Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ung och dum – men jag hann tjäna en del pengar”

Janne om Sveriges EM: "I min värld är det klart godkänt".
Mathias Ranégie med flickvännen Felicia.
Foto: Privat
Ranégie presenteras av Malmö FF i augusti 2011.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Zlatan Ibrahimovic och Mathias Ranégie i landslaget 2012.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Ranégie i BK Häcken 2011.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Ranégie i Udinese 2012.
Foto: AFLO / ALL OVER PRESS IMAGO
Ranégie i dag.
Foto: Privat
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Ranégie i Djurgården 2016.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ranégie i Udinese 2012.
Foto: ALBERTO LANCIA / EPA / SCANPIX
Ranégie i Malmö FF.
Foto: ULF RYD
Mathias Ranégie med GT:s Kristallkulan efter säsongen 2011. Här tillsammans med Lisa Dahlkvist som vann priset på damsidan.
Foto: JAN WIRIDEN
Ranégie i BK Häcken 2011.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Mathias Ranégie med vännen Erik Friberg.
Foto: RONNY JOHANNESSON
1 / 14

Fotbollsvagabonden Mathias Ranégie, 37, fortsätter sitt civila liv i ungefär samma stil. 

Han investerar pengar i ett fastighetsprojekt i Mexiko och i höst flyttar han till Rio de Janeiro – eller om det nu blir Miami. 

– Jag var ung och dum även när jag blev äldre, men som tur är hann jag tjäna en del pengar under karriären, säger han.

Den glade göteborgaren, som gillar en avslappnad livsstil i behagligt klimat, är hemma i Sverige över sommaren. Stockholm, där sonen Noah, 14, bor, är sedan flera år basen, men både Göteborg och Bovallstrand, där familjen har ett semesterställe, kan räkna med ett och annat besök i juli och augusti. 

– Vi är hemma för att få vaccinet och jag fick första dosen i förra veckan och den andra får jag i augusti. Sedan är det nog dags att dra igen, säger Mathias Ranégie, som i april 2020 meddelade att den långa och aningen brokiga fotbollskarriären var över. 

– Jag har fotbollen att tacka för allt och känner fortfarande ett tomrum. Det är faktiskt lite jobbigt att titta på EM, jag har spelat med många som är med där, säkert fem-tio pers. Som Bruno Fernandes i Portugal och (Jakub) Jankto i Tjeckien, vi lirade ihop i Udinese. 

Saknar du försäsongerna också? 

– Nej, men till och med det kunde faktiskt vara nice. Att känna total utmattning i mörkret och bygga upp sig inför vad som komma skall. Det finns något positivt i det också. 

Hur håller du i gång nu? 

– Jag löper och gymmar lite så att man inte blir tjock. Det är mest det. 

Vilka håller du kontakten med från fotbollstiden? 

– Erik Friberg är en god vän till mig. Och jag messar lite med Colley (Omar) i Sampdoria.  Och man skriver lite kort till några på Instagram ibland. Det blir så abrupt när man slutar, men jag önskar att alla fotbollsvänner fortsätter att kriga på, och jag hoppas att de saknar mig lite grann i alla fall.

Ranégie efter IFK Göteborgs SM-guld 2007.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Ranégie i Häcken 2011.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Ranégie i landslaget 2012.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Ranégie i Malmö FF 2012.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Ranégie i Djurgården 2016.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Ranégie i Häcken 2017.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

”Jag har BK Häcken att tacka för allt”

I fjol var tanken att Mathias Ranégie och Bobbie Friberg da Cruz, också en göteborgare som förespråkar det goda i livet, skulle dra i gång en frispråkig fotbollspodd, men det blev det inget med. 

– Vi skulle ju göra den i Stockholm, men jag ville hellre flytta därifrån och det gick inte att göra från distans. Rätt snabbt efter mitt sista år i Syrianska hade jag en tanke på att jag ville bo någon annanstans. 

Anfallaren slog i genom ganska sent. Som 21-åring tog han tag i karriären efter att ha hållit upp några år och mest ägnat sig åt fotboll på hobbynivå. 2006 smällde han in 25 mål på 19 matcher för Lärje/Angered i division 2, vilket fick större klubbar att vakna.

Han spelade till sig ett tvåårskontrakt med IFK Göteborg, men den omställningen blev för stor. Efter att ha varit utlånad till Go Ahead Eagles i Nederländerna fick han sedan sitt stora genombrott i BK Häcken innan det fortsatte i – häng med nu – Malmö FF, Udinese, Watford, Millwall, Dalian Aerbin, Djurgården, Udinese igen, BK Häcken igen och slutligen Syrianska. 

Vilken klubb ligger dig varmast om hjärtat? 

– BK Häcken på sätt och vis. Man har ju så olika relationer med alla, men jag har BK Häcken att tacka för allt. De tog mig från ingenting. Jag hade en fin period i Malmö och Djurgården också, Blåvitt var tuffare men jag har inget ont öga till någon. Alla klubbar har en plats i mitt hjärta, jag spyr inte på någon. 

Var drog du in mest pengar? 

– Kina. 

Ranégie njuter på stranden.
Foto: Privat

600 kvadratmeter stort hus i Tulum

På det stora hela är han mycket nöjd med sin karriär, det blev fem A-landskamper, han har fått se och uppleva mycket och han kan leva gott framöver utan större ansträngning. 

– Samtidigt finns det ju en del saker som jag känner att jag borde ha gjort bättre. Jag var ung och dum även när jag blev äldre, haha. När man är 28-30 ska man ju vara rätt mogen, men det tog lång tid för mig att inse det. Jag kunde ha gjort saker proffsigare, men jag har fått erfarenhet, vänner och pengar på köpet på något som var ren passion. 

Du lirar inte boll på lägre nivå nu? 

– Jag slutade ju på elitnivå för att mitt vänsterknä blev så dåligt, det gick liksom inte att fixa, och jag känner fortfarande av det när jag löper. Jag har fått frågan om korpen och så där, men jag vågar nog inte. Om jag gör en överstegsfint så är det någon som inte fattar det så slutar det med att man springer in i varandras huvuden i stället. Det känns lite farligt att spela mot tomtar som vill sätta dit en, kapa en och hålla på, haha. Men om jag bosätter mig i Rio så ska jag nog ändå försöka hitta något litet lag att spela med. 

Under många år har Mathias Ranégie till och från hängt i Tulum i Mexiko, främst känt för kritvita stränder och att den gamle knarkkungen Pablo Escobar hade en bättre bostad vid mexikanska golfen där. 

37-åringen har investerat pengar i en tomt och ett 600 kvadratmeter stort hus ska stå färdigt i september 2022 om allt går enligt planerna. 

Mathias Ranégie med flickvännen Felicia.
Foto: Privat

”Hela världen ligger öppen för oss”

– Det ska bli en modern hacienda men med gammaldags stil. 16-20 personer ska kunna bo där och jag ska ha det som verksamhet och hyra ut det. Man kan köra svensexor, möhippor och sådant med egna kockar om man vill. Det kommer att bli asfett. Och det ger mig en passiv inkomst. 

– Så jag bygger hus, det är min sysselsättning, och jag har gjort det här i sex års tid. Jag var rätt bra på att bränna pengar i början av karriären och det gick rätt snabbt, men tack och lov hann jag tjäna en hel del så att det blev över. Om det är något jag lärt mig så är det att det att man ska äga fastigheter, för de stiger oftast i värde. 

Tanken var att han själv också skulle bo i Tulum under delar av året, men Felicia, 35, kom emellan. 

– Så det blev Brasilien i stället dit hon har kopplingar. Vi har varit där i stort sett hela det senaste året och letar bostad i eller kring Rio. Ett fantastiskt land, men det kan också bli Miami i höst, jag vill helst vara hyfsat nära huset i Tulum. Tjejen jobbar med kommunikation och kan göra det på ”remote”, så vi håller på att kolla vad som blir bäst. Det känns som att hela världen ligger öppen för oss, säger Mathias Ranégie. 

Janne om Sveriges EM: "I min värld är det klart godkänt"