Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supportrarnas protest – mot polisens nya taktik

Öis-supportrar.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais-supportrar.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

De är bittra rivaler – men på måndag gör Öis och Gais gemensam sak.

I derbyt manifesterar klubbarnas supportrar mot polisens nya direktiv kring fotbollsmatcher.

Under de första tio minuterna av matchen kommer fansen att vara tysta.

Öis-supportrar vädrar sitt missnöje mot Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby var det knäpptyst på läktarna under de första tio minuterna av matchen. Anledningen är polisens nya villkorstrappa som skapat en stor debatt i svensk fotboll. Polismyndigheten har skärpt kraven på arrangemangen i ett försök att minska ordningsstörningar kring fotbollsmatcher – men det har knappast fallit i god jord hos alla. 

Både klubbarnas gemensamma intresseorganisation Svensk Elitfotboll och supportrarna har i olika former vädrat sitt missnöje med de nya direktiven och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som varit med och utvecklat villkorstrappan samtidigt som han varit ordförande för en lobbyorganisation som arbetat för att överlåta mer av säkerhetsarbetet på fotbollsmatcher till säkerhetsbolag.

I måndagens derby manifesterar Gais och Öis supportrar mot polisens nya villkorstrappa.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Under de första tio minuterna av derbyt kommer supportrarna att vara tysta.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Riskerar döda svensk fotboll”

I Göteborgsderbyt i superettan mellan Öis och Gais på måndag kommer klubbarnas supportrar att visa vad de tycker om just detta. 

I ett öppet brev skriver supporterklubbarna Balders Hage, Inferno Örgryte, Östra Stå, Gais Tifo och Gårdakvarnen: ”Efter år av stigande publiksiffror och en blomstrande supporterkultur i Sverige har Polismyndigheten tillsammans med Riksidrottsförbundet valt att tillämpa en taktik som riskerar att döda inte bara läktarkulturen utan även svensk fotboll så som vi känner, och älskar den.”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Uppmanar Björn Eriksson att avgå

Supportrarna kommer att vara tysta under de första tio minuterna av derbyt: ”Vi vill uppmana alla att respektera detta och delta i manifestationen för fotbollen, supporterkulturen och det vi alla lever för.”

I brevet hänvisar supporterklubbarna till den granskning som Expressen gjort av Björn Erikssons dubbla stolar och uppmanar honom att avgå från samtliga sina uppdrag inom Riksidrottsförbundet.

https://twitter.com/OstraSta1887/status/1139080963558916097