Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotbollsspelaren talar ut om misstankarna

Här är boendet där tumultet ska ha utbrutit förra veckan.Foto: Anna Svanberg

I förra veckan kunde GT avslöja ett en känd elitfotbollsspelare gripits misstänkt för olaga hot.

Nu talar han för första gången ut om händelsen.

– Det som har sagts är inte sant och jag känner mig trygg i sanningen och vad som kommer att komma fram, säger elitfotbollsspelaren.

Det var vid lunchtid på torsdagen i förra veckan som polisen kallades till en industrifastighet i Göteborg. Polisen bistod räddningstjänsten som hade förbjudit fastighetsägaren, fotbollsspelarens bolag, att hyra ut brandfarliga lokaler som bostäder.

– Vissa av de boende lämnade omgående efter att vi kommunicerat att det fanns en fara för deras hälsa att bo kvar men vissa stannade för de hade ingenstans att ta vägen, säger fotbollsspelaren.

I lokalerna, som bedöms som otjänliga och direkt farliga som bostäder, bodde mestadels nyanlända flyktingar från Syrien. När Försäkringskassan gjorde ett oanmält besök i våras fann de att flera boende hyrde rum utan fönster och lokalerna ska också sakna andra flyktvägar vid händelse av brand.

Farliga lokaler

I juni organiserade Göteborgs stads kunskapscentrum mot organiserad brottslighet en razzia mot fastigheten. En lång rad myndigheter som polisen, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Tullverket genomförde tillslaget. Räddningstjänsten beslutade därefter att de boende måste flytta på grund av lokalerna bedömdes livsfarliga.

Förra veckans tumult inträffade i samband med att en ny kontroll gjordes av fastigheten.

– Redan på tisdagen var räddningstjänsten där och kollade till fastigheten och då märkte de att drygt hälften var kvar. Då var jag inte på plats, men jag svarade att vi hade gått ut med information, både via mejl, brev och tolk, säger han.

Förnekar anklagelser

I samband med kontrollen av fastigheten greps fotbollsspelaren och en annan man misstänkta för olaga hot riktade mot personer på platsen. Spelaren och mannen anhölls senare under torsdagen, innan de försattes på fri fot under fredagen.

Fotbollsspelaren förnekar helt anklagelserna.

– Det som har sagts är inte sant och jag känner mig trygg i sanningen och vad som kommer att komma fram.

Från polisens sida har man inte velat säga vad hoten ska ha bestått i – utan har hänvisat till förundersökningssekretess.

Nu kan GT avslöja att anklagelserna mot fotbollsspelaren rör ytterligare en händelse en dag tidigare. Denna gång vid Järntorget i centrala Göteborg. Där tas en anmälan om ofredande upp som sedan i samband med anhållandet i förra veckan omrubricerades till ett ytterligare fall av olaga hot.

– Jag är som sagt trygg i sanningen och är säker på att polisen gör ett bra jobb med att få fram rätt version, säger elitfotbollsspelaren.

Stadsbyggnadskontoret har under en lång tid kritiserat fastigheten. De skriver att:

"Vid tillsynsbesök på plats den 13 maj 2015 konstaterades att rum fortfarande hyrs ut trots att nuvarande tomträttsinnehavarna vid flera tillfällen fått besked att detta inte får ske".

Varför har de fått bo kvar så länge trots att kommunen under en lång tid varit tydliga med att det här inte är avsett för boenden?

– Det har varit människor som inte har haft någon annanstans att ta vägen. De har varit bedrövade och velat ha hjälp. Det var ett befintligt boende redan innan vi tog över och vi har drivit det vidare men har haft ett annat långsiktigt mål.

Eftersom det fortfarande bodde kvar folk i fastigheten i torsdag beslutade räddningstjänsten att ge vite till fotbollsspelaren och hans affärskompanjon att betala 50 000 kronor var för att de inte följt nyttjandeförbudet. Om de sista hyresgästerna inte har flyttat den 6 augusti kan ytterligare vite dömas ut.

Flera anmärkningar

Helena Lans, planeringsledare vid Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet, menar att de nuvarande fastighetsägarna fått flera chanser att åtgärda missförhållandena.

– Själva fastigheten är betecknad som en industrifastighet, man får inte bo där och det är över ett år som de haft korrespondens med stadsbyggnadskontoret om detta. 
Det här är inget nytt för de här ägarna, säger Helena Lans.

Kommunen har under det senaste året gjort en lång rad anmärkningar mot fastigheten. Förutom boendestandarden har de anmärkt på att flera verksamheter bedrivs utan tillstånd. Även nattetid.

– Det är inget att sticka under stolen att vi har haft jättemycket problem med den fastigheten och vi har fått slita som djur med den. Vi köpte fastigheten i början av 2014 och vår långsiktiga plan har varit att bygga cirka 400 lägenheter där, säger fotbollsspelaren.