Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tar de jobben jag kan få – kan inte välja och vraka”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det kryllar inte av jobb för Anders Svensson, 44. 

Han tar vad han får och dyker därför upp i spexiga reklamfilmer – allt för att finansiera sitt projekt.

– Det har kostat mig några miljoner, men jag har fått fler barn att röra på sig och i förlängningen kan konceptet förändra svensk fotboll, säger Svensson.

Han hjälpte på ideell basis till i Elfsborg som bollplank inför 2020 och han petades som expertkommentator i tv. 

Numera ägnar Sveriges meste landslagsman genom tiderna på herrsidan (148 landskamper) dagarna åt padel, annan träning och fotbollscentret Toca Football. 

I Kungsbacka är verksamheten pausad i väntan på flytt till Göteborg, men i Nacka rullar det på. 

Svensson brinner för att aktivera barn och ungdomar och för att utveckla svensk fotboll. Mer fokus på det egna spelet, bättre förstatouch och bollbehandling. 

– Det är tydligt att vi behöver det. Ta Spanien-Sverige i EM nu senast som exempel (0-0). Spanjorerna är extremt duktiga med bollen i värmen, men när vi väl får bollen måste spelaren ha minst två alternativ. De kom ju tre spanjorer och satte press direkt. Jag är toknöjd med arbetsinsatsen och poängen är fantastisk, men det är ändå en signal att vi behöver jobba med de bitarna, säger 44-åringen. 

Anders Svensson i VM 2002.
Foto: LAURENT REBOURS / AP
Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson och Anders Svensson 2005.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Svalt intresse från storklubbarna

Han betonar att hans fotbollscenter inte är en konkurrent till klubbarna utan ett komplement. 

I en så kallad studio med bollmaskin, mål, blinkande lampor och annat tränar spelaren bland annat upp förstatouch, beslutsfattande, spelförståelse och hur man ska vrida kroppen i olika situationer. Ett pass på 50 minuter innebär runt 500-600 bolltouch, vilket Svensson uppger motsvarar vad man får på åtta-tio vanliga träningar med laget. 

– Det är oerhört effektivt och kan anpassas till alla nivåer. Det passar både barn, ungdomar och elitspelare. Vi är ingen fiende utan tvärtom en vän. Det är kanon om vi kan hjälpas åt för allas bästa. Vi har haft vältränade akademikillar här som har spytt för att de varit helt slut efter 50 minuter samtidigt som man kan lattja och leka om man vill. 

Men från stora klubbar har intresset för konceptet, som kommer från USA, varit svalt. 

– Jag pratade med Blåvitt och de tyckte att de kunde träna det själva. Men med 25 spelare i truppen finns det olika behov av träning. I Elfsborg finns det unga spelare med grym fysik men som har sämre bollbehandling. Allt som är nytt är man främmande för i svensk fotboll. Det tog rätt många år innan vi lärde oss av andra idrotter, som till exempel fysbiten. Tyvärr är svensk fotboll konservativ och försiktig.

Niklas Jarelind och Anders Svensson inför EM-kvalet mellan Sverige och Ryssland 2014.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Eurosports studio med Karin Frick, Kim Källström, Simon Bank och Anders Svensson inför VM-kvalet mellan Sverige och Holland 2016.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Det kan förändra svensk fotboll”

Anders Svensson fortsätter: 

– Xavi har berättat att de i Barcelona tränar så här från tio års ålder. Att man ska vrida på huvudet, vrida på kroppen och veta vad man ska göra av bollen. Vi har väldigt mycket att lära där. 

Svensson är en av fyra delägare och berättar att han pumpat in ”några miljoner” i Toca Football och att det tar tid att etablera sig ordentligt. 

– Men det kan förändra svensk fotboll och får fler barn att röra på sig på ett roligt sätt. 

Saknar du att kommentera fotboll i tv? 

– Det kan jag inte påstå. Jag frågade om det var något jag behövde förbättra men jag fick ingen motivering. Det kom nya chefer från SVT som ville köra nya profiler på Discovery. De tycker väl att jag var för dålig helt enkelt, så tolkar jag det. Men det är som det är och jag har lagt det bakom mig.

”Jag fick kicken från tv”, säger Anders Svensson.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Reklamfilmerna: ”Jag gillar ju att spexa”

Den senaste tiden har Svensson dykt upp i flera reklamsammanhang, allt från tuggummi till larmsystem och spelbolag och han hintar om att fler är på gång. Uppdrag som är viktiga ekonomiskt. 

– Jag skiljer på privata pengar och företagspengar. Jag har skulder i mitt bolag för att det inte har varit så mycket jobb de senaste två åren, men jag fick bra betalt för att vara med i ”Let’s Dance” och det var också väldigt roligt. Man tar de jobben man kan få, det är inte så att jag kan välja och vraka, och jag fick ju kicken från tv. Det finns också välgörenhetsprojekt jag skänker pengar till och jag behöver få in pengar i bolaget för att kunna bidra. 

Mellan 2001 och 2004 spelade mittfältaren i Southampton i England, resten av karriären spenderade han i Elfsborg.  

– Jag var inte ute i så många år jämfört med andra, men jag har pengar så att jag och min familj kan känna trygghet utan att leva något liv i lyx. En lyx för mig är att ha tid med familjen och göra saker jag brinner för. 

Under våren aviserade matfantasten Anders Svensson att han skulle lansera sin egen tacokrydda under namnet ”Tacos Tacos”, men det visade sig vara en reklamkupp som handlade om att ”krydda oddsen”.

– Jag har fått bra feedback på reklamfilmen. Jag gillar ju att spexa och skämta och tycker att den blev bra. Jag har en tränarkollega som jobbar på (kryddföretaget) Santa Maria och han blev lätt stressad när han först trodde att jag skulle lansera en egen sort, haha.