Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgsvarvet slipper återbetalning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Göteborgsvarvet ställdes in i år på grund av coronaviruset.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ändrar nu sina rekommendationer. Anmälningsavgiften till motionslopp arrangerade av ideella föreningar behöver inte betalas tillbaka, om det ställs in på grund av coronaviruset.

– Det är ett glädjande besked, som visar på att vi tagit rätt mått och steg, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.

– Om ett lopp ställts in på grund av omständigheter utanför en ideell förenings kontroll och det rör sig om en begränsad summa pengar, säger Marcus Isgren, chef för ARN till TT.

ARN slår fast principen i ett vägledande beslut där en deltagare begärt pengarna från Göteborgsvarvet.

Göteborgsvarvet arrangeras av Göteborgs friidrottsförbund.

Ordförande Jahja Zeqiraj är nöjd över ARN:s beslut.

– Det är ett glädjande besked, som visar på att vi tagit rätt mått och steg, men det är också sorgligt, utifrån att vi behövde fatta beslut om att ställa in till följd av corona, säger han.

Återbetalningar hade hotat nästa års varv

Zeqiraj menar att annat beslut hade hotat nästa års varv.

– Vi hade inte haft ett Göteborgsvarv nästa år om vi hade fått en annan riklinje och behövt betala tillbaka, förklarar han.

Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.Foto: BILDBYRÅN

Göteborgs friidrottsförbunds hållning är staten måste ta ett större ansvar om liknande situationer uppstår igen.

– Vid sådana här samhällsomfattande arrangemang måste staten kunna garantera en säkerhet. Annars får vi svårt att arrangera framöver. Det är ju staten som infört restriktionerna, säger Zeqiraj och fortsätter:

– Detta är en seger, men bara ett delmål. Vi kommer att inleda diskussioner med bland annat Riksidrottsförbundet och kulturdepartementet, eftersom osäkerheten fortfarande finns kvar.

Gäller ej andra typer evenemang

För kostnader för biljetter till inställda konserter, fotbollsmatcher eller hyror av studentflak till följd av coronaviruset är det däremot ingen ändring. Där gäller pengarna tillbaka.

– Principen är att har man köpte en biljett eller beställt en tjänst som sedan inte levereras ska man få pengarna tillbaka, säger Marcus Isgren.

Principen gäller även om det i avtalsvillkoren står att företaget har rätt att behålla pengarna.

– För vinstdrivande bolag är en sådan klausul inte okej, säger Marcus Isgren.