Ungdomsproffset lämnade Häcken för spel i Everton

Imam Jagne, här i BK Häcken-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Imam Jagne.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
”Jag har kommit in i den engelska fotbollen nu och känner mig mer redo”
Foto: Emma Simpson / Everton FC

Imam Jagne, 17, lämnade BK Häcken för Everton i höstas. Efter en säsong i England har han nu kommit in i spelet och drömmer om att få göra debut i Premier League.

– Det är drömmen, än är det en bit ifrån men du måste ha drömmar som skrämmer lite, säger han. 

Han kom till BK Häcken från Solväders FC redan som 12-åring och tog därefter klivet genom ungdomslagen upp till A-laget och i oktober 2019 fick han debutera i allsvenskan. I början av 2020 belönades han också med ett treårskontrakt av klubben. 

Men i början av oktober i fjol gick flyttlasset från Göteborg till Liverpool i nordvästra England för Imam Jagne. På sin 17-årsdag skrev han på ett nytt treårskontrakt, den här gången med Premier League-klubben Everton. 

– Det var häftigt. Klart att det var tråkigt att lämna Häcken men att komma till Everton var en möjlighet som var svår att tacka nej till, säger Imam Jagne och fortsätter:

– Jag fick ett bra välkomnande av alla i klubben, de har en fantastisk träningsanläggning och chansen att utvecklas är väldigt stor här. 

Stöd från mamma och lillebror

Att lämna tryggheten och vännerna hemma i Göteborg har under vissa perioder varit påfrestande för Imam Jagne. Men hans mamma och lillebror flyttade med till England. Något han är glad över.

– Det är klart att det varit en utmaning att flytta till England så ung. Rent mentalt har det varit svårt men jag har mamma och brorsan här och de stöttar mig väldigt mycket, säger han och fortsätter:

– Det är klart att mina kompisar och resten av familjen också stöttar men jag är så tacksam över att mamma och min bror är här med mig. 

Trots att han ibland kan sakna Göteborg, sina vänner och gamla lagkamrater i BK Häcken trivs han ändå bra i England.

– Jag trivs bra i Liverpool, det är en fin stad. Dessutom har jag fått många nya kompisar i laget och alla är väldigt vänliga här, säger Imam Jagne.

”Du måste ha drömmar som skrämmer”

 Första säsongen är avklarad i Everton. Främst blev det spel i klubbens U18-lag men 17-åringen fick även spela för U23-laget under debutsäsongen.

Nu är han mitt inne i en intensiv försäsong och han inledde med att bli målskytt från sin mittfältsposition i en av de första träningsmatcherna.

– Det har börjat mycket bra nu efter uppehållet. Jag har spelat mycket och gjort bra ifrån mig. Det känns som att jag kommit in i det mer nu och är mer redo för det i år, säger Imam Jagne. 

Målet är att ta en permanent plats i U23-laget. Men på sikt har Imam Jagne större mål än så. 

– Nu vill jag utvecklas för varje träning som går och bli en bättre fotbollsspelare hela tiden. Men målet har alltid varit att ta sig upp till A-laget, säger han. 

Hur långt ifrån är du Premier League tror du?

– Än är det en bit ifrån, men drömmen är Premier League. Du måste ha drömmar som skrämmer lite, annars kommer du inte lyckas.