Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik kraschade i 180 - flög 30 meter

Rallyföraren Fredrik Åhlin, 23, fick sladd i 180 kilometer i timmen efter ett hopp när han skulle slipa formen inför Svenska rallyt.

Men rädd – det blev han aldrig.

– Vi rallyförare är väl inte riktigt normala, säger Åhlin.

Det var under den fjärde specialsträckan i Rally Finnskog som Fredrik Åhlin och hans co-driver Morten Erik Abrahamsen minst sagt hade änglavakt.

Efter en raksträcka på ungefär 700 meter körde de upp på ett hopp, flög drygt 30 meter – och när bilen landade gick det så kallade casterstaget av, som håller ihop hjulen fram och bak.

– Det kom då snett, så när jag bromsade efter att vi landat blev det bara broms på ett av hjulen, berättar Åhlin, vars bil i 180 kilometer i timmen då ställde sig tvärs över vägen – och flög rakt in i en snövall.

"Hade grym tur"

– Hade det varit sommar och vallen inte hade funnits där så hade det kunnat gå... ja, betydligt sämre, säger den 23-årige rallyföraren, som menar att det var ren tur att det gick så pass bra.

– Man försöker ju bara reagera när det går så fort och man tappar kontrollen, för man hinner inte ens tänka. Vi hade grym tur, säger han.

Snövallen sänkte inte bilens hysteriska fart, men ställde den däremot åt rätt håll. Efter en sväng lite längre fram kunde Åhlin sedan parkera bilen.

Blev inte rädd

– Först då funderar man kring vad som egentligen hänt – och hur illa det kunde ha gått, menar han.

Hur rädd hann du bli när du tappade kontrollen?

– Inte alls faktiskt – men vi rallyförare är väl inte riktigt normala.

Nu ser Åhlin fram emot nästa stora mål – att tävla i Svenska rallyts WRC2-klass.

– Det ska bli grymt kul, säger han.