Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fått skit för att jag sa så – jag fattar det inte”

Patrik Sjöberg: Frank var odödlig
Patrik Sjöberg, 54, är öppen med de missbruksproblem som han har brottats med.
Foto: FRIDA OLSSON
Samtidigt ser han en stor fara i samhället i dag: receptbelagda läkemedel.
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT
”Folk tror att bara för att det är receptbelagt så är det kontrollerat och inte så farligt – men kroppen tar lika mycket stryk för det”, säger han.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Sjöberg flydde storstaden för att vila ut i en stuga utanför Örnsköldsvik.
Foto: PRIVAT

GÖTEBORG. Patrik Sjöberg, 54, är öppen med de missbruksproblem som han har brottats med. 

Samtidigt ser han en stor fara i samhället i dag: receptbelagda läkemedel.

– Folk tror att bara för att det är receptbelagt så är det kontrollerat och inte så farligt – men kroppen tar lika mycket stryk för det, säger friidrottsikonen i P4 Extra.

I en lång intervju med GT i mitten av oktober berättade Patrik Sjöberg om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid. Höjdhoppslegendaren förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort i augusti i fjol efter en komplicerad hjärtoperation.

– Hans sätt att leva förkortade hans liv. Jag har kommit lite längre än halvvägs, men det finns ett gäng år kvar. Fan, 54 år är ingen ålder på en häst. Jag är 20 i skallen, men kände att jag behövde en radikal livsförändring. En personlig och självvald rehab kan man kalla det. Jag vill börja träna igen, äta bra och ta hand om mig själv. Jag börjar låta som en jävla pensionär, sa Patrik Sjöberg bland annat.

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner. 

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället. Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, fortsatte han.

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Alkis är ett stigmatiserat ord”

Sjöberg berättar nu att han har fått ta emot kritik för det uttalandet. 

Men i en intervju med Sveriges Radios P4 Extra står han på sig.

– Jag har fått skit för att jag sa att om man går efter Socialstyrelsens norm så är jag en alkis. Jag fattar inte hur folk orkar hänga upp sig på ord, men alkis är ett stigmatiserat ord som man inte får använda. Men ja, jag kan kalla mig alkis och så skiter jag i alla som hänger upp sig på det ordet. När jag var med i ”Let's Dance” gjorde vi en läkarundersökning och då var det ett kompendium man skulle fylla i. Fyra-fem sidor handlade om alkoholvanor och jag tyckte att det var så roligt för en fråga var: Dricker du mer än ett glas vin i veckan? Jag passade inte in någonstans i formuläret och jag känner ingen som dricker ett glas vin i veckan. Antingen dricker du en flaska vin, det kan jag göra på en kväll – eller fem flaskor, men ett glas … Jag såg direkt var jag hade hamnat om jag hade skrivit ner vad jag kunde dricka, berättar friidrottsikonen i P4 Extra.

Patrik Sjöberg – som nu har varit nykter i tre månader – säger att han inte vet om han vill bli nykterist.

– Njae, jag tänker inte bli en sån där nyreligiös person som alla blir när de slutat dricka och i tid och otid ska pracka på sina egna upplevelser och värderingar på folk. Jag känner att jag mår bra av detta nu och kommer hålla på med det tills jag känner att ... om det är resten av mitt liv eller om det är ett halvår – jag vet inte. Jag gör olika blodprover och testar hur olika organ i kroppen funkar och det får också avgöra. Man kan väl säga så här: Man tål det leverne som jag har haft bättre när man är 20-25 år än när man är 54 som jag är nu, säger Patrik Sjöberg i P4 Extra.

”Det största samhällsproblemet vi har i dag är receptbelagda läkemedel”, säger Patrik Sjöberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Största samhällsproblemet i dag”

Men det är inte bara alkoholen som Sjöberg insett är ett problem. 

Enligt honom finns det en annan, större, fara.

– Det största samhällsproblemet vi har i dag är receptbelagda läkemedel. Allt från lugnande värktabletter till annat som man kan få utskrivet. Kommer man från idrotten som jag gör så känner man väldigt många läkare, både från den tiden men även från senare när man varit på olika kliniker. Folk tror att bara för att det är receptbelagt så är det kontrollerat och inte så farligt – men kroppen tar lika mycket stryk för det. Om du kombinerar alkohol med olika mediciner får din njure och lever jobba så hårt att det inte ska vara möjligt.

Patrik Sjöberg är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna och är än i dag starkt förknippad med sitt världsrekord i höjdhopp, 2.42, på Stockholms stadion 1987. 

2011 gav han ut boken ”Det du inte såg” som slog ner som en bomb. I den berättade Sjöberg om sin livslånga hemlighet: hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsatts för sexuella övergrepp av sin styvpappa och mångårige tränare Viljo Nousiainen. Sedan dess har Patrik Sjöberg arbetat intensivt mot barns utsatthet och föreläst för kommuner, företag och idrottsföreningar.