Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränaren som ska ta Öis till allsvenskan

Keith Millen – ny tränare i Öis.Foto: DAVID ASSERFORS / BILDBYRÅN
Keith Millen, med mikrofonen, är ny tränare i Öis. Här flankerad av George Mourad, sportsligt ansvarig i styrelsen, och sportchefen Igor Krulj.Foto: DAVID ASSERFORS / BILDBYRÅN
Hannes Sahlin och de andra i Öis får Keith Millen som ny tränare.Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Keith Millen, 53, hade precis kommit hem från ett år i Halmstads BK när budet kom från Öis.

Efter ett snack med familjen tackade han ja till att leda Öis under de två kommande åren.

– Jag förklarade för min fru vilken potential det finns i den här klubben. Hon känner mig och sa att jag skulle ta jobbet, säger Öis nye huvudtränare.

Keith Millen sticker inte under stol med att han siktar på ett jobb som manager i Premier league.

Han var nära i Crystal Palace för ett par år sedan, men fick det inte.

Därför valde han en annan väg till förra säsongen. 

Blev kvar i HBK

Han samtalade med Brentford när legendariske tränaren Roy Hodgson – före detta guldtränare i Halmstads BK och tidigare även tränare i Liverpool och engelska landslaget – hörde av sig om att Halmstads BK var ute efter en assisterande tränare.

– Jag tänkte att det kunde vara en bra utbildning för mig att jobba i ett lag i Sverige. Roy tyckte att min personlighet och mitt ledarskap skulle passa in i Sverige, säger han.

Öis nye sportchef Igor Krulj var tränare i HBK när Millen kom dit. Under säsongen fick Krulj sparken och ersattes av Magnus Haglund – men engelsmannen blev kvar.

Huvudansvaret i Öis

Efter säsongen åkte Keith Millen hem till England för att avvakta nästa jobb där.

Han vill inte vara assisterande i Sverige ett år till. Skulle han tillbaka var det för att bli huvudtränare.

Med viss medverkan av Roy Hodgson hamnade den förre mittbacken i Öis där han äntligen får ha huvudansvaret.

– För mig är det viktigt att förstå en klubbs historia. Jag vet att det är Sveriges äldsta klubb, känner till konkursen för några år sedan, jag vet att supportrarna vill upp till allsvenskan så snart som möjligt. Men jag gillar utmaningar, det ska bli väldigt roligt att få se vad vi kan göra nästa säsong, säger han.

Scoutade Öis förra säsongen

Vad är det då för slags tränare Öis har anställt? Blir det brittiskt 4–4–2 som på Roy Hodgsons och Bob Houghtons tid i Sverige?

– Jag har coachat allt system. Det har varit 4–4–2, 4–2–3–1, 4–3–3... Det viktigaste är att ett lag har en struktur och att spelarna vet vad som gäller: Det här är vi, säger Millen.

– Jag scoutade laget fyra-fem gånger när jag var i Halmstad förra året och har system som jag vill använda, säger han.

Du vill implementera nya saker. Hur kommer spelarna att märka det?

– Det handlar inte om någon raketforskning. Men till att börja med blir det ett annat upplägg av träningsveckan. Vi kommer att köra hårt på andra dagar än tidigare exempelvis, säger han.

”Det handlar om strukturen”

Du har ett tvåårskontrakt, när är planen att ni går upp i allsvenskan?

– Det är lätt att säga att vi ska upp. Men det handlar om strukturen, vad vi gör för att komma dit. Är strukturen redo och allt på plats leder det förhoppningsvis uppåt, säger Keith Millen.