Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är typ det enda folk pratar om nu”

Tilde Johansson fick sitt stora genombrott för friidrottspubliken under året och blir numera stoppad i mataffären.
Tilde Johansson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Supertalangen prisades på Friidrottsgalan 2019.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Hon har ett personligt rekord på 6,73.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Tilde Johansson, 19, tränar på som vanligt mitt i det kaos som coronaviruset dragit upp.

Att OS har skjutits upp ser hon inte som något problem.

Men hon är orolig för studentbalen.

– Jag har köpt balklänning och allt. Det vore surt om det inte blev av, säger Johansson i en intervju med SportExpressen.

Hon har ett otroligt år bakom sig.

Förra sommaren radade Tilde Johansson upp långa hopp och till slut kom drömträffen. Supertalangen från Falkenberg slog till med 6,73 på Karlstad GP och raderade ut Erika Johanssons 27 år gamla svenska juniorrekord.

Efter det åkte hon till junior-EM och gjort någonting minst sagt spektakulärt. Först ställde hon sig på start på 100 meter häck och sprang hem guldet. Sen var det dags för längdhopp och då knep hon silvret.

Dessutom fick hon chansen att representera Sverige på VM i Doha.

Nu laddar Tilde Johansson om. SportExpressen når henne efter ett pass i friidrottshallen hemma i Falkenberg.

– Jag har precis kört lite tester. Det var kulkast framåt och bakåt och sen maxade jag 120-meterslopp, säger Johansson.

Hur kändes kroppen?

– Helt okej, tycker jag.

”Pluggar hemifrån nu”

Coronaviruset har satt stora frågetecken kring hela utomhussäsongen, men Tilde Johansson och hennes tränare Erik Svensson kör ändå på ungefär som vanligt. Vissa mindre justeringar har gjorts, men inte mer än så.

– När det gäller själva träningsplanen har vi inte förändrat jättemycket. Det kommer säkert bli en lite längre period med grundträning än vad vi tänkt, men annars har vi bara kört på enligt plan.

Ni tänker att det borde bli tävlingar när det väl är sommar?

– Ja, vi räknar med det i alla fall.

Hon fortsätter:

– Sen så tränar jag inte i någon stor träningsgrupp, utan det är bara jag och Erik, så vi har inte direkt behövt anpassa det på något sätt. Vi är utomhus mycket. Och när vi kör inne i hallen, då ser vi till att vara där på eftermiddagen, innan kvällsgrupperna kommer och det blir mycket folk.

Hur påverkas ditt liv annars av viruset?

– Det är väl framför allt att jag pluggar hemifrån nu. Men det funkar bra, vi använder det här Google Meet. Annars...? Inte jättemycket.

Men du ska ta studenten i sommar? Vad händer med det?

– Jag har inte hört någonting, men man vill ju gärna att det ska bli av. Och balen och allting. Jag har ju köpt studentmössa och balklänning. Det vore surt om det inte blev av!

– Det är typ det enda folk pratar om nu: ”Kommer det bli någon bal?” Den ska vara den 7 juni, men vi får se vad som händer.

En inställd bal vore nästan värre än ett uppskjutet OS?

– Haha, nästan!

Hade tung inomhussäsong

OS i Tokyo skulle ha avgjorts den 24 juli till 9 augusti 2020, men internationella olympiska kommittén (IOK) meddelade i slutet av mars att spelen kommer att skjuts upp i ett år på grund av spridningen av coronaviruset.

Tilde Johansson säger att det var ”ett tråkigt besked”. Samtidigt tror hon att hon kan tjäna på flytten.

– Det har ju inte gått klockrent för mig under inomhussäsongen och om jag får ett år till på mig med träning och blir bättre… det skadar inte så mycket att OS flyttas, det kan nästan vara positivt för mig.

Du är inte nöjd med inomhussäsongen?

– Nej, den har inte varit någon höjdare.

Hon har hoppat 6,35 som bäst i längdhopp under vintern. På 60 meter häck har hon gjort 8.29 och på 60 meter slätt 7.51.

– Jag har kört betydligt mer styrka i gymmet under inomhussäsongen och… jag har blivit snabbare, men jag har inte riktigt hittat tajmingen i längdhoppet. Det har inte funkat riktigt.

Men det är ganska vanligt att det kan bli så?

– Ja.

Din tränare är inte orolig?

– Nej, det tror jag inte.

En sista fråga: Kommer du att fortsätta köra på både längdhopp och häck, eller planerar du att gå all-in på en gren?

– Jag tränar både och nu, men vi känner att… till de stora mästerskapen har jag bäst chans att kvala in i längd, så tanken är att köra mest längd i sommar. Det är där jag har störst möjligheter, helt enkelt. Men jag kommer säkert att tävla lite i häck också, men då främst mot dem i min egen ålder.

– Jag gillar verkligen båda grenarna och jag gillar också att ha två grenar, så att man kan luta sig mot den ena om det går lite sämre i den andra. Men mitt fokus är på längdhopp.

OS i Tokyo skjuts upp på obestämd tid, det meddelade IOK den 24 mars. SOK:s Peter Reinebo berättar att man i Sverige är nöjda med beslutet.