Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi har hamnat i någon form av skyttegravskrig”

Se några av dagens toppnyheter från sportvärlden
Ljungskile SK:s ordförande Erland Holmdahl. Foto: Bildbyrån / Bildbyrån
Ljungskiles veteran Aleksandar Kitic. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Ekonomin är krisartad, de har blivit av med sin hemmaarena och är i schism med kommunen.

Men trots de stora motgångarna vid sidan av planen så gör Ljungskile SK stor succé på det sportsliga planet – då de är på väg upp i superettan. 

– Situationen som vi hamnat i är helt absurd, säger LSK:s ordförande Erland Holmdahl.

Under en längre tid har ekonomin varit ett stort problem för den ex-allsvenska klubben Ljungskile SK.

Föreningen har vädjat till Uddevalla kommun om hjälp med driften av Skarsjövallen – men stödet har inte varit tillräckligt.

I stället har ideellt arbetande personer bidragit med både pengar från egen ficka och arbetskraft för att verksamheten ska kunna gå runt.

Men efter att man i juni kom till en punkt där man insåg att det inte längre var hållbart tvingades man att stänga ner Skarsjövallen – och flytta hela verksamheten till Rimnersvallen i Uddevalla.

När GT når LSK:s ordförande Erland Holmdahl har det gått drygt två veckor sedan flytten.

En flytt som på flera sätt blivit problematisk för föreningen.

”Massa merarbete som tillkommit”

– Det är alldeles uppenbart att vi nu är i en arena som inte håller kvalitén som vår egen hemmaarena håller. Det är mindre utrymmen samtidigt som den funktionalitet som efterfrågats i form av tvättmöjligheter samt måltider för vårt herr- och damlag i samband med träningar inte finns. Så det är en massa merarbete som har tillkommit i och med att vi tvingats transportera material. Det är en klar kvalitetssänkning helt enkelt, säger Holmdahl om situationen.

Ljungskile SK:s schism med kommunen går långt tillbaka i tiden.

Redan när klubben gick upp i allsvenskan och påbörjade upprustningen av Skarsjövallen blev man lovad ekonomiskt stöd av kommunen, enligt Holmdahl.

På senare tid har LSK suttit i ett antal möten med politiker och tjänstemän inom kommunen för att försöka komma till bukt med problemen.

Men stödet har uteblivit.

Hotet mot ungdomsverksamheten

– Det är en frustrerad situation inom hela föreningen nu. Vi är av uppfattningen att vi inte har orsak till problemen utan det är en historik som man visserligen kan ha olika uppfattningar om. Vi har belagt i samtal med politiker och tjänstemän hur de har utvecklats. Vi tycker att vi har hamnat i en situation utan egen förskyllan som lett till sänkt kvalitet och merarbete för att behålla barn- och ungdomsverksamheten.

Framför allt är det just barn- och ungdomsverksamheten som fått konsekvenser av flytten, menar Holmdahl.

– Vi får många mejl och samtal av föräldrar som är uppriktigt oroade. Och den oron kommer ju från barnen som behöver flytta. Det är små orosmoment som man som vuxen person kanske kan le åt, men det finns ju ungdomar som tillbringat all sin lediga tid på Skarsjövallen. Det är klart att det blir en väldigt konstig situation för alla dem.

Namnlista lämnades in till kommunen

LSK:s flytt har sannerligen påverkat Ljungskileborna.

 Inför flytten lämnades en lista med 2 000 namnunderskrifter in till kommunen – där man kräver en rättvis behandling av idrottsklubbarna i Uddevalla kommun.

– Det är fantastiskt med ett sådant engagemang. Folk har ställt upp på ett helt otroligt sätt, säger Erland Holmdahl och fortsätter:

– Inför vår sista hemmamatch, kvällen före midsommar, så var det en enastående uppslutning där namnlistan lämnades in. 2 000 personer på så kort tid, det säger en hel del med tanke på att det är typ 4 000 personer i samhället, säger han.

Att Ljungskileborna har blivit påverkade av fotbollslagets flytt är tydlig, menar Holmdahl.

– Folk känner att det här är en orättvisa. Här får vi ett klart och tydligt exempel på att kommunen inte behandlar oss som de gör med andra klubbar. Det är bara att kolla på de handlingar som finns. Oddevold får till exempel 2,8 miljoner i subventioner för att bedriva sin verksamhet. De är den förening som får mest pengar – och vi ligger på en 27:e plats på den listan. Det är bara att läsa innantill. Föreningarna som ligger centralt i Uddevalla blir mycket mer subventionerade än föreningar som ligger ute på landsbygden. Det känns helt fel!

”Det är en hårresande tanke”

Känner ni att det finns en möjlighet att kunna återvända till Skarsjövallen snart?

– För oss i klubben är det självklart, vi tycker att den här situationen är absurd. Här har vi en fantastiskt charmig arena som håller i princip allsvensk klass och som fungerar jättebra för att bedriva barn- och ungdomsverksamhet. Och där ideella människor lagt enorm kraft med både tid och pengar. Att den då skulle läggas i magpåse och förfalla är en hårresande tanke. Jag hoppas verkligen – jag hoppas verkligen att det finns folk på kommunen som förstår att det här måste vi lösa.

Holmdahl ser situationen som som ett samhällsproblem.

– Det är faktiskt precis vad det är. Det är 350 ungdomar vars glädje i livet vi spelar med. Och mängder med äldre människor som ser våra herr- och dammatcher och har det som höjdpunkter i deras liv. Jag vet att det finns en kärntrupp av människor som har det som det stora glädjeämnet. Det är mycket större än pengar – det här handlar om människors livsglädje och som skapar meningsfullhet i livet. Då måste vi kunna väva in mjuka värden och lösa det här problemet utan att bara kasta skit. Nu har vi hamnat i någon form av skyttegravskrig. Det skrivs massa insändare från olika håll. Vad ska folk tro till slut?

Men trots det stora kaoset som varit utanför planen så har Ljungskile svarat för starka prestationer på densamma.

Herrlaget ligger i toppen av division 1 och är på väg att ta sig till superettan, medan damlaget ligger i toppen av division 3-tabellen.

Är på väg tillbaka till elitfotbollen 

– Med något års undantag så har vi under de 20 senaste åren varit ett svenskt elitlag. Vi vill vara med och vara en av de ledande idrottsklubbarna i Sverige. Det kan vara så att det sticker i ögonen på en del folk att den lilla orten kan hantera fotboll både på bredden och i toppen på ett sätt som man inte gör i centralorten, säger han.

Nyligen besegrade Ljungskile Oddevold med 1–0 i division 1 södra, laget som de nu delar hemmaarena med.

Och samtidigt som LSK är på väg upp i superettan, så ligger Oddevold i bottenskiktet av tabellen.

Känner ni en viss retfullhet där?

– Det är ju ingen tvekan om att det finns en rivalitet, men den tycker jag i grunden är sund. Men sen får det inte ta sig i uttryck i missunnsamhet om den andra föreningen får framgång. Utan tvärtom att man ser att det stimulerar intresset och borde stimulera den andra föreningen. Vad gör dem där ute som leder till att de får bestående framgång? Det är så vi borde se det.

 

LÄS MER: Skarsjövallen stängs – LSK tvingas flytta