Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma Green om sitt nya liv som mamma

Tidigare höjdhoppsstjärnan Emma Green njuter av livet som nybliven mamma. Foto: NORA LOREK
Emma Green och dottern Bente, snart fyra månader, på besök i Trädgårdsföreningen. Här i Palmhuset.Foto: NORA LOREK
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Emma Green, 33, njuter av tillvaron som nybliven mamma.

Det är drygt ett år sedan hon lade ner idrottskarriären – och snart fyra månader sedan dottern Bente föddes. 

– Det är fantastiskt och omvälvande. Jag är väldigt nyfiken på att se vem hon kommer att bli, vilka val hon kommer att göra i livet, säger Emma Green som också berättar om sin nya karriär och om hur det är att inte längre behöva träna så det gör ont.

Kastanjeträden blommar för fullt, rabatterna prunkar och den intensiva grönskan väller över gångar och parkbänkar i Trädgårdsföreningen i Göteborg. 

Skuggan på bänken under ett träd ger skydd från den varma solen och den tidigare höjdhoppsstjärnan Emma Green berättar om sitt nya liv som mamma till lilla Bente, fyra månader om några dagar.

– Det är så fantastiskt och omvälvande. Så fort hon kom så kändes det som att ja, det är klart att det var du som låg där inne. Det är häftigt och naturligt på samma gång. Och konstigt. Jaha, är det här vårt barn nu? Kan vi det här? 

 

LÄS MER: Emma Greens lycka – har blivit mamma

”Vill bara pausa tiden”

Emma Green konstaterar att det ”helt plötsligt” är en annan person som är viktigast i hennes liv.

– Jag är så nyfiken på vem hon kommer att bli, vad hon ska göra för val i livet och vad vi kommer att få för utmaningar tillsammans. Samtidigt vill jag bara pausa tiden. För det är så mysigt. Sen är det så klart intensivt och jobbigt också vissa stunder, säger hon.

Höjdhoppskarriären är ett avslutat kapitel för Emma Green. Nu satsar hon på mammalivet och på en ny karriär som föreläsare inom mental hälsa.Foto: NORA LOREK

Den där vinterdagen i januari känns avlägsen en dag som denna. Tiden har gått så fort menar Emma:

– I början tänkte jag att herregud ska det vara så här hela tiden? Ingen sömn och bara amning hela tiden. Alla sa att det är väldigt intensivt de två första månaderna, och jag tänkte – två månader! Hur ska jag klara det? Och sedan bara ... poff! Så har den tiden gått.

”Prestation som något glädjefyllt”

Samtidigt som Emma Green växer in i mammarollen har hon också anpassat sig till ett liv utanför elitidrotten och har börjat bygga upp en ny karriär. 

Redan innan hon slutade tävla helt började hon samarbeta med sin tidigare lärare på friidrottsgymnasiet, Camilla Kallin.

De driver nu en podd – Green Kallin – och föreläser tillsammans på olika arbetsplatser.

– Vi vill sprida prestation som något glädjefyllt och hållbart och presenterar vår modell för hur vi har jobbat med detta. Vi har båda erfarenhet av att när man inte mår så bra så går det inte så bra. Allt ska gå väldigt fort i samhället och vi har många krav på oss. Många mår dåligt och är stressade. Det gäller att hitta sitt eget ”Varför?”, säger Emma Green.

Hon beskriver Camilla Kallin som sin mentor.

 

LÄS MER: Emma Green: ”Har blivit maniskt”

”Har alltid funnits vid min sida”

– Hon har alltid funnits vid min sida. Vi känner varandra väldigt väl även om vi inte umgås privat. Hon har varit med om alla stora händelser i mitt liv, både positiva och jobbiga saker. Camilla har arbetat som ledarskapskonsult inom olika verksamheter och varit ledare i badminton på hög nivå och inom friidrotten. Vi kompletterar varandra bra, säger Emma Green.

Att ställa om från elitidrottare till ett vanligare yrkesliv innebär varken en bättre eller sämre ekonomisk verklighet berättar hon.

– Jag har ju inte längre tävlingar och sponsorintäkter. Men jag har aldrig haft en lön från friidrottsförbundet eller någon sådan trygghet. Jag har alltid fått förlita mig på min prestation. Det är lite samma sak nu. Det är klart att det är lite mer osäkert. Jag håller på att starta upp en ny karriär som jag kan leva på och behöver jobba hårt för att det ska bli lönsamt. Men det är ingen jättestor skillnad mot tidigare. Även detta kräver att jag planerar och sätter upp mål och ramar för mig själv, säger Emma Green.

 

LÄS MER: Emma Green avslöjar: Så hittade jag kärleken

”Hållbara vanor för vår lilla familj”

Förutom att ta hand om dottern och leva ett vanligt familjeliv med lilla Bente och sambon Emil Salon försöker Emma få tid att fortsätta skriva på sin blogg och även komma i gång att träna och ta hand om sig själv.

”Jag är så nyfiken på vem hon ska bli och vilka val hon kommer att göra i livet” säger Emma Green om dottern Bente.Foto: NORA LOREK

– Jag försöker landa i det här nya livet genom att skapa bra och hållbara vanor för vår nya lilla familj, förklarar hon.

En viktig del i tillvaron är yogan som Emma började med för några år sedan som ett komplement till höjdhoppsträningen.

– Nu när jag har lagt av att tävla känns det lyxigt att kunna göra mycket yoga, att inte behöva tänka på att det ska påverka höjdhoppandet. Jag har kört yoga genom hela graviditeten och det, tillsammans med den träningsbakgrund jag har, var en bra förberedelse inför förlossningen och även nu efteråt för att kunna hålla mig stark, säger hon.

 

LÄS MER: Emma Greens gravidlycka: ”Fantastiskt”

Skönt att slippa hårda träningen

Emma Green tycker det är skönt att numera slippa den extremt hårda träningen som elitidrottskvinna.

– Skillnaden är att jag inte längre behöver pressa mig själv över några gränser. Jag kan träna bara för att jag tycker det är kul och för att jag ska må bra. Jag gillar att träna så att det är jobbigt, men det behöver inte göra ont längre vilket är väldigt skönt, konstaterar hon och fortsätter:

– Men jag har levt så länge i att träna och prestera så det är svårt att bara mysträna. Men det är väldigt härligt att inte ha kniven på strupen för att veta att om en månad måste jag vara i toppform. Det är härligt att bli lite trött av träningen, men det är skillnad mellan att pressa sig så man blir andfådd och får mjölksyra till att hälsenorna värker och det känns som knivar i ryggen.

 

Första mors dag

På söndag är det mors dag, Emmas första som mamma, men hon har mest tänkt på att hon ska fira sin egen mamma, Maria.

– Det är lite häftigt, att jag själv kanske blir firad. Det har jag inte ens tänkt på. Vi ska på bröllop i helgen så jag är nog lite trött på söndag, men jag ska definitivt göra något för min mamma, säger Emma, som också är engagerad i Läkarmissionens kampanj inför mors dag som går ut på att man kan köpa en förlossning i morsdagspresent.

Tillsammans med Läkarmissionen har Emma Green tagit fram en förlossningsväska som auktioneras ut på Tradera. 

Samarbete med Läkarmissionen

Alla intäkter går till att hjälpa fattiga kvinnor i Tanzania och DR Kongo att kunna föda barn tryggt på sjukhus i stället för i enkla hem.

– Nu när jag har så nära till min egen förlossning känns det självklart att förlossningsvård ska vara nära och tillgänglig. Det är den ju inte ens i vårt eget land. Jag tänkte mycket på det under slutet av graviditeten, att vilken tur att vi bor i Göteborg där vi har nära till ett BB. 

Grattis, Emma, på mors dag! Själv har hon mest tänkt på att hon ska fira sin egen mamma Maria.Foto: NORA LOREK

Emma Green har även tidigare visat ett medmänskligt engagemang. Hon väckte stor uppmärksamhet när hon under friidrotts-VM i Ryssland 2013 målade sina naglar i regnbågsfärger som en markering mot Rysslands hårda anti gay-lagar. Ett kraftigt statement som gav genomslag i hela världen.

Regnbåge över Moskva: ”Så ironiskt”

– När jag kom till Ryssland första kvällen, så såg jag en regnbåge över Moskvas skyline. Det hade ju varit den här debatten då om landets inställning till homosexualitet, och jag tänkte herregud så ironiskt. Här visar naturen vad som är rätt. Att kärlek aldrig kan vara fel. 

Hon gjorde ett inlägg med regnbågen i sociala medier och en kompis väckte då tanken att hon kunde göra något mer i regnbågens tecken, som att måla naglarna.

– Och visst, självklart ville jag göra det, säger hon.

 

LÄS MER: Emma Green om Moa Hjelmer: ”Inte ensam”

Värderingarna kommer hemifrån

Engagemanget kommer hemifrån säger Emma Green. Hon förklarar att hon uppfostrats i den andan:

– Det kommer från värderingar jag har fått genom mamma och pappa. Att vi alla är lika mycket värda och att det gäller att ta hand om varandra. Så om jag får chansen, som nu genom Läkarmissionen, känns det självklart att ställa upp. Jag vill vara en bra förebild. Särskilt eftersom jag har möjlighet att nå ut till människor, exempelvis genom min blogg. Det går inte att göra allt hela tiden, men vi kan alla göra något litet.

EMMA GREEN

Ålder: 33 år. 

Bor: Göteborg.

Familj: Mamma, pappa, lillebror, sambon Emil och dottern Bente, snart fyra månader.

Meriter: VM-brons 2005, EM-silver 2010, EM-brons 2012, EM-brons (inomhus) 2013, åtta SM-guld (plus ett SM-guld i längdhopp), åtta SM-guld inomhus.

Personligt rekord: 2,01 (EM 2010).

Gör i dag: Har avslutat friidrottskarriären och föreläser nu om mental hälsa.

Aktuell: Nybliven mamma, samarbetar med Läkarmissionen inför mors dag.