Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carolina Klüft utsedd till hedersdoktor i Göteborg

Carolina Klüft.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carolina Klüft blir hedersdoktor på Sahlgrenska akademin,
Foto: Johan Wingborg / Sahlgrenska akademin

Carolina Klüft blir hedersdoktor på Sahlgrenska akademin, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande. 

– Dels behöver vi skapa konkret förändring genom olika åtgärder och insatser, inom skolan och på andra arenor där vi jobbar, och dels behöver människor få ta del av den kunskap som finns på Göteborgs universitet och på andra universitet, säger Carolina Klüft i pressmeddelandet. 

Carolina Klüft avslutade sin friidrottskarriär 2012 efter att ha vunnit OS, VM och EM-guld i sjukamp.

Hennes personbästa 7032 poäng är fortfarande gällande Europarekord.

Efter karriären har hon engagerat sig i Generation Pep, vilken arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan till ett aktivt och hälsosamt liv.

Nu har hon utretts till hedersdoktor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande. 

– Genom utnämningen av vår nya hedersdoktor knyter Sahlgrenska akademin till sig en ny kraft i frågor som ligger både Sahlgrenska akademin och Carolina Klüft nära, nämligen att förebygga ohälsa genom hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet. Genom sitt arbete i Generation Pep inspirerar Carolina Klüft både organisationer och enskilda personer, och jag vet att hon alltid är mycket noga med att den information hon för fram har vetenskaplig evidens, säger professor Agneta Holmäng, styrelseordförande och dekan, i pressmeddelandet. 

”Viktigt att nå ut med fakta”

Carolina Klüft själv säger att hon är hedrad över att ha blivit utnämnd till hedersdoktor och att hon sker kopplingar mellan Sahlgrenska akademin och Generation Pep.

– Vi är en organisation som bottnar i forskning och vetenskap. Det kommer hela tiden nya kunskaper på området, och det är viktigt att nå ut med fakta till människor, säger Klüft i pressmeddelandet.

Hon säger vidare att det behövs konkreta förändringar i bland annat skolan och att personer behöver få ta del av den kunskap som finns

– Dels behöver vi skapa konkret förändring genom olika åtgärder och insatser, inom skolan och på andra arenor där vi jobbar, och dels behöver människor få ta del av den kunskap som finns på Göteborgs universitet och på andra universitet, säger Carolina Klüft, i pressmeddelandet.

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Fakulteten har 4 851 helårsstudenter, 942 forskarstuderande och 1 774 anställda