Uefas blunder – inför CL-finalen i Göteborg

Gamla Ullevi i Göteborg.
Foto: BILDBYRÅN

Uefa skulle marknadsföra damernas Champions League-final på Gamla Ullevi.

Problemet?

Arenan på bilden föreställde en helt annan.

– Vi får ta dem i örat, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co som är med och arrangerar stormatchen, och skrattar.

Här, på Gamla Ullevi i Göteborg, ska damernas Champions League-final spelas i maj.
Foto: BILDBYRÅN

Den 16 maj ska årets Champions League-final på damsidan avgöras.

Matchen ska spelas på Gamla Ullevi i Göteborg och det är första gången någonsin som Sverige är värd för en Champions League-final.

För att marknadsföra stormatchen tog Uefa Twitter till hjälp.

Men där gick det mesta fel. 

När det europeiska fotbollsförbundet skulle visa en bild på spelplanen la man ut en bild på fel arena.

Inte här, på Ullevål i Norge.

Blandade ihop arenorna

Det vanliga misstaget för icke-göteborgare är att blanda ihop de två grannarenorna Ullevi och Gamla Ullevi – men Uefa la i stället ut en bild på Ullevål i Norges huvudstad Oslo.

Uppmärksamma följare reagerade snabbt på inlägget: 

UEFA:s trollande av Göteborg som spelplats för CL-finalen 2021 fortsätter, skrev till exempel Sveriges Radios fotbollsexpert Richard Henriksson på Twitter. 

Bilden raderades efter en stund och ersattes med en bild på Gamla Ullevi.

https://twitter.com/SR_Henriksson/status/1366667701150773248?s=20https://twitter.com/UEFA/status/1366697731683717121?s=20

”Matchen kommer att spelas”

Magnus Hallberg, som är evenemangschef för Göteborg & Co, skrattar när han får höra om missen.

– Oj då, det har jag missat! Då får vi ta dem (Uefa) i örat. Det var naturligtvis en miss från deras sida, men det kanske också är ett tecken på att vi inte är den största staden som brukar arrangera internationella stormatcher, säger han.

I nuläget är det oklart om det kommer att vara någon publik på Champions League-finalen på Gamla Ullevi. Magnus Hallberg berättar att arrangörerna arbetar utifrån två olika scenarion.

– Matchen kommer att spelas, det råder det inga tvivel om. Nu är det mer en fråga om formatet, om det blir någon publik eller inte. Vi väntar besked om det den 17 mars och det är Uefa som bestämmer det i dialog med Svenska fotbollförbundet, säger han och fortsätter:

– Men med tanke på pandemins utveckling i Sverige är det väl inte så troligt att det blir publik, och skulle det bli det så handlar det om 20-30 procent av arenans kapacitet. Just nu har vi alltså två scenarion: ett utan publik och ett med lite.

”Det blir ingen folkfest”

Ekonomiskt är det dock Uefa som tar den tunga smällen.

– Rent ekonomiskt är det inga konstigheter för oss utan vi har en bra affärsuppgörelse med Uefa. De har en långsiktig plan och investerar rätt tungt i damfotbollen i olika program, vilket gör att man får en bra insats. Uefa kommer inte tjäna några pengar utan ser det som en del av ett långsiktigt arbete, säger Magnus Hallberg på Göteborg & Co och utvecklar:

– Vi investerar inte heller i det här arrangemanget för att vi ska omsätta en massa pengar utan för att vi tror på damfotbollen. Gamla Ullevi är ju damlandslagets nationalarena och då vill vi manifestera och förstärka det. Vi är jätteglada över att vi kan få Champions League-finalen för damer hit.

Skiljer sig ert arbete mycket om det blir någon publik eller inte på matchen?

– Ja, det gör det. Men det är inte bara själva publiken på matchen utan även andra arrangemang, som fanzones på stan och så vidare, som blir svåra att genomföra i det här läget. 

– Men vi har också ett viktigt legacyarbete som vi jobbar med tillsammans med Göteborgs fotbollförbund för att få fler flickor att vilja bli domare och fler flickor att börja spela fotboll. Effekterna av den här matchen använder vi till den typen av projekt. Vi tycker att det är jättetråkigt att det inte ser ut att bli någon publik på finalen, men vi är glada för att kunna göra det arbetet. Det blir ingen folkfest utan vi får ta del av arrangemanget på tv.