Trampade på giftig fisk (?) – har missat tolv matcher

Kevin Ackermann.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
En fjärsing.
Foto: ROBIN HALDERT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. En giftig fisk på Mallorca, enligt spanska läkare – en sten tror han själv. 

Kevin Ackermann, 20, har missat tolv matcher med Öis, men målet är att göra comeback sent i höst.

– Det högg till som fan i foten. Jag förlorade nog minst en månad på den första diagnosen, säger han. 

Sex veckor har gått sedan operationen och han har precis tagit av sig gipsskon och kastat kryckorna. 

– Helt underbart! Den tuffaste biten är över, nu blir det mycket roligare. Nu handlar det om att få upp rörligheten och stärka muskulaturen i vaden. Det har blivit mycket överkropp på gymmet så här långt, men planen är att jag ska vara tillbaka för fullt på planen om sex veckor. Det blir ett race mot klockan att hinna spela någon match innan säsongen är över, säger Kevin Ackermann. 

20-åringen, nyckelspelare på Örgrytes centrala mittfält, drog under uppehållet i somras till Mallorca på semester med flickvännen. Redan andra dagen var olyckan framme. 

– Det högg till som fan i foten när jag var i vattnet. Läkarna där nere sa att jag med 95 procents säkerhet hade trampat på en fjärsing. De trodde att smärtan kom från fisken som är så giftig. 

Läkarna i Spanien är övertygade om att Ackermann trampat på en fjärsing.
Foto: RUBEN UBEIRA / TT NYHETSBYRÅN

”De hittade inte någon tagg”

Den på förhand mysiga semestern i solen blev inte jättelyckad. 

– Katastrof. Låg jag inte på hotellrummet så var jag på sjukhuset och vi var där nere i tio dagar. Jag hade sådan jävla smärta alltså. Läkarna letade efter bettet, men hittade inte någon tagg från fisken. De var ändå så säkra på sin sak att de inte ville göra en MR-undersökning, säger Ackermann. 

Väl på plats hemma i Sverige igen gjordes en MR-undersökning eftersom smärtan inte gav med sig. Då upptäcktes en stressfraktur i foten, något han hade problem med redan i fjol men som han valde att inte operera då. 

– I början behandlade vi skadan utifrån den spanska diagnosen och det förlorade jag nog minst en månad på. Hade vi tagit tag i det tidigare så... men de där nere var så säkra. Själv tror jag att jag trampade på en sten i vattnet. Som fotbollsspelare finns det inget värre än att vara skadad och jag har haft lite oflyt de senaste åren, men nu tror jag att det vänder. Operationen gör att jag slipper bekymret i framtiden. 

Ackermann har missat tolv matcher.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det har varit jobbigt”

Örgryte har blandat och gett den här säsongen. 

Nu ligger laget på nionde plats, tre poäng på rätt sida kvalstrecket. Sex omgångar återstår – och det kan bli en rysare. 

– Det har varit jobbigt att se laget utan att kunna påverka, men jag har ett lugn i kroppen och tycker att det ser bättre och bättre ut. Vi har tagit många kliv i rätt riktning och jag har en bra känsla inför de avslutande matcherna. 

Den sista omgången spelas den 27 november och sedan väntar ledighet. Då tänker Kevin Ackermann, som har kontrakt med Öis över 2022, göra ett nytt semesterförsök med flickvännen. 

– Men för att vara på den säkra sidan blir det absolut inget saltvatten den här gången, haha. 

Fjärsing

■ Fjärsing är den enda fiskart i Sverige som har ett farligt gift. Du kan sticka dig på en fjärsing om du plockar fisken ur nät. Du kan också råka trampa på den när du badar.


■ Fjärsingen har gifttaggar som sitter på gälarna och på den främre ryggfenan. Om du råkar röra en tagg sprutas gift ut automatiskt som försvar. Även döda fiskar har gift i taggarna.


■ Fjärsing är vanlig längs västkusten men förekommer också i södra Östersjön. Den lever under sommartid på grunt vatten, ofta nerbäddad i bottensanden.


■ Ett stick av en fjärsing gör mycket ont. Huden vid stickstället kan bli svullen och få en annan färg. Du kan också få huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående. Du kan ha ont vid stickstället i upp till ett dygn och svullnaden kan hålla i sig i flera veckor, ibland månader. Ibland blir såret vid stickstället infekterat efter några dagar.


Källa: 1177 Vårdguiden.