Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vad fan har jag gjort – hur dum får man vara?”

Victor Edvardsen.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Han fick aldrig chansen i sitt hjärtas klubb. 

Efter en minst sagt krokig väg tillbaka till svensk fotbolls finrum är Degerforsanfallaren och Blåvitt-supportern Victor Edvardsen, 24, fem matcher från allsvenskan.

– Man var tvungen att inse att man inte var någon eller något, säger Edvardsen. 

Säsongen 2020 är Victor Edvardsen Degerfors stora succénamn. 

Tillsammans med Villiam Dahlström och Johan Bertilsson är 24-åringen från Göteborg på väg att ta tillbaka den klassiska klubben till allsvenskan efter att ha hämtats från Karlstad BK i division ett och norpats framför näsan på stora rivalen Örebro SK. 

Det kunde dock blivit handboll för den unge Victor när det begav sig – passionen och engagemanget för inomhussporten fanns i generna från början. 

– Pappa var tränare i IFK Göteborgs akademi och ansvarade för min brorsa Robins lag, P89. Både han och mamma är före detta elitspelare i handboll, så idrotten och IFK Göteborg har alltid funnits med som en naturlig del av våra liv. När jag började i Blåvitt som fyraåring så fick jag dispens, man behövde egentligen ha fyllt fem för att kunna vara med. Jag hoppade in med 95:orna och på den banan är det. Med tanke på familjehistoriken så är det ganska intressant att min första sport blev fotboll, haha, säger Edvardsen och fortsätter:

– Jag parallellspelade i IFK och Redbergslid fram till jag fyllde 15, sen bestämde jag mig för att satsa helt och fullt på fotbollen. Det rullade på och jag kom upp till U19–truppen där jag stannade i tre år. Under tiden tränade jag kontinuerligt med A–laget och bestämde mig inför det sista året att bli utlånad till Utsikten eftersom jag kände att det kanske inte skulle gå vägen med att få ett A–kontrakt. Då måste man börja tänka lite på sig själv också – man måste ändå in i seniorfotbollen på ett eller annat sätt om man vill spela.

Victor Edvardsen under en match mellan IFK Göteborg och Sarpsborg 2015.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
”De verkar ha sina egna teorier om vad som funkar bäst…”

Det blev ingen fortsättning för Edvardsen i Blåvitt efter tiden i Utsikten. Anfallaren gick vidare till norska Elverum och har sedan dess spelat i Stenungsund, Oddevold och Karlstad – i den sistnämnda klubben blev det toksuccé med 39 mål på 53 matcher. Nu är Edvardsen fem matcher från att spela allsvensk fotboll efter att ha tagit en lång och krokig väg till finrummet – anfallaren passar på att blicka tillbaka och samtidigt ställa sig något frågande till varför inte fler av hans lagkamrater i IFK Göteborg fick chansen. 

– Varför kan många andra lag i allsvenskan lyckas göra det men inte IFK? Det är flera lag varje år som både får fram och säljer talanger utomlands – nu har IFK gjort det först på senare år, men när jag spelade i U19 så vann vi två SM–guld på tre år. Vi sopade banan med AIK i finalen och slog ut Malmö på vägen, men det är våra motståndare som både fått chansen och slagit igenom som spelare. Jag vet inte, de verkar ha sina egna teorier om vad som funkar bäst, säger Victor Edvardsen.

”Stöttade Blåvitt från läktaren”

Att Victor Edvardsen fortfarande hyser starka känslor för IFK Göteborg råder det inga tvivel om. Under fjolåret åkte han bland annat till Norrköping och Stockholm för att följa Blåvitt från bortasektionerna, samtidigt som han är tydlig med att poängtera skillnaden mellan att spela fotboll som yrke och supporterskap privat.

– Jag tror att många spelare är försiktiga med att säga vilket som är ”deras” lag eftersom man tänker på sin spelarkarriär. Men där måste man skilja på jobb och privatliv; vi är professionella fotbollsspelare och kommer alltid ge allt för att prestera bra för det laget man spelar i. Då kvittar det om jag möter IFK med vilket annat lag som helst.

Edvardsen i Blåvitt-tröjan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Edvardsen tar upp ett exempel från tiden i IFK.

– När jag tränade under (Mikael) Stahre i A–laget så skulle de möta Helsingborg borta. Då var både (Tobias) Hysén och (Gustav) Engvall tveksamma till spel. På den sista träningen innan matchen så fick jag vara med i ”startlaget”, då tänkte jag att det fanns en chans till att vara med på bänken i alla fall. Det hela slutade med att Engvall kunde spela, de tog med en annan spelare i stället för mig och jag drog till Helsingborg med mina polare för att se matchen från läktaren i stället!

Spelade bort 17 000 kronor 

Du har ju varit i klubbar på lägre nivå sedan du lämnade IFK och fram till nu. Hur har det varit rent mentalt?

– Alltså… Om du har varit i en storklubb i hela ditt liv och plötsligt hamnar i en mindre måste man inse att man inte är någon eller något. Ju snabbare man gör det desto bättre, då blir det också lättare att kunna börja om på ny kula mentalt för att kunna ta sig tillbaka. Då kanske man, som i mitt fall, måste börja om i division två. För min del har det ”mentala” egentligen aldrig varit något problem på det sättet, det har snarare varit andra saker. 

Hösten 2018 var det särskilt tufft. I en intervju med Karlskoga Tidning berättade Edvardsen om sitt spelmissbruk.

– Under mitt första år i Karlstad spelade jag kopiöst mycket. Min lön kunde gå åt på en till två dagar. Jag spelade på sport, casino, poker och black jack. Det var tufft. Jag kom till ett helt nytt ställe och hade det egentligen svinbra men beroendet tog över.

Som mest spelade Edvardsen bort 17 000 kronor på en dag.

– Det var på två timmar... Jag mådde ju piss alltså. Jag tvingades fråga kompisar om de kunde låna ut pengar till mig och det är ju det sista man vill.

”Hade jag inte spelat bort så mycket pengar hade jag kunnat köpa en egen lägenhet.”

Anfallaren fick mycket hjälp och stöttning av sin familj.

– De visste att jag spelade men kanske inte till den graden. Jag har ljugit mycket. Det var nästan så att man levde i en konstant lögn. Hade jag inte spelat bort så mycket pengar hade jag kunnat köpa en egen lägenhet. Så pass bra har jag tjänat i klubbarna jag spelat. Nu får man i stället spara några år. Då tänker man ju ”Vad fan har jag gjort, hur dum får man vara?”. Samtidigt ångrar jag egentligen ingenting. Det har format mig till den person jag är nu och jag jobbar konstant med mig själv, sa Edvardsen till Karlskoga Tidning i somras.

”Jag har ljugit mycket”, medger Victor Edvardsen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Nu är Edvardsen på en betydligt bättre plats i livet. 

– Man lär sig av sina misstag. Denna period är bakom mig i livet nu, och det är jag tacksam för. Under denna tid hade jag bra hjälp av Daniel Pettersson och andra personer. De gav mig en skjuts i rätt riktning och det tog jag vara på sen. Jag struntar i det som är oviktigt och tar kliv hela tiden, säger Edvardsen till NWT och fortsätter:

– Jag träffade min tjej Frida i början av året och efter det har det blivit ännu bättre. Det är otroligt viktigt med ett liv vid sidan av fotbollen, det hjälper mig prestera på planen också.

Edvardsen tackar också en för honom betydelsefull person.

– Min agent Michael Kallbäck har hjälpt mig väldigt mycket som både spelare och människa.

”En väldigt familjär stämning”

Att Degerfors gjort succé under 2020 har inte passerat många obemärkt förbi. Laget leder superettan med fem matcher kvar att spela, samtidigt som Edvardsen har stått för 14 mål och sju målgivande passningar under säsongen. Förklaringen till den egna och lagets framgång förklarar Edvardsen bottnar i en prestigelöshet och att det är högt i tak.

– Det är en väldigt familjär stämning där kollektivet står i centrum och ingen ska sticka ut mer än någon annan. Det är precis så det ska vara, vi är ett lag och sysslar med en lagsport. Annars hade man lika gärna kunnat spela tennis eller något. Sen finns det ju ”stjärnor” i alla lag, men det handlar om att hålla fötterna på jorden och inte hålla på med massa annan skit eller prata i medierna om saker som inte stämmer. De här fem sista matcherna ska egentligen inte skilja sig från de 25 andra vi har spelat hittills, men det är lite mer ”finalkänsla”. Vi har bara vunnit en av de sista fyra, det är verkligen inte likt oss. Det är bara att inse allvaret.

Du är en väldigt temperamentsfull spelare. Hur håller du det under kontroll?

– I IFK störde sig nog väldigt många på det, men jag vet inte… Jag hatar att förlora. Gör mitt lag det på träningen så får hela laget höra det också. Man ska kunna ställa höga krav på sin omgivning, men samtidigt måste man inse att det kan bli fel ibland – då måste man be om ursäkt och förklara att det inte är något personligt mot någon eller något. Jag vill att folk ska bli arga och skrika på mig också om jag gör fel. Det är för lagets skull vi pushar varandra, säger Victor Edvardsen.

Degerfors möter Gais hemma på lördag.

Hit kan du vända dig om du har spelproblem

■ Personer som upplever problem eller oroar sig för sitt spelande kan ringa kostnadsfritt och anonymt till Stödlinjen på telefonnummer 020-819 100 eller gå in på hemsidan stodlinjen.se.

■ Linjen riktar sig både till dem som spelar och till anhöriga. 

■ De som arbetar på Stödlinjen har tystnadsplikt.

■ Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning på uppdrag av socialdepartementet.


LÄS MER: Ralf Edström om Degerfors succé: ”Fantastiskt”

LÄS MER: Degerfors tappade poäng: ”Får skylla oss själva”