VM 94-hjälten i tvist: ”För jävligt att se det”

Mikael Nilsson har varit i en rättstvist med sina tidigare hyresgäster som avgjordes med en förlikning.
Foto: LEIF R JANSSON/TT
Mikael Nilsson har spelat 609 matcher för IFK Göteborg, flest i klubbens historia.
Foto: BILDBYRÅN
Nilsson var en del av truppen till VM i USA 1994.
Foto: BILDBYRÅN

Han har gjort flest matcher i IFK Göteborgs historia och var med i laget som vann VM-brons i USA 1994. 

Men nyligen har Mikael Nilsson gått en av sina tuffaste matcher – i domstol om en infekterad hyrestvist.

– Det var grymt jobbigt att sitta i rätten även fast jag inte sa ett ord. Men det löste sig på ett bra sätt och nu kan jag gå vidare, säger Nilsson.

Mikael Nilsson, 51, är en av IFK Göteborgs största spelare genom tiderna. Han var med i landslaget som vann brons i USA-VM 1994 och han var även en del av EM-truppen 1992. Med sina 609 framträdanden mellan 1987 och 2001 har han gjort flest A-lagsmatcher i IFK Göteborgs historia. 

Blåvitts startelva i Champions League-matchen mot Milan 1992. Bakre raden från vänster: Thomas Ravelli, Mikael Nilsson, Ola Svensson, Johnny Ekström, Thomas Andersson, Håkan Mild. Främre raden från vänster: Stefan Rehn, Magnus Johansson, Peter Eriksson, Tore Pedersen, Pontus Kåmark.
Foto: BILDBYRÅN

När det brittiska fotbollsmagasinet Fourfourtwo i fjol rankade världens genom tiderna snyggaste frisparksmål i världsfotbollen hamnade Mikael Nilssons fullträff mot PSV Eindhoven i Champions League 1993 på fjärdeplats.

Förhandlade fram förlikning

Under våren var den forna storbacken svårt sjuk i covid-19 och berättade nyligen i en intervju med Skövde Nyheter att han ännu inte är helt återställd. 

Mikael Nilsson har även gått en tuff match i domstol. Förra veckan avgjordes en tvist gällande att Nilsson hyrt ut en bostad i andra hand till ett par som, enligt Nilsson och hans advokat, inte har betalat den överenskomna hyran. Dessutom påstås paret inte ha respekterat Mikael Nilssons uppsägning av hyresavtalet. Nilsson menar vidare att de inte vårdat bostaden och dess inredning och han krävde ersättning för uppkomna skador. 

Den svenska VM-truppen 1994 med Mikael Nilsson som trea från vänster på den främre raden, mellan Magnus Erlingmark och Jonas Thern.
Foto: BILDBYRÅN

Mikael Nilsson yrkade ersättning på totalt 170 000 kronor – ett krav som hyresgästerna bestred. Via sitt ombud hävdade hyresgästerna att hyran var oskälig, att det fanns brister i lägenheten samt att uppsägningen av hyreskontraktet inte var giltig. 

”NN har genom ombud under våren 2019 meddelat Mikael Nilsson att hyran för Lägenheten inte är skälig dels då lägenheten är bristfällig och dels då betalningar erlagts felaktigt under längre tid”, skriver parets advokat i en inlaga till Göteborgs tingsrätt.

I en annan inlaga från sommaren 2020 skriver advokaten att paret ”ansett sig haft rätt att helt kvitta redan betald överhyra mot löpande hyra.”

Får tillbaka 75 000 kronor

Efter en segdragen process i Göteborgs tingsrätt nådde parterna en förlikning i slutet av augusti. Av den framgår att hyresgästerna ska betala 75 000 kronor till Mikael Nilsson, där hela beloppet ska vara avbetalat om 70 månader. Av förlikningen framgår även att båda parterna ska betala sina egna rättegångskostnader. 

I förra veckan stadfäste Göteborgs tingsrätt förlikningen vilket innebär att den vinner laga kraft. 

Fotbollsprofilen är lättad över beskedet. 

– Det är skönt att det är över, det har varit en lång process och man har fått anpassa sig till systemets långa ledtider.

– Jag har lärt mig mycket längs vägen, som att man noggrant ska kolla upp vilka man hyr ut till. Det är för jävligt att se ens hus förfalla när man inte kan göra något.

Bilder som är en del av bevisningen i Göteborgs tingsrätt. Här fastighetens altan.
Foto: GÖTEBORGS TINGSRÄTT
Enligt Nilsson och hans advokat var flyttstädningen undermålig.
Foto: GÖTEBORGS TINGSRÄTT
Nilsson hävdade att bostaden var rejält sliten.
Foto: GÖTEBORGS TINGSRÄTT

Hur mycket pengar har du förlorat?

– Jag har fått tillbaka en hel del, men har tappat cirka 80 000 kronor kanske. Vi har gjort en förlikning och de ska betala mig varje månad tills beloppet är betalt, men det tar nog fem-sex år. 

Hur har du mått? 

– Man mår ju inte bra när man hamnar i en sådan situation. De tog in en ombudsman som förde deras talan och jag fick inte prata med dem på över 1,5 år, bara ombudsmannen. 

Mikael Nilsson är lättad över att kunna lägga ärendet bakom sig och att han inte behöver gå tillbaka till domstolen. 

– När man går in i den där byggnaden känner man sig ju som en bov. Man läser på skyltarna ”grovt skattebrott” och ”mord” med mera. Att de tog upp mitt fall över huvud taget… det var grymt jobbigt att sitta i rätten även fast jag inte sa ett ord. Men det löste sig på ett bra sätt och nu kan jag gå vidare.

Vi har sökt paret via deras advokat Katarina Jansson som via mejl svarar att ”mina klienter önskar inte lämna några uppgifter till er rapportering.”


LÄS MER: Här hittar du mer innehåll från Expressen Premium
Karriär & Pengar