Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelet bakom krisen: ”Vårt upplägg har inte fungerat”

Gais ligger tolva i superettan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais tränare Bosko Orovic.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Marcus Bergholtz.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Inför säsongen skar Gais ner halva tiden för både sin fystränare och sin sjukgymnast.

Nu råder skadekris i spelartruppen.

Samtidigt går Gais kräftgång i superettan.

– Vårt beslut är att ekonomin måste gå först, det är en av konsekvenserna, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i klubben.

Alexander Angelin, Emil Wahlström, Kim Dickson, Andreas Östling, Rasmus Rosenqvist (avstängd) och Karl Bohm saknades alla när Gais i måndags förlorade med 0–3 mot mittenlaget Degerfors på Gamla Ullevi. 

På avbytarbänken hade laget fyra spelare (reservmålvakten Damir Mehic, skadade Niclas Andersén och juniorerna Nuha Jatta och Milos Andelkovic) – av tillåtna sju.

Lägg därtill att Niklas Olsson har tvingats kliva av med ljumskproblem i de två senaste matcherna och det är lätt att konstatera att Bosko Orovic förfogar över ett skadeskjutet manskap.

Gais har fyra raka förluster i superettan och har på dessa matcher bara lyckats göra ett mål framåt.

– Om Trump känner sig pressad som president så känner jag mig pressad som tränare. Du får fråga Trump, för jag känner mig inte pressad för fem öre, sa Bosko Orovic efter förlusten mot Degerfors senast.

Gais tränare Bosko Orovic.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Ekvationen har inte gått ihop”

Att Gais ekonomi är ansträngd är ingen hemlighet.

Inför säsongen beslutade klubben om en rad åtgärder för att krympa kostymen.

En av dem: att skära ner halva tiden för både fystränaren och sjukgymnasten.

– Vårt upplägg har inte fungerat för oss, konstaterar nyckelspelaren Marcus Bergholtz krasst. 

Han utvecklar:

– Ekvationen tunn trupp och sänkta resurser på personerna som håller truppen frisk går inte ihop. De har halverat både sjukgymnasten och fystränaren. De ska göra samma jobb som de gjorde på hundra procent – men nu har de bara halva tiden. Den ekvationen har inte gått ihop.

Marcus Bergholtz.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Vi har att göra nu”

Jonas Östergaard, som är fotbollsansvarig i Gais, bekräftar att så är fallet.

– Det var en av åtgärderna vi bestämde oss för. Vårt beslut är att ekonomin måste gå först, det är en av konsekvenserna, säger han.

Nu väntar ett välkommet uppehåll för Gais. Den 14 juli gästar Dalkurd Gamla Ullevi.

– Det är bara ett kort uppehåll... Vi har att göra nu. Vi måste ha högt i tak mellan varandra. Det gäller att ställa krav på varandra och att vi går samman som lag, säger Marcus Bergholtz och fortsätter:

– Vi tar ingen offerroll, men tar ansvar för läget. Jag vill bara få ihop gruppen, stärka den. Sen när vi fått in och tillbaka lite gubbar och gjort nödvändiga förändringar ska det bli bättre. Jag är så hungrig på att göra det bättre än vi har gjort den senaste tiden. Gais ligger tolva i superettan.