Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zeneli bytte landslag: ”Där är jag uppskattad”

Arber Zeneli.Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Foto: FLORION GOGA / BILDBYÅRN

Arbër Zeneli, 24, lämnade Borås och Sverige för att bli utlandsproffs för fyra år sedan.

Sedan dess har mycket hunnit hända.

Resan har tagit honom till Frankrike via Nederländerna, landslaget har bytts ut till Kosovo och nu ställs han inför sin hittills största prövning – en åtta månader lång rehab.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Arbër Zeneli i franska Reims.Foto: Baptiste Fernandez / BILDBYÅRN
Foto: JASPER RUHE / PRO SHOTS BILDBYRÅN

När Arbër Zeneli kom upp ur Elfsborgs berömda ungdomsled var det många som hyllade den vindsnabbe och tekniska yttern. Många spådde en lysande framtid.

Efter ettårsspel i A-laget lämnade han Elfsborg för spel i Nederländerna och Heerenveen sommaren 2015.

– Det gick bra i Holland ett tag men jag kände att jag inte riktigt utvecklades och blommade ut hela vägen som jag gjorde i Elfsborg, säger Zeneli.

Totalt blev det 92 matcher och 17 mål i Heerenveen-tröjan innan flyttlasset gick vidare till franska Reims vintern 2019.

Skadade korsbandet

I Frankrike känner Zeneli att han har hittat rätt. Det gångna halvåret som han har spelat i Reims har han noterats för tre mål och flertalet assist. Reims slutade på en åttonde plats i årets Ligue 1.

– Jag fick en bra start direkt i Frankrike och jag fick chansen att visa upp mig. Det börjades prata om att jag var duktig, och det stärker självförtroendet, säger Zeneli.

När Reims inleder sin försäsong och gör sig redo för en ny säsong i Ligue 1 är det dock utan Zeneli. I en landskamp mot Montenegro hemma i Kosovo i juni tvingades han utgå redan i den första halvleken med en befarad knäskada.

– Det kändes lite konstigt när det hände. Det knäckte till i hela kroppen och det var riktigt läskigt, säger han.

Det visade sig senare att han hade dragit sitt korsband. Några veckor senare genomgick han en operation och Zeneli blir borta från spel i åtta månader.

– Det är jobbigt. En spelare kan inte hålla på med fotboll livet ut. Jag vill spendera all den tiden jag kan på en fotbollsplan och göra det jag älskar. Men sån är fotbollen, säger han.

https://www.instagram.com/p/BzIg6FSHICm/

Operationen gick bra, era snälla ord och stöd med min hängivenhet kommer föra mig tillbaka starkare än någonsin. AZ17 och AZ10 laddar om”, skriver han i ett Instagram-inlägg efter operationen.

Bytte landslag till Kosovo

2016 meddelade Zeneli att han byter den gulblåa svenska landslagströjan till den blågula kosovanska landslagströjan.

– Jag har inte ångrat mitt beslut en sekund, jag valde med mitt hjärta. I Kosovo känner jag mig uppskattad och jag är stolt över att få bära den tröjan, säger han.

Kosovo är ett relativt nystartat landslag. Första gången de spelade tävlingsmatcher var i kvalet till VM 2018. Till EM 2020 har Kosovo fortfarande goda chanser att gå vidare. 

I landslaget har Zeneli stått för sju mål på 17 matcher – han gjorde även landslagets första tävlingsmål någonsin.

– Vi har något intressant på gång och alla är hungriga och vill göra det för folket som har gått igenom massor med elände och krig. Fotbollen betyder allt i Kosovo, säger han.

Arbër Zeneli är född och uppvuxen i Sverige. Men hans föräldrar är från Kosovo och flydde till Sverige i samband med kriget i Kosovo 

– Jag har aldrig sagt att jag är svensk eller kosovar. Jag är svensk medborgare och det är i Sverige jag har fått möjligheterna, men mitt blod är från Kosovo, säger han och fortsätter:

– Mina föräldrar har gått igenom mycket för att komma till Sverige, och för att ge mig och mina syskon en bra framtid. Och det kommer jag alltid vara tacksam över.

Ville inte vänta på sin chans

Han representerade Sveriges U17-, U19-, och U21-landslag. 2015 var han även med i det U21-landslaget som tog EM-guld i Tjeckien. I turneringen fick han dock ingen speltid, men han var yngst i laget och förväntade sig inget.

Men åren gick och Zeneli gjorde bra ifrån sig i Hereenveen – han var även en av få som fick ordinarie speltid på hög nivå i sitt klubblag. 

Samtidigt uteblev speltiden i landslaget. Den dåvarande förbundskaptenen Håkan Ericson satte Zeneli åt sidan – gång på gång. Till slut tröttnade Zeneli.

– Jag fick aldrig min chans, jag ville bara spela fotboll. Hade jag fått spela för Sverige när Kosovo kom så hade jag valt Sverige. Jag har spelat i Sveriges landslag sedan P15, jag kan inte bara glömma det. Men jag fick ta ett beslut för min karriär, säger han.

Fick du några reaktioner när du bytte landslag?

– Folk sa att jag gick bakom ryggen på Sverige och de kallade mig för massa saker på sociala medier, bland annat för luffare. Jag tycker inte att det är ett okej beteende, men ärligt talat bryr jag mig inte om det. I slutändan har jag min familj och mina närmaste vänner.

Vad tänker du på när du ser på Sveriges landslag i dag?

– Jag följer landslaget och jag har lagkamrater från U21 som jag följer. Jag önskar dem all lycka och det är inte så att jag hatar dem. På ett sätt önskar jag att jag hade spelat i det svenska landslaget, men nu är det som det är. Nu spelar jag i Kosovo och det är jag stolt över. De har valt sin riktning och jag min.

”Köra över Ligue 1”

Zeneli befinner sig för tillfället i Frankrike och på ett träningsläger med klubben. Sedan ska Zeneli jobba på egen hand för att stärka upp knät och för att få i gång kroppen.

– Jag såg fram emot den här säsongen. Att få vara med från början och få hjälpa laget men även eftersom jag sågs som en ledare i laget. Nu har jag andra prioriteringar och jag får se till att komma tillbaka så stark som möjligt, säger han.

Zeneli har bara en enda tanke i sitt huvud: att få spela fotboll igen.

– Det är det vi lever för. Vi vill spela matcher, träna hårt och vinna. Men jag har en intressant tid rent fysiskt och mentalt framför mig. Jag har aldrig haft en sån här skada, jag har aldrig varit med om något liknande.

Han fortsätter:

– Jag vill bara komma tillbaka och köra över Ligue 1.