Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tog det lugnt – jag behövde ett break”

Erik Hamrén utanför sin nya hemmaarena, Laugardalsvöllur.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: TOMMY HOLL / IBL

När Marcus Allbäck, 45, ringde lyssnade Erik Hamrén, 61.

Hans förre spelare från Öis-tiden och ledarkompis från landslaget frågade om Hamrén ville bli förbundskapten på Island.

Ett par veckor senare lämnade Hamrén Sydafrika och åkte till Island och skrev på.

Agent Allbäck hade fullgjort sitt uppdrag.

– Det var lite speciellt, men väldigt trevligt att jobba ihop igen, säger Erik Hamrén.

Marcus Allbäck (till vänster) och Erik Hamrén (mitten) när det blev officiellt att Hamrén tar över Islands landslag.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Erik Hamrén är hemma i Sverige igen. 

Men bara en kort tid. 

För om några dagar sticker han igen.

Men i stället för att flyga nästan tusen mil rakt söderut till jobbet som fotbollschef i sydafrikanska Mamelodi Sundowns blir det en betydligt kortare resa till Islands huvudstad Reykjavik.

– Det är full fart direkt. Nästa fredag ska jag presentera den första truppen, berättar Hamrén.

Det blir dock inget permanent boende på Island, bara arbetsresor i samband med matcher, samlingar och möten med folk på fotbollsförbundet. 

Att han kan flytta hem till huset utanför Göteborg var en klar bonus när kontraktet med det isländska förbundet signerades.

– Det är skönt att kunna bo hemma i Sverige. Utöver att jag kan bo i vårt hus har jag även betydligt närmare till mina föräldrar som fortfarande bor hemma i Ljusdal, berättar Erik Hamrén.

Erik Hamrén välkomnas till Island.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

LÄS MER: Avslöjar: Hamrén tar över sydafrikanskt lag

Hamnade i Sydafrika

För ett år sedan var det tyst runt den förre förbundskaptenen. 

Men i början av januari började han på det nya jobbet som ansvarig för fotbollsverksamheten i Mamelodi Sundowns, storklubben i sydafrikanska Pretoria. Uppdraget var tydligt: Han skulle göra klubben till hela Afrikas bästa.

Kontraktet var på ett och ett halvt år, men sju månader senare är Erik Hamrén tillbaka i norra Europa.

– Jag är väldigt tacksam mot klubbens president, som löste mig från kontraktet. Han tyckte det var tråkigt, men förstod mig väl när jag berättade om erbjudandet från Island, säger han.

Vad fick du ut av tiden i Sydafrika?

– Det var väldigt spännande att bo i en annan världsdel och det var väldigt lärorikt, både fotbollsmässigt och att jag fick lära lite om hur ett annat samhälle fungerar. Jag fick lära mig en helt annan kultur. När jag flyttade ner såg jag fram emot att utvecklas som människa och det tycker jag att jag gjorde, säger Erik Hamrén.

– Jag tog det lugnt efter tiden som förbundskapten, jag behövde ett break. Sedan fick jag chansen att testa något annat. Allt du samlar på dig i livet blir lärorikt om du tar det till dig.

Erik Hamrén och Marcus Allbäck samspråkar med isländska fotbollsfans.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Marcus Allbäck.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Samtalet som förändrade allt

Ett samtal från Marcus Allbäck, fotbollsagent sedan snart två år tillbaka, ändrade allt.

– Jag hade haft ett antal erbjudande både på klubb- och landslagsnivå. Men när Mackan hörde av sig blev jag snabbt intresserad, säger Erik Hamrén.

Snacket tog fart direkt. Och bara några dagar efter första kontakten med det isländska fotbollsförbundet satte sig Hamrén på ett plan till Island.

– Det var inte så svårt att bestämma sig när jag väl hade besökt Island. Utöver att det passade rent socialt så handlar det om ett jobb på toppnivå i Europa. Det är ett väldigt spännande jobb.

Men det behövdes en resa ner till Sydafrika. 

Hamrén träffade klubbpresidenten Patrice Motsepe, en av Sydafrikas rikaste män, en sista gång och packade ihop sina grejor.

6 augusti var han tillbaka på Island, skrev på kontraktet och presenterades på en presskonferens.

– Det gick väldigt fort. Det tog bara drygt två veckor från första kontakten tills det var klart. Mackan skötte förhandlingarna. Vi jobbade tätt ihop i sju år, det var lite speciellt att jobba tillsammans igen, säger Erik Hamrén.

Han lämnar ett fotbollsgalet land för att arbeta i ett annat där fotbollen kanske är ännu större.

Erik Hamrén ser fram emot en ny utmaning i ett fotbollstokigt land.
Foto: HENRIK JANSSON

”Fotbollen är enormt stor”

Lars Lagerbäck tog tillsammans med Heimir Hallgrimsson Island till EM och gjorde succé i mästerskapet 2016.

Till årets VM upprepades succén under Hallgrimssons ledning.

– Fotbollen är enormt stor på Island. Jag har sett en siffra på att var sjunde islänning spelar fotboll. Och förväntningarna på landslaget är höga efter att laget varit framgångsrikt under Lasse och Heimir. Islänningarna väntar på fortsatta bra resultat. Det är en väldigt stor utmaning att försöka gå till ett tredje slutspel i rad, det har större länder än Island haft problem med, säger Hamrén.

Är du rädd att pressen blir för stor?

– Nej. Det finns alltid press på en tränare. Jag tycker det är väldigt spännande, ser det bara som en stor utmaning.

Erik Hamrén får ingen lugn inkörsperiod. Om några dagar drar han till Island igen, på fredag presenteras första truppen.

Och det blir tävlingsmatcher direkt. Island satsar på nya Nations League.

– Vi har tufft motstånd i vår grupp. Börjar 8 september mot Schweiz och möter Belgien hemma tre dagar senare. Sedan blir det en vänskapsmatch mot Frankrike i oktober före returmatcherna mot Schweiz och Belgien. Vi möter alltså världsmästarna Frankrike och VM-trean Belgien. Inga dåliga motståndare, säger Erik Hamrén med ett skratt.

Hur mycket har du sett ditt nya landslag?

– Klubbpresidenten i Sundowns tog med mig och några till från klubben till VM i Ryssland. Där såg vi tillsammans bland annat när Argentina och Island spelade 1–1. Då hade jag ingen aning om att det var mitt blivande lag jag satt och tittade på, fortsätter Islands förbundskapten.

”Ingen möjlighet att testa”

Sedan kontraktet blev klart har Erik Hamrén jobbat intensivt med att lära sig så mycket som möjligt. Han kollar på tidigare matcher, ringer spelare och gör allt för att bli så väl förberedd som möjligt när den första truppen ska tas ut.

Däremot hinner han inte åka runt och träffa spelarna.

– Nästan alla aktuella spelare finns i klubbar runtom i Europa. Under hösten ska jag börja åka runt, besöka dem och se dem spela, säger Erik Hamrén.

Truppen mot Schweiz och Belgien kommer knappast att innehålla några stora skrällar.

– Det finns ingen möjlighet att testa. Självklart är VM-truppen basen. Men några är skadedrabbade och andra kan dyka upp, säger Erik Hamrén.

Klimatmässigt blir det en stor förändring att flytta jobbet från ofta varma Sydafrika till ön längst upp i Atlanten.

Ändå hoppas Erik Hamrén på att det kan bli en och annan runda i den andra favoritsporten, golf.

– Jag har inte rört klubborna på två månader. Men jag blev förvånad när jag hörde att Island har många fina golfbanor. Där ska finnas flest antal per capita i hela världen. Så jag ser fram emot att gå några rundor så småningom, säger han.


LÄS MER: Hamrén stoppad av polis – räddades av Zlatan