Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi för en diskussion med spelarna och facket”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Både Gais och Öis har gett spelarna ledigt i två veckor.

På tisdagen sjösatte de också var sin kampanj för att dra in lite pengar till sina hårt prövade ekonomier.

– Vi hoppas att superettan kan komma i gång i juni. Under tre månader handlar det om att överleva, säger Öis ordförande Joacim Nordh.

Häcken kom på tisdagen med ett sparpaket.

IFK Göteborg kommer att presentera sina åtgärder under onsdagen.

”Vi måste hitta lösningar”

Göteborgs båda klubbar i superettan har betydligt billigare spelartrupper och administration – men drabbas tufft när coronaviruset skjutit fram säsongen.

– Det vi har tappat hittills är de biljettintäkter vi skulle ha fått in under slutspurten fram till seriestarten, som skulle ha varit i början av april. Men det blir annorlunda när april och maj kommer utan matcher, säger Gais ordförande Jonas Andersson.

– Derbyt mot Gais skulle ju ha spelats i mitten av maj och det är ju vår största intäkt. Än så länge har inte situationen påverkat vår dagliga verksamhet, men vi vet ju att det kommer när vi går i en månad utan matchintäkter. Vi måste hitta lösningar, säger Joacim Nordh.

Styrelsemöte på torsdag

Båda klubbarna har ständiga möten som involverar spelare, tränare och annan personal.

Båda kom överens med sina spelare om att plocka den vanliga semestern nu eftersom det inte kommer att bli något vanligt sommaruppehåll om serien kommer i gång.

– Vi väntar på mer riktlinjer från Svenska Fotbollförbundet för hur vi också kan korttidspermittera, däremot vill vi fullfölja alla spelarkontrakt. Men vi för hela tiden en diskussion med spelarna och spelarfacket, säger Joacim Nordh.

– Vi har ett styrelsemöte på torsdag där vi ska diskutera de här frågorna. Men vi behöver mer information om vad som gäller. Det är till exempel osäkert vad som händer under en permittering, får spelarna träna exempelvis, säger Jonas Andersson.

”Bör ha en viss ödmjukhet”

Gais och Öis, som båda präglats av dålig ekonomi de senaste åren, drog under tisdagen i gång var sin kampanj för att få in pengar.

Gais erbjuder supportrarna att köpa matchbiljetter, som ett slags presentkort, att lösa in till valfri match när serien kommer i gång.

– Vi har redan en del som i solidaritet med klubben köpt årskort och betalat årsavgifter. Men det här läget handlar inte bara om fotbollsklubbar, det handlar också om personer som riskerar att bli av med jobb och lön. Vi bör ha en viss ödmjukhet när vi ber om pengar, säger Jonas Andersson.

Första kampanjen

Öis kampanj går ut på att be om pengar till föreningen. Varje gång summan 1887 (året då klubben bildades) kronor passeras görs ett årskort som ska delas ut till en supporter som nomineras av andra för en gåva.

– Vi märker en stor lojalitet mot Öis. Men detta är vår första tydliga kampanj för att få in pengar till föreningen. Så här långt har det inte hänt något dramatiskt i vår ekonomi, men framöver gäller det att överleva, säger Joacim Nordh.