Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Min tränare får säga nej åt mig”

Tilde Johansson.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Superlöftet Tilde Johansson, 18, har tagit svensk friidrott med storm den senaste tiden.

Nu återstår bara en dryg månad till säsongens stora höjdpunkt – VM i Doha.

– Allting jag gjort har varit över förväntan, säger hon om framgången.

Framgångarna har avlöst varandra för den 18-årige Falkenbergshopparen Tilde Johansson den senaste tiden.

I juni tangerade hon Erica Johanssons juniorrekord på 6,72 meter på ungdomsspelen i Göteborg. Ett resultat som också gav henne en biljett till VM i Doha som avgörs i slutet av september.

Men det stannade inte där. 

Veckan därefter blev hon ensam rekordhållare efter att ha putsat till sitt pers med ytterligare en centimeter under Karlstad GP.

– Det är mycket som har hänt, och allting jag gjort har varit över förväntan. Jag har förvånat mig själv ganska många gånger faktiskt. Jag trodde inte direkt att jag skulle ta mig till VM, till exempel, säger hon.

”Inte behövt stressa fram någonting”

Du har inte haft några mål alls?

– Jo, att ta medalj under junior-EM, och det lyckades jag ju med, två stycken dessutom (häck och längdhopp). Men det andra har egentligen bara varit bonusar. Men det har varit skönt att ha den känslan också, att man inte behövt stressa fram någonting och inte känt press av att klara någon viss kvalgräns eller så.

”Min tränare som säger nej åt mig”

Den hektiska sommaren har också lett till att hon tvingats tacka nej till vissa tävlingar, för att inte slita ut sig.

Inför fredagens GP-gala i Göteborg har hon inte tävlat på tre veckor.

– Det har varit lite jobbigt att säga nej. Jag har ju inte varit med så mycket så man vill ju testa allting och tävla hela tiden. Men det lär förhoppningsvis komma fler chanser, så man får väl tagga ner lite. Eller det är mest min tränare som säger nej åt mig. Haha!

Hur långt vill du hoppa på Slottsskogsvallen i morgon?

– Upp över 6,50 vill jag i alla fall, och känna att man är stabil över det. Sen hade det ju inte varit fel att vinna heller, säger hon.