Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var skittufft i vissa perioder”

Yannick Tregaro dömdes för bokföringsbrott.
Skilsmässan från Emma Green, företaget som gick i konkurs och bokföringsbrottet tog hårt på Tregaro.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Friidrottstränaren Yannick Tregaro har hittat glädjen till friidrotten igen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Thobias Montler spås en lysande framtid och är en av Yannick Tregaros adepter.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Skilsmässan från Emma Green, företaget som gick i konkurs och bokföringsbrottet tog hårt på Yannick Tregaro, 42.

Tränaren pratade själv om en livskris och att han inte tyckte friidrott var kul längre.

Nu har Yannick hittat glädjen igen.

– Det var skittufft i vissa perioder, men jag tycker inte att jag ska behöva fokusera på det, säger han.

Göteborgaren Yannick Tregaro har varit aktiv elittränare i friidrott i 20 år. 

Han har tränat stora namn och OS-medaljörer som Christian Olsson, Kajsa Bergqvist och Emma Green.

Men det var då.

Nu ska han bidra till att Sverige återtar sin plats i friidrottens finrum med hjälp av sin nya adept Thobias Montler. Han väljer även att lyfta fram lovande friidrottare som Khadi Sagnia och Tilde Johansson.

– De håller absolut samma klass. Man vet aldrig vad som kan hända med de personerna och det är det som är så spännande. Alla de tre kan vinna OS i framtiden, men det gäller att hitta rätt och göra jobbet, säger Yannick Tregaro.

Skilsmässan från Emma Green

Bland hans tidigare adepter sticker namnet Emma Green ut mest. Yannick Tregaro började träna Emma Green när hon var 16 år och några år senare blev de två ett par. Tregaro och Emma Green fortsatte att vara ett par fram till 2014 då de skilde sig.

– Alltså... Jag vill inte fokusera så mycket på det och jag tycker inte att jag ska behöva fokusera på det. Det var skittufft i vissa perioder, så var det, säger Yannick Tregaro.

Yannick Tregaro och Emma Green skildes 2014.Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS SWEDEN

Yannick Tregaro fortsatte att träna Emma Green i ett och ett halvt år efter skilsmässan innan de gick skilda vägar helt och hållet.

Var det tufft?

– Jag är jätteglad över var jag är nu. Så kan jag säga.

Yannick Tregaro pratar mycket om att han fått lära sig att hantera både fram- och motgångar i sitt liv – dels som tränare men också som person.

– När man har motgångar i sitt liv eller sin karriär då lär man sig av det. Jag har fått mycket erfarenhet på min resa och det är min styrka i dag, säger Yannick.

”Förlorat mycket pengar”

En av Yannick Tregaros jobbigaste stunder i livet var när hans företag Vallgatan Art AB, en foto- och konsthandel som bedrevs i centrala Göteborg, gick i konkurs 2018. 

När konkursförvaltaren skulle gå igenom bolagets ekonomi visade det sig att någon årsredovisning inte fanns för åren 2016 och 2017. Även andra bokföringshandlingar saknades i bolaget, enligt utredningen.

Yannick Tregaro dömdes till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

– Jag var trött på friidrotten och startade en business. Men det gick dåligt ekonomiskt och jag förlorade väldigt mycket pengar. Konsekvenserna blev att det blev ett missförstånd med bokföringen i några bolag vilket ledde till domen då, säger Tregaro.

Yannick Tregaro berättar att han förlorade mycket pengar när hans företag gick i konkurs.Foto: BILDBYRÅN

Hur var det?

– Jag anser inte att jag har gjort något olagligt, för det har jag inte. Det var bara en miss i kommunikationen mellan mig och revisorn. Men det var jobbigt att behöva stå upp för och framför allt så mycket pengar som jag förlorade.

Hur mycket?

– Det spelar ingen roll i dag.

”Det är så media funkar”

Han har tidigare pratat om en ”livskris” och att han inte tyckte det var kul med friidrotten längre.

Hur mår du i dag?

– I dag är det grymt. Jag mår jättebra. Jag har hittat tillbaka glädjen till friidrotten.

Det känns som att du lever en mer undanskymd tillvaro i dag?

– Nej, det håller jag inte med om. Allting har sin tid på något sätt, känner jag. Det är ju så media funkar. Om Thobias skulle hoppa nio meter blir allting mycket mer hajpat. Det är klart att tränar man folk som vinner OS-guld och har två tjejer på en och samma VM-prispall, då blir man het. Men det är inte därför jag gör detta.

Fusket som Tregaro upprörs över

Yannick Tregaro har varit väldigt kritisk till Nike Vaporfly-skorna, de så kallade ”rekordskorna”. Med hjälp av en kolfiberplatta inne i tjocka skumsulor har skojätten utvecklat en mer effektiv design.

Tregaro är fortsatt väldigt kritisk till skorna.

– Jag är väldigt tydlig i den frågan. Det bottnar i att jag inte tycker att friidrott är en materialsport. Springer någon tio kilometer ska det inte vara på grund av att man har fjädrar på skorna, säger Tregaro och fortsätter:

– Hårddrar man det skulle vi kunna börja hoppa längdhopp med fjädrar under skorna så man studsar i väg och hoppar 20 meter i längd.

Vad är det som är fusk, menar du?

– De är lätta, väger ingenting och är väldigt responsiva. Det är verkligen bevisat att de påverkar ganska mycket och förbättrar prestationerna. Det är en dålig utveckling.

Skulle inte liknande innovationer kunna välkomnas i hoppgrenarna?

– Om vi har någon som tillverkar en fjäder, då blir det någon som tillverkar en bättre fjäder. Då är det inte friidrott längre. Att hoppa längdhopp är ju hur människan har utvecklats och om evolutionen. Alltså hur vi människor klarar av att hoppa nästan nio meter i längdhopp.

I ett öppet brev på Instagram till Sebastian Coe, ordförande i World Athletics (det nya namnet på Internationella friidrottsförbundet) har Tregaro skrivit:

”Jag föreslår att ni borde förbjuda alla Nikeskor med den här teknologin och raderar alla rekord som har noterats med den här skon. Det här förstör sportens trovärdighet.”

https://www.instagram.com/p/B9NEVUSHIY9/?hidecaption=true

Han utvecklar:

– Det tycker jag fortfarande. Men samtidigt får väl jag hänga med i utvecklingen och se vad som händer. Det enda viktiga är att det regleras. Tyvärr har inte IIAF (nuvarande internationella friidrottsförbundet) satt regler tillräckligt tidigt och tillräckligt hårt. Det känns som att de inte har hängt med i utvecklingen, säger Tregaro.