Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frank slår tillbaka
i pengabråket

Frank Andersson krävs på över 400 000 i obetalda godisskulder.Foto: Tommy Pedersen
1986 startade Frank Andersson godisföretaget Franks Candymix AB.Foto: Diana Taliun/GETTY IMAGES

För trettio år sedan bestämde sig den gamle brottarhjälten Frank Andersson för att ge sig in i godisbranschen. Men något blomstrande karamellimperium blev det aldrig.

Nu stämmer en grossist Frank Andersson på hundratusentals kronor i obetalda räkningar och lån.

– Hur kan han kräva mig privat på pengar, 30 år efter att båda bolagen gått i konkurs? undrar Frank Andersson.

1986 startade Frank Andersson godisföretaget Franks Candymix AB. Succén uteblev dock, och Andersson gick vidare med andra projekt.

Den grossist som möjliggjorde Anderssons godissatsning, har däremot inte gått vidare och stämmer nu den gamle världsmästaren på över 400 000 kronor. Pengarna ska täcka det som grossisten menar att Andersson är skyldig i lokalhyra, konfektyrinköp, lån och ränta.

Vill inte betala

Genom sitt juridiska ombud bestrider Frank Andersson att han skulle vara skyldig grossisten några pengar. Han menar att det saknas rättslig grund för fordringsanspråket, eftersom en privatperson i normalfallet inte har betalningsansvar för ett aktiebolags skulder.

Grossisten anser dock att Frank Andersson personligen ska betala bolagets skulder på grund av "bristande ansvar i bolaget Candymix AB."

– Hur kan han kräva mig privat på pengar, 30 år efter att båda bolagen gått i konkurs? Jag satt som suppleant, utan ansvar, och det finns ingen möjlighet att han kommer någonstans med sina krav, säger Frank Andersson.

Tvisten ska nu avgöras i tingsrätten.

"Färdig med den där skiten"

Det är inte första gången Frank Andersson krävs på pengar av gamla affärsbekanta. För drygt tre år sedan lämnades en ansökan in till Kronofogden, där en före detta vän krävde att få tillbaka 200 000 kronor som han menade att Andersson var skyldig honom för utlägg under åren 1996-2002 i deras gemensamma företag.

– Frank och jag har umgåtts sedan 1968, han har bott hemma hos mig och vi hade ett bolag ihop en gång i tiden där jag la ut massa pengar. Och det är de pengarna jag nu vill ha tillbaka, sa den forna vännen då.

Frank Andersson nekade till att vara skyldig mannen några pengar, och friades också från betalningsansvar.

– Det fanns inga underlag för de kraven heller. Han kunde inte presentera några insättningskvitton överhuvudtaget vid domstolsförhandlingarna, säger Frank Andersson, och tillägger:

– Jag har haft skulder i mina dagar, det förnekar jag inte. Men i de här fallen finns det ingen grund att kräva mig på pengar. Jag har familj, ordnat liv och en bra inkomst i dag. Jag är färdig med den där skiten, och det är tråkigt när mitt namn svärtas ner på det här viset.