Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det tar hårt att inte ha någon inkomst”

Patrik Sjöberg avslöjar: "Jag är höjdrädd"
Patrik Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag måste erkänna att jag har haft en svacka”, skriver Sjöberg på Instagram.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Patrik Sjöberg, 55, genomgår en förvandling efter flykten till Örnsköldsvik.

Men den senaste tiden har friidrottslegendaren stött på bekymmer på sin resa mot ett sundare liv.

”Jag måste erkänna att jag har haft en svacka”, skriver han på Instagram.

Det var i en stor intervju med GT i mitten av oktober som Patrik Sjöberg berättade om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid. 

Han förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort efter en komplicerad hjärtoperation.

– Hans sätt att leva förkortade hans liv. Jag kände att jag behövde en radikal livsförändring. En personlig och självvald rehab kan man kalla det. Jag vill börja träna igen, äta bra och ta hand om mig själv. Jag börjar låta som en jävla pensionär, sa Patrik Sjöberg bland annat.

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner. 

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället, fortsatte han.

Patrik Sjöberg har varit nykter i snart fem månader.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Sjöberg: ”Jag har skrämt skiten ur många”

”Hållit ett för högt tempo”

I stället har den tidigare höjdhoppsstjärnan de senaste månaderna ägnat dagarna åt träning, långpromenader i vildmarken med hunden Soto, vila och eftertänksamhet. Dessutom jobbar han på en uppföljare till boken ”Det du inte såg” som gavs ut 2011. Han har kallat den för en uppgörelse med ”morsan, skolan och idrotten”. 

Redan i mitten av november berättade Sjöberg på Instagram att han hade börjat märka resultat av sin förändrade livsstil och i en intervju med P4 Extra sa han apropå sitt nya nyktra liv:

– Jag har inte druckit någonting. Jag är skitnöjd och märker att hjärnan börjar fungera mycket bättre. Jag har känt att de senaste åren har varit jobbiga både rent privat, det har hänt lite saker, och att jag har hållit ett för högt tempo. Jag har druckit alldeles för mycket, jag har självmedicinerat och kände: Jag är inte 20 längre.

Patrik Sjöberg har tidigare berättat att han har fått professionell hjälp längs vägen och har medgett att det understundom har varit en jobbig resa.

”Jag måste erkänna att jag har haft en svacka den senaste tiden”, berättar Patrik Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Patrik Sjöberg om sitt liv som singel

”Inte orkat vara social”

Nu har han varit ”helt ren” i snart fem månader – men på Instagram erkänner han att han den senaste tiden tvingats hantera motgångar på sin väg mot ett sundare liv.

”Jag måste erkänna att jag har haft en svacka den senaste tiden. Jag har varit sjuk nu i snart en vecka och innan dess både trött och utan motivation för träning och har inte heller orkat vara social. Det är skumt hur hjärna och kropp fungerar och spelar spratt när man egentligen skall må bra. Dom här 5 månaderna behövdes verkligen och det krävs många månader till vilket jag absolut kommer att klara”, slår Sjöberg fast.

Han sticker inte under stol med att det är en prövning även rent ekonomiskt.

”Jag förstår att jag har lättare att fixa det här än många andra i samma situation i och med att jag kunde sticka i väg och bara ta hand om mig själv men jag märker ju själv nu att det tar hårt att inte jobba och inte ha nån direkt inkomst under nästan snart ett halvår. Men utan att vara för klyschig så är hälsan mycket viktigare och går ju inte köpas för pengar”, skriver Sjöberg.

https://www.instagram.com/p/B9Ua6CXnIbp/