Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nån junior sprattlade till – hjärtat höll på att stanna”

Joakim Persson firar avancemanget.Foto: TOMMY HOLL/TT
Vilt firande i Varbergs Bois omklädningsrum efter segern.Foto: ADAM IHSE/TT
Tränaren Joakim Persson fick duscha efter matchen.Foto: TOMMY HOLL/TT

VARBERG. En champagnedränkt Joakim Persson pustar ut i Påskbergsvallens innandöme.

Varbergs Bois tränare har precis sett sitt lag få 1-1 mot Mjällby och säkra en sensationell allsvensk plats.

– Det haglade inte målchanser på slutet, men det var någon junior som sprattlade till lite och då höll hjärtat på att stanna, säger han.

Att det var en andra halvlek med få chanser var då ingen underdrift. 1–1 betydde att Mjällby skrällvann serien och att Varberg lika överraskande knep den andra allsvenska platsen.

Två gånger var gästerna inne i ”Boisarnas” straffområde sista tio, men inte bättre än att det stannade vid att just ”sprattla till” och Joakim Perssons hjärta fortsatte slå.

Nu är han allsvensk tränare.

– Det har varit en lång jävla vecka och jag hade gärna spelat denna matchen i fredags. Man har knappt velat träna utan bara få det överstökat, säger Joakim Persson.

Höll på att åka ur

Skillnaden mot ifjol kunde inte vara större. Då, under hans första säsong i Varberg, hade föreningen stora ekonomiska problem och var bara ett mål från att åka ur superettan i kvalet mot Oskarshamn.

Nu har man spelat sig upp i landets högsta serie och samtidigt sett till att klubbkassan fylls på ordentligt.

– Jag är så otroligt stolt över killarna. Det är ett gäng handplockade nästintill, division ett- och division två-spelare som vi samlade ihop. Förra årets bragd var betydligt större än det här. Samtliga är otroligt värda att efter dessa två åren kalla sig allsvenska fotbollsspelare, säger Joakim Persson.

Varbergs Bois Astrit Seljmani efter slutsignalen.Foto: ADAM IHSE/TT

Nu väntar mycket arbete för både föreningen och kommunen när Påskbergsvallen måste fräschas upp ordentligt. När det kommer till spelarsituationen är Joakim Persson dock inte alltför stressad, trots att det är helt annat motstånd som väntar kommande säsong.

– Med tanke på vår start har vi kunnat bygga vidare och bygga ett bra superettan-lag. Problemet nu är att vi inte ska spela i superettan. Men det blir samma satsning. Hellre lite hungriga spelare som springer 30 meter extra än att man får ”15 000 mer på kontot-spelare”. Det blir en del ut och en del in, men vi har 25 spelare på kontrakt till nästa år, säger Joakim Persson, och fortsätter:

– Sedan blir det svårt i allsvenskan, det kan jag inte stå och ljuga om. Men vi ska vara med och åtminstone vara ett av lagen som kan hänga kvar. Det är inte omöjligt, men det blir en jobbig resa.

”Mår ganska fint”

Han är dränkt med champagne och i omklädningsrummet bakom honom dånar musiken. ”Jocke” Persson konstaterar att han ”innerst inne mår ganska fint”.

Hur stort är det här för dig personligen?

– Jag vet inte. Jag tror jag ska bli riktigt full innan jag börjar fundera på den.

Blir du det i kväll?

– Nej, det tror jag inte. Sådana här kvällar ska man njuta av och då ska man inte ha ett för stort intag. Det får vi ta en annan dag