Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tog emot fem miljoner från landslagsstjärnan

En svensk svensk fotbollsagent häktades i fredags av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ekobrott.Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En fotbollsagent är häktad misstänkt på sannolika skäl för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. 

Agenten ska ha tagit emot fem miljoner kronor från en svensk landslagsstjärna, uppger Aftonbladet

Enligt tidningen har nio fotbollsspelare satt in över åtta miljoner kronor på agentens konton.

Det var i fredags som en svensk fotbollsagent häktades av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ekobrott. Det är den högre graden av misstanke. 

Totalt rör det sig om åtta misstankepunkter från 1 januari 2015 och framåt. 

”Den 21 maj greps en person med anknytning till spelaragentssfären inom fotboll av personal från EBM i Göteborg. I fredags häktades personen av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt”, skriver Ekobrottsmyndigheten på Twitter och fortsätter:

”EBM håller för närvarande förhör med ett större antal vittnen och beslag som gjorts vid tillslaget analyseras för att säkra bevisning. Då förundersökningen är inne i ett känsligt läge kan inga ytterligare detaljer om utredningen ges i nuläget”.

https://twitter.com/Ekobrottsmyndig/status/1133659734605795329

Förnekade brott

I samband med häktningsförhandlingen i fredags förnekade agenten, som tidigare är ostraffad, brott. 

Tingsrätten beslutade om häktning eftersom det ansågs finnas risk att agenten kunde ”undanröja bevis” eller ”fortsätta sin brottsliga verksamhet”. 

Agenten bestrider att han erhållit ersättning för arbete och tjänster som utgör inkomst. Han menar att Skatteverkets bedömning ”är grundad på overifierade utredningshypoteser”.

Agenten hävdar via ombud att han bedriver ”en väl känd ideell verksamhet” och att ”Skatteverket har valt att selektivt redovisa uppgifter från tidningar och mer eller mindre osäkra källor”.

GT söker agentens advokat Kurt Eriksson. Han har i ett mejl till Göteborgs tingsrätt, i samband med häktningen i förra veckan, ifrågasatt misstankarnas styrka.

”Sannolika skäl för den misstanke som åklagaren gett uttryck för föreligger inte”, skriver Kurt Eriksson.

Landslagsspelare förde över miljoner

En av spelarna som satt in pengar på fotbollsagentens konto är verksam i dagens svenska A-landslag, uppger Aftonbladet. Enligt Skatteverkets utredning förde landslagsspelaren över närmare fem miljoner kronor till agenten via ett utländskt konto.

Agenten är inte en av Sveriges certifierade agenter i dag. Det innebär att klubbarna inte får använda honom vid spelaraffärer. Svenska fotbollförbundet införde det nya reglementet sommaren 2018. Det reglerar att spelare och klubbar enbart får representeras och utge ersättning till förmedlare som är registrerade hos förbundet.

 

GT har sökt åklagaren Lars Lindman, som är förundersökningsledare, för en kommentar.