Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Får rätt – behöver inte betala tillbaka

Göteborgsvarvet ställdes in.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Göteborgsvarvet får rätt i Allmänna reklamationsnämnden.

Arrangören behöver inte kompensera löparna för den inställda folkfesten i år, skriver GP.

Årets upplaga av halvmaran Göteborgsvarvet var planerad att hållas den 11 september. Men med bara drygt två veckor kvar till loppet ställde arrangören, Göteborgs friidrottsförbund, in tävlingen. Restriktioner och oro för smittspridning under pandemin var orsaken.

Samtidigt meddelade arrangören att man inte kommer att betala tillbaka startavgiften till de cirka 35 000 anmälda deltagarna, vilket fick många att reagera med ilska. Runt 40 personer valde att anmäla Göteborgs friidrottsförbund till Allmänna reklamationsnämnden. 

Nu ställer sig ARN på arrangörens sida och menar att villkoren har varit skäliga, rapporterar GP. I sitt beslut skriver nämnden att omständigheterna legat utanför arrangörens kontroll och att risken har lagts på löparna, vilket anses rimligt eftersom anmälningsavgiften inte anses vara hög.

Göteborgsvarvets vd Martin Bergman.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vill inte vara emot våra löpare”

”Att en ideell organisation och en deltagare i ett av organisationen anordnat idrottsarrangemang kommer överens om att deltagaren ska stå för den risken framstår enligt nämndens uppfattning inte i sig som oskäligt under förutsättning att den risk som deltagaren får bära i pengar räknat inte uppgår till ett så stort belopp”, skriver ARN.

Göteborgsvarvets vd och Göteborgs friidrottsförbunds chef, Martin Bergman, tar emot beskedet med lättnad.

– Vi har ju hela tiden känt att vi har villkor som stöttar vårt beslut. Och det känns ju skönt att vi nu har fått de synade och att det stämmer. Samtidigt känns det tråkigt, för vi vill ju inte vara emot våra löpare, säger han till GP.

Många av anmälningarna till ARN gjordes innan Göteborgsvarvet beslutade sig för att låta löpare flytta sin anmälan till nästkommande år.

– Ja, det är flera som hört av sig till ARN och dragit tillbaka sin anmälan, säger Bergman.

Se även: 

Läkarens ord om att Göteborgsvarvet ställdes in: ”Det var spiken i kistan”