Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tränarens pudel – efter utspelet om egna fansen

Gais tränare och sportchef Bosko Orovic. Foto: BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Bosko Orovic, 46, riktade kritik mot Gais supportrar efter matchen mot Brage i går.

Men nu pudlar Gais-tränaren – och får samtidigt en tillrättavisning av klubben.

– Jag gjorde bort mig och får ta det som en lärdom framöver och tänka mer på hur jag uttrycker mig och i vilka sammanhang, säger han till Gais hemsida.

– Jag har pratat med Bosko om det inträffade och vi är helt överens om att det var ett rejält övertramp som inte ska förekomma hos oss, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

Bosko Orovic. Foto: BILDBYRÅN

Gais fick bara 1–1 hemma mot Brage i går kväll.

Efter matchen valde tränaren Bosko Orovic – till mångas förvåning – att rikta kritik mot supportrarna. På presskonferensen uttryckte han sitt missnöje.

– Det är press att spela hemmamatch i Gais. Det är inte mycket du kan göra fel innan du blir utdömd, hånad och kallad ”sämst på plan”. Att höra det ... det är lite vuxenmobbning. Men vi får försöka hantera det med spelarna. Det är jättejobbigt mentalt att höra det, hur dålig du är. Jag löser det, jag skiter fullständigt i det, men jag lider med spelarna, sa Orovic enligt GP.

– Jag blir lite förbannad. Man får fråga sig lite varför Gais har haft det så svårt de nio-tio senaste åren. Kanske har det också att göra med att du får ta en hel del skit som spelare? Jag står och tittar på min spelare, han vågar inte slå in bollen för att han är rädd att misslyckas. Jag står och tittar på ”Agge” (August Wängberg), han slår in nio av tio bollar. Helt plötsligt slutar han våga. Hör du det många gånger, hur dålig du är, då börjar du tycka det också.

”Förstår att många är arga”

Utspel som väckte stor uppståndelse i Gais-leden.

Dagen efter matchen backar Bosko Orovic från uttalandena och ber om ursäkt via klubbens hemsida.

– Jag vill be Gais alla supportrar om ursäkt för vissa av mina kommentarer vid gårdagens presskonferens. Jag var frustrerad över både prestation och resultat i matchen och lät det påverka hur jag uttryckte mig vid presskonferensen. Självklart menar jag inte att kritik från läktarna är orsaken till att klubbens resultat inte har nått upp till förväntningarna över de senaste åren. Min uppfattning är tvärtom att stödet från våra supportrar är den enskilt största anledningen till att klubben trots allt har potential att uppfylla målet om att ta sig tillbaka till allsvenskan, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att det är många som är arga över uttalandet men hoppas att alla med grönsvart hjärta kan godta min ursäkt. Ansvaret för hur laget och truppen utvecklats och presterat de senaste 13 månaderna är mitt och ingen annans.  Vi i ledarstaben och spelartruppen kommer att fortsätta att jobba stenhårt för att prestera på planen för att vi ska kunna uppfylla klubbens målsättningar och självklart vill vi göra det i nära samarbete med supportrarna.

Gais klubbchef Erik Bergkvist tar avstånd från uttalandena. Foto: BILDBYRÅN

”Övertänt frustrerat tillstånd”

Gais klubbchef Erik Bergkvist har tagit tränaren i örat.

– Jag beklagar verkligen Boskos generaliserande uttalande kring klubbens supportrar vid presskonferensen efter matchen och det är inget som jag, personalen, styrelsen eller för den delen Bosko själv står bakom. Inom Gais vill vi ha en aktiv, engagerad och högljudd läktarkultur, men vi arbetar också kontinuerligt för att det ska vara en positiv och säker upplevelse att gå på våra matcher, säger Bergkvist och utvecklar:

– Jag vet att det har förekommit direkt olämpliga kommentarer mot enskilda ledare och spelare, men då handlar det om att problemet ligger hos enskilda individer och inte hos våra supportrar som en enhet. Som spelare i en elitklubb skall man samtidigt klara av press och högt ställda krav som ger sig uttryck som frustration från läktarhåll. En acceptans för grova förolämpningar och kränkningar samt i något enstaka fall även hot finns däremot inte. Och det är den lilla ytterlighet som mycket olyckligt i går förmedlades generaliserat kring alla supportrar i ett alldeles för övertänt frustrerat tillstånd.

Står bakom sin tränare

Erik Bergkvist poängterar samtidigt att Gais klubbledning har ”orubbat förtroende” för Bosko Orovic som tränare och sportchef.

– Vi kommer att försöka hjälpa honom att kommunicera på ett mer genomtänkt sätt framöver. Ibland går det åt skogen när känslor är inblandat och Bosko är precis som jag själv och många sponsorer och supportrar en engagerad person som brinner för klubben, säger Gais klubbchef.

Gais ligger nia i superettan efter 17 omgångar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!