Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är nu f-n dags att gubbarna skärper sig”

Emma Green: ”Att vi kvinnor, och bra män, tillsammans kan sätta ner foten och säga att nu får det vara nog – det är mäktigt.”Foto: HENRIK JANSSON
Moa Hjelmer.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En studie som visade att tolv procent av de landslagsaktiva någon gång i livet utsatts för sexuella övergrepp har fått friidrottsförbundet att agera.

Emma Green, 33, slås av #Metoo-upprorets genomslagskraft.

– Nu är det fan dags att gubbarna skärper sig, säger hon till GT.

Moa Hjelmer.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I spåren av Moa Hjelmers vittnesskildring om en våldtäkt hon utsattes för i samband med Finnkampen genomförde Svenska friidrottsförbundet en utredning om sexuella övergrepp.

Resultatet av undersökningen, som gjordes av Linköpings universitet, släpptes i mitten av april och var nedslående.

Undersökningen visade att Moa Hjelmer inte var ensam.

Tolv procent av de svarande (23 av 192) vittnade om att de någon gång i livet utsatts för ett sexuellt övergrepp – och fem personer i undersökningen uppgav att dessa övergrepp ägt rum i friidrottssammanhang.

– Vi måste skapa ett klimat i landslaget där de alltid vågar berätta direkt och inte sex, sju, åtta år senare, har förbundskapten Karin Torneklint sagt.

Friidrottsförbundet arbetar nu för att skapa en mer jämställd miljö och ett mer jämställt ledarskap – och tar dessutom bort så kallade insparkar i landslagssammanhang helt och hållet.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

LÄS MER: Stockholm Marathon 2018 – allt du behöver veta

”Tror alla varit utsatta för något”

Emma Green, som avslutade höjdhoppskarriären för ett år sedan, konstaterar att det har varit jobbigt att höra berättelserna som kommit fram under #Metoo-upproret.

– Det är jättesorgligt men också väldigt vackert att så många kvinnor vågar ta steget och berätta. För sina barns och alla andra kvinnors skull. Det är på tiden. Jag känner att det är fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Jag har själv inte varit utsatt för något grovt. Det är klart att man hört kommentarer eller att män har gått för långt, men inte på något grovt sätt eller på den nivån överhuvudtaget. Det har inte ens varit i närheten av detta som kommit fram. Sorgligt nog tror jag att alla kvinnor varit utsatta för något som går under kategorin #Metoo. Då känns det så jävla gött att äntligen…. nu är det fan dags att gubbarna skärper sig.

Emma Green.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

LÄS MER: Emma Green om Moa Hjelmers berättelse

”Nu får det vara nog”

Emma Green framhåller sociala medier som en viktig del i spridandet av berättelserna.

– Sociala medier kan vara både på gott och ont. Man kan tycka att vi flyr in i en annan värld och inte lever här och nu. Men på det här sättet är det fantastiskt. Att det kan skapa en förändring. Det är något jag kände när jag målade naglarna i regnbågsfärger, hur stort genomslaget var, att det kan få en sån spridning, säger hon.

– Med #Metoo har det varit extremt och det är så coolt att det kan ge en sådan effekt.  Å ena sidan är det extremt sorgligt att det är så många som är drabbade och har varit med om fruktansvärda saker, och å andra sidan är det så otroligt coolt att det kommer fram och äntligen lyfts. Att vi kvinnor, och bra män, tillsammans kan sätta ner foten och säga att nu får det vara nog. Det är mäktigt.

 

LÄS MER: Emma Green om sitt nya liv som mamma