”Den ångesten – jag vågade inte somna”

Patrik Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sjöberg intervjuas i SVT:s ”Go’kväll”.
Foto: SVT
Patrik Sjöberg i samband med vännen Frank Anderssons begravning den 16 oktober 2018.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I ett år har han nu varit nykter.

Men det har inte varit någon dans på rosor för Patrik Sjöberg, 55.

– Det har varit ett kämpigt år, erkänner han i SVT:s ”Go’kväll”.

Samtidigt berättar friidrottsikonen om sina mörka tankar som låg bakom livsstilsförändringen.

Patrik Sjöberg i SVT:s ”Go’kväll”.
Foto: SVT

Det var i en lång intervju med GT i mitten av oktober i fjol som Patrik Sjöberg berättade om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid. Han förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort efter en komplicerad hjärtoperation.

Nu har höjdhoppsprofilen varit nykter i ett år. ”Det har jag inte varit sedan tonåren”, som han själv uttrycker det.

– Det går inte över en natt att man mår bättre. Jag mår bra i perioder och dåligt i perioder. Det har även med coronan att göra, det har drabbat min rörelse och mitt yrke extremt hårt. Det har varit psykiskt väldigt påfrestande att inte ha någon inkomst och ändå försöka hålla sig flytande. Det tog några månader innan jag faktiskt accepterade det, säger Patrik Sjöberg i SVT:s ”Go’kväll”.

Han har tidigare beskrivit hur han har hanterat sina känslor efter en arbetsdag. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner. Den legendariske höjdhopparen insåg till slut att hans situation hade blivit ohållbar.

– Jag är inte en person som dricker ett glas vin eller en öl, jag vet inte ens om den personen finns, och jag har alltid varit skeptisk mot människor som är med ute och inte dricker någonting. Det har jag alltid haft en nästan fientlig inställning till. Jag har alltid druckit och festat mycket och alla jag har umgåtts med har levt samma liv. Det är ingen som vill bli missbrukare, men det hade inte gått att att fortsätta i det tempot jag hade. Jag har insett att jag inte kan dricka på det sätt som jag har gjort.

Patrik Sjöberg har nu varit nykter i ett år.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Sjöberg är en av världens bästa höjdhoppare genom tiderna.
Foto: IMAGO / IBL

”Jag har inte vågat somna”

Mörka tankar har bitvis hemsökt honom och dem har han genom åren försökt trycka undan genom att festa.

– När man gör det i så många år blir ångesten värre och värre för varje gång. Jag mådde så dåligt på slutet... jag har aldrig varit suicidal eller haft såna tankar, men jag tänkte ofta att det hade varit helt okej att inte vakna i morgon. Jag har gjort allt och mer därtill än vad som är normalt – det finns inget som lockar mig. Men jag vill inte hamna där igen. Så dåligt som jag har mått går inte att förklara för en som inte har varit där själv och haft samma problem. Den ångesten man får… jag har inte vågat somna, jag har inte vågat sova, säger han i ”Go’kväll”.

Patrik Sjöberg är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna och är än i dag starkt förknippad med sitt världsrekord i höjdhopp, 2.42, på Stockholms stadion 1987. 

2011 gav han ut boken ”Det du inte såg” som slog ner som en bomb. I den berättade friidrottsikonen om sin livslånga hemlighet: hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsatts för sexuella övergrepp av sin styvpappa och mångårige tränare Viljo Nousiainen. Sedan dess har Patrik Sjöberg arbetat intensivt mot barns utsatthet och föreläst för kommuner, företag och idrottsföreningar.

TV: Sjöberg: ”Jag kommer inte dö nyfiken”

GT intervjuade Patrik Sjöberg tidigare i år.

Mår du dåligt? Hit kan du vända dig

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.


1177 VÅRDGUIDEN 

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.


MIND, SJÄLVMORDSLINJEN 

Självmordslinjen har öppet dygnet runt varje dag. De finns på telefonnummer 90101 men har även en chatt på https://chat.mind.se/ 


MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN 

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. 020-85 20 00. Mer information finns på www.mind.se


BRIS, BARNENS TELEFON 

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Det är gratis och du får vara anonym.


SPES 

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73. Mer information finns på www.spes.se.


JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA 

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. 08-702 16 80. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se.