Det var i en lång intervju med GT i mitten av oktober som Patrik Sjöberg berättade om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid. Han förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort efter en komplicerad hjärtoperation.
– Jag är 20 i skallen, men kände att jag behövde en radikal livsförändring. En personlig och självvald rehab kan man kalla det. Jag vill börja träna igen, äta bra och ta hand om mig själv. Jag börjar låta som en jävla pensionär, sa Patrik Sjöberg bland annat.
Den legendariske höjdhopparen insåg att hans situation hade blivit ohållbar. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner.

”Jag dör inte nyfiken”
I en intervju med Faktum, Sveriges största gatutidning, berättar Patrik Sjöberg att han mår mycket bättre i dag och att han är tacksam för att han åkte till Örnsköldsvik den där dagen.
– Just nu känner jag att jag inte vill dricka. Av den enkla anledningen att jag mår väldigt bra. Jag kan inte trumfa allt jag gjort tidigare, festa och alla galna saker. Jag dör inte nyfiken, säger han.
Sjöberg säger att han vill skapa sig ett liv, att det finns ”många jobbiga saker” han måste ta tag i nu när han är nykter och känner att han kanske har engagerat sig i frågan om övergrepp mot barn på ett sätt som inte varit sunt för honom själv.

”Jag har nog aldrig varit lycklig”
På frågan om han varit suicidbenägen svarar han:
– Inte direkt. Men det hade lätt kunnat gå åt helvete av misstag. Jag har aldrig haft någon respekt för mig själv eller min hälsa. Men samtidigt… i många år har jag tänkt att ”det skulle vara rätt okej om jag inte vaknar upp i dag”. Jag mådde verkligen dåligt.
Att han skulle vara lycklig i dag, med sin förändrade livsstil, har han ändå svårt att tillstå.
– Jag har nog aldrig varit lycklig. Jag tror inte att de känslorna finns i mig. Förbannad, det känner jag igen. Sviken känner jag igen. De känslorna tar över allt annat. Att vara sviken är nog den starkaste känslan jag haft. Om jag trott att jag varit kär så har jag börjat tvivla, ifrågasatt. Varför skulle någon tycka om mig, frågar sig Sjöberg i Faktum.
Patrik Sjöberg är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna och är än i dag starkt förknippad med sitt världsrekord i höjdhopp, 2.42, på Stockholms stadion den 30 juni 1987.
2011 gav han ut boken ”Det du inte såg” som slog ner som en bomb. I den berättade Sjöberg om sin livslånga hemlighet – hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsatts för sexuella övergrepp av sin styvpappa och mångårige tränare Viljo Nousiainen. Sedan dess har Patrik Sjöberg arbetat intensivt mot barns utsatthet och föreläst för kommuner, företag och idrottsföreningar.

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
1177 VÅRDGUIDEN
Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.
MIND, SJÄLVMORDSLINJEN
Självmordslinjen har öppet dygnet runt varje dag. De finns på telefonnummer 90101 men har även en chatt på https://chat.mind.se/
MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN
Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. 020-85 20 00. Mer information finns på www.mind.se
BRIS, BARNENS TELEFON
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Det är gratis och du får vara anonym.
SPES
Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73. Mer information finns på www.spes.se.
JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA
Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. 08-702 16 80. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se.