Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det här är bara början – kommer mycket mer”

Gabriel Wallmark.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Christian Olsson.

Han har tagit såväl JVM som JEM-guld i sommar och han har raderat ut Christian Olssons gamla svenska juniorrekord i tresteg. 

Men Gabriel Wallmark tänker inte landa. 

Han vill framåt. 

– Det kommer mycket mer, säger han. 

Solen håller på att gå ner över Stockholms stadion och de avslutande grenarna på Finnkampens första dag ska till att avgöras. 

Herrarnas tresteg är nyss avslutat och Gabriel Wallmark, 19, grenens överlägset yngste deltagare går med stapplande steg av banan. Han har slutat fyra på 15.63, en längd han är nöjd med, inte minst sedan kroppen smärtar. 

– Tresteg är en av de tuffaste grenarna när det kommer till knän och fötter. Jag är inte trasig någonstans, utan det är bara lite överansträngning, säger han. 

– Det är inte konstigt, jag har gjort fyra tävlingar på två månader och alla är mänskliga. Ingen är omänsklig. Så är det. 

Det har inte varit vilka tävlingar som helst. 

Gabriel Wallmark är Sveriges nya trestegshopp

Med start i juli hoppade Wallmark in i såväl det svenska folkets medvetande som den svenska idrottshistorien. Hans 16.39 i första omgången på JEM i Tallinn räckte till guld och slog dessutom Christian Olssons 22 år gamla svenska juniorrekord med nio centimeter.

Senare samma sommar flög Wallmark fyra centimeter längre på JVM i Nairobi och tog guld på nytt. Ett hopp som dessutom är näst bäst bland världens juniorer i år, endast amerikanen Sean Dixon-Bodie har hoppat längre med sina 16.61. 

Sommarens medaljskörd avslutades med SM-guld i Borås, Wallmarks första i karriären. 

Förstår han själv vad som hänt under sommaren?

– Mentalt har jag landat rätt bra, det är fysiskt jag inte kunnat återhämta mig. Men jag är så tacksam över att jag har fått hålla mig skadefri och visa vad jag går för. Det har varit en fantastisk säsong, men det är bara början. Det kommer mycket mer. 

Det lyser om Wallmark när han fortsätter: 

– Ta rekordhoppet (16.43), det är liksom... även i det hoppet finns det mer att göra. Jag är ung och det finns mycket jag inte kan och som jag ännu inte testat. Men det kommer, jag och min fantastiska tränare Yannick (Tregaro) har en plan för det. 

Supertalangen Gabriel Wallmark om jämförelsen med Christian Olsson

Att slå den svenska OS-guldhjälten Christian Olssons rekord gör givetvis att Wallmark är en person som folk hoppas ska nå samma framgångar som senior. Men Göteborgssonen känner sig inte pressad. 

– Det finns folk där ute som förväntar sig mycket väldigt snabbt. Men precis som alla de större säger: ”du ska skynda långsamt”. Det värsta som finns är när man stressar en yngre atlet – eller vilken atlet som helst för den delen. Du kommer inte att få bättre resultat om du stressar någon, säger Wallmark bestämt. 

Han tar en kort paus: 

– Med det sagt.. Jag vet att det finns mer att ge och jag och Yannick har ett fantastiskt sätt att arbeta ihop och jag vet att det kommer vara så karriären ut. Kan jag lova. 

Bryr du dig om att i framtiden bli jämförd med Olsson? 

– Nej – och blir jag det så tynger det inte mig. Jag försöker leva upp till Christian Olsson så klart. Jag har samma teknik, samma tränare och samma klubb. Vi har mycket gemensamt, men vi är också olika. Antingen blir jag bättre eller inte lika bra. 

Nu väntar en försäsong med uppbyggnad för att nästa säsong kunna ta nästa kliv. Wallmark har inga givna tävlingar som han prompt måste delta i nästa sommar. 

– Det finns ju senior-EM, men vi skyndar långsamt, säger han. 

I stället blir det fokus på att förbättra sig som sprinter för att ta nästa kliv. Mot de stora målen. 

– Jag är 19 år och jag har många år framför sig. Jag är inte rädd för att något ska bli negativt, jag vet att jag kommer att bli starkare och starkare.