och Varvet och hela verksamheten, och i det är vi helt enade. När såna här saker kommer blir man väldigt uppriven, ledsen och besviken. Det är svårt att förstå, säger Bergman till GP.

Läkaren om att Göteborgsvarvet ställdes in: ”Det var spiken i kistan”