Lisa Ek. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNLisa Ek. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek i sin roll som expert under fotbolls-EM i Nederländerna i somras. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNLisa Ek i sin roll som expert under fotbolls-EM i Nederländerna i somras. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek i sin roll som expert under fotbolls-EM i Nederländerna i somras.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek tillsammans med SVT:s Jane Björck under fotbolls-EM. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNLisa Ek tillsammans med SVT:s Jane Björck under fotbolls-EM. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek tillsammans med SVT:s Jane Björck under fotbolls-EM.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek spelade bland annat i Kopparbergs Göteborg under sin fotbollskarriär. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENLisa Ek spelade bland annat i Kopparbergs Göteborg under sin fotbollskarriär. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Lisa Ek spelade bland annat i Kopparbergs Göteborg under sin fotbollskarriär.  Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

SVT-profilen förlorade sitt barn: ”Totalchock”

Publicerad

Efter en tuff kamp blev Lisa Ek gravid. 

Men för ett par veckor sedan förlorade den före detta fotbollsspelaren barnet.

– Det blir en totalchock när det händer, säger tv-profilen Lisa Ek.

Lisa Ek blev ett välbekant ansikte för tv-tittarna när hon var expert i SVT under fotbolls-EM i Nederländerna förra sommaren. 

Men 35-åringen har också en lång fotbollskarriär på högsta nivå bakom sig. 

För snart två år sedan avslutades dock den ofta skadekantade karriären. De tre korsbandsskadorna var en stor del av Eks allsvenska säsonger i klubbarna Kopparbergs Göteborg, Rosengård och Hammarby.  

Sommaren 2015 bröt Lisa Ek kontraktet med Göteborg. Den då 32-åriga mittfältaren ville uppleva ett äventyr innan karriären var över och landade till slut i Florens. Serie A-laget Fiorentina blev Eks sista klubbadress.

Sedan dess har Lisa Ek haft olika tränaruppdrag inom ungdomsverksamhet både i Sverige och Italien. Samtidigt har hon och pojkvännen Gianluca Sasso kämpat för att bli gravida och blev det till slut via provrörsbefruktning. Födseln var beräknad till juni i år. 

I slutet av februari blev det dock nattsvart.

Lisa Ek fick missfall och paret förlorade sitt barn i 24:e veckan. 

– Det blev en totalchock när det hände, säger Lisa Ek som bor i Florens men just nu är hemma i Stockholm på besök.

"Helt plötsligt rörde sig inte barnet"

Lisa Ek och hennes sambo anade att något var fel när rörelserna i magen försvann.

– Efter att ha varit helt vild där inne var det plötsligt ingen rörelse alls, säger Lisa Ek och fortsätter: 

– Vi läste på lite och tydligen kan det vara så men det kändes ändå konstigt att det helt plötsligt blev så stilla. 

– När jag vakande på morgonen dagen efter och fortfarande inte kände någon rörelse så bestämde vi oss för att åka in till sjukhuset. Och när vi såg ultraljudet förstod vi direkt, bebisen var helt stilla, inga rörelser och inga hjärtslag. Det var som att se en stillbild.

– Jag trodde inte att det var sant, det här kan ju inte hända. 

Men bilderna stämde, barnet var dött och Lisa Ek var nu tvungen att födda ut det. 

– Det var jävligt tufft, både mentalt och fysiskt. Jag tror att det blir ännu värre när man ska kämpa för något man vet är dött. När jag hörde hur någon i salen bredvid födde ut ett barn som skrek, då blev det ännu mer smärta. Det var traumatiskt. 

"Vill bli gravid igen"

Dagarna som följde efter var tuffa för Lisa Ek och Gianluca Sasso. 

– Alla känslorna kom på samma gång, man tycker att det är orättvist. Man blir förbannad, och ledsen. Men vi försökte verkligen välkomna alla känslor som kom, säger Lisa Ek och berättar att paret nu har börjat blicka framåt igen. 

Lisa Ek och hennes pojkvän Gianluca Sasso. Foto: PRIVAT

– Vi vill absolut försöka bli gravida igen. Jag tror att man inte ska vara rädd för att blicka framåt. Men en förutsättning för att kunna göra det är att först våga vara så där jäkla ledsen, säger Lisa Ek som också menar att det har hjälpt henne och hennes sambo att vara öppna om det som hänt. 

– Jag tror att det är viktigt att våga prata om sådana här saker, så fort vi gjorde det fick vi höra talas om andra som varit med om liknande händelser. Och på något vis känns det som en tröst. Och kan vi hjälpa andra genom att berätta om våra upplevelser så gör jag gärna det. 

Bor i Florens

Namn: Lisa Ek.

 

Ålder: 35 år

 

Bor: Florens, Italien.

 

Familj: Pojkvän, Gianluca Sasso, farmor, mamma, lillebror och lillasyster.

 

Klubbar i karriären: Vasalund (1996-1998), AIK (1999-2002), Hammarby (2003-2004), Göteborg FC (2005-2012), FC Rosengård (2012-2014), Göteborg FC (2014-2015), Fiorentina (2015-2016).

 

Landskamper: 10 U21 och 4 F19.

Yrke: Rådgivare och inspiratör hos Brommapojkarna. Men också tränare för ett fotbollslag för flyktingar i Italien. Har även varit expert i SVT. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag