Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fotbollslegendaren Yngve Brodd är död

Yngve Brodd spenderade nio år i Frankrike, innan han vände hem till Sverige för att avsluta karriären. Foto: Tidningsurklipp
Yngve Brodd föddes den 9 juni 1930 i Rydal – ett litet brukssamhälle utanför Kinna. Foto: Privat
Yngve Brodd gjorde 47 matcher och 11 mål för Blåvitt innan han, 1964, la fotbollsskorna på hyllan. Foto: Rekord-Magasinet
Yngve Brodd tillsammans med ett av sina barnbarn. Foto: Privat
– Pappa var väldigt karismatisk och hade en stark personlighet, som satte avtryck hos alla som träffade honom, berättar dotter Ingrid Jonasson Brodd. Foto: Tidningsurklipp

Fotbollslegendaren och Blåvitthjälten Yngve Brodd har gått ur tiden. Han blev 86 år gammal.

– Fotbollen blev hans möjlighet i livet. Det var den som tog honom ut i världen. Men han glömde aldrig sina rötter, säger Ingrid Jonasson Brodd, dotter till Yngve.

Yngve Brodd föddes den 9 juni 1930 i Rydal – ett litet brukssamhälle utanför Kinna. Och för Yngve låg framtiden utstakad.

– Min far hade en bror, och på den tiden var det okej att skicka ett av barnen till högre utbildning, men inte båda. Det skulle bli alldeles för kostsamt, säger Ingrid Jonasson Brodd.

Men Yngve hade talanger som inte gick att blunda för. Han var duktig på de flesta idrotter, och inte minst på fotboll.

– Han utbildade sig till målarmästare under tiden som han spelade, men när framgångarna kom släppte han allt det där, säger Ingrid.

Och framgångarna kom snabbt. I slutet på 40-talet öste Yngve Brodd in mål för Fritsla IF. På 33 spelade matcher satte han 32 baljor, vilket väckte flera Allsvenska klubbars intresse. Örebro SK vann dragkampen om talangens signatur, och 1952 gjorde Yngve Allsvensk debut.

– Samma år fick han hoppa in som reserv i landslaget, och gjorde så bra ifrån sig att han blev ordinarie, berättar Ingrid Jonasson Brodd.

Proffs efter OS-framgången

– Fotbollen blev hans möjlighet i livet, berättar dottern Ingrid Jonasson Brodd. Foto: Tidningsurklipp

1952 gick OS av stapeln i Helsingfors, och vid det laget var vänsterinnerpositionen vikt för den 21-årige teknikern från Rydal. Gruppspelet gick som en dans, men i semifinalen mot Ungern – de blivande OS-mästarna – tog det tvärstopp. Men Yngve och hans lagkamrater repade mot, och i bronsmatchen avfärdades dåvarande Västtyskland med 2-0.

Yngve Brodds framfart på vänsterkanten hade inte gått obemärkt förbi, och 1953 kritade han på för den franska proffsklubben Toulouse.

– Fotbollen blev hans möjlighet i livet. Det var den som tog honom ut i världen, i en tid när det inte var lika självklart att resa som det är i dag. Och han var oerhört uppskattad i Frankrike. Jag minns när jag var liten, vi blev stoppade på gatan hela tiden. Folk ville bjuda pappa på mat, ha hans autograf eller bara byta ett par ord, berättar Ingrid Jonasson Brodd.

– Och när jag började jobba på Volvo i Göteborg, efter min utbildning, blev gubbarna helt till sig när de förstod vem jag var dotter till.

"Motsatsen till egoistisk"

Yngve Brodd spenderade nio år i Frankrike, innan han vände hem till Sverige för att avsluta karriären. AIK var en av klubbarna som ville värva honom, men valet föll på IFK Göteborg. Foto: Rekord-Magasinet

Men brukssonen lät aldrig framgångarna stiga honom åt huvudet.

– Han kom från en miljö där man arbetade hårt, gjorde rätt för sig och var ärlig. Sådana där värden som är väldigt fina och som han stod för hela livet. Han var oerhört jordnära, min pappa.

Yngve Brodd spenderade nio år i Frankrike, innan han vände hem till Sverige för att avsluta karriären. AIK var en av klubbarna som ville värva honom, men valet föll på IFK Göteborg.

– Pappa stod sina föräldrar väldigt nära och han valde Göteborg för att vara nära dem, berättar Ingrid.

Owe Ohlsson, som var med i silvertruppen vid VM i Sverige 1958, spelade i IFK Göteborg samtidigt som Yngve Brodd, och minns en skicklig spelare och en fin kamrat:

– Han var en energisk, men också väldigt teknisk spelare. Och han spelade aldrig bara för sig själv. Yngve var motsatsen till egoistisk och var väldigt mån om att hela laget skulle fungera. Det gällde utanför planen också. Han var väldigt social och fin, och tog hand om oss som var yngre.

"Saknar honom oerhört"

Yngve Brodd gjorde 47 matcher och 11 mål för Blåvitt innan han, 1964, la fotbollsskorna på hyllan. Han blev dock kvar i föreningen som tränare fram till 1966.

– Han var inte så sentimental av sig. När han la av med fotbollen så hängde han inte fast vid gamla minnen. Den var något som han hade haft stor glädje av, men när han slutade med fotboll fyllde han livet med annat, säger Ingrid.

– Pappa var väldigt karismatisk och hade en stark personlighet, som satte avtryck hos alla som träffade honom. Han var väldigt familjekär också, och satte alltid mig och min syster i främsta rummet. Jag saknar honom oerhört mycket. Så älskad som jag blev av honom kommer jag nog aldrig bli av någon mer i livet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!