Över kvalstrecket – men bara en poäng

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Gais klev över kvalstrecket.

Men besvikelsen var ändå stor efter 1–1 mot Öster hemma på Gamla Ullevi.

För det kan krävas seger mot Falkenberg, redan klart för allsvenskan, i sista omgången på lördag för att Gais ska spela i superettan även nästa år.

– Vi kastade bort segern, nu får vi se till att vinna nästa match istället, säger Gais målskytt August Wängberg.

Gais nickstarke lagkapten Calle Nyström var, precis som vänsterbacken Niclas Andersén, avstängd till den viktiga matchen mot Öster.

Men när mittfältaren med en av superettans känsligaste högerfötter lyfte in en frispark i straffområdet efter drygt tre minuter blev det ändå ett nickmål.

August Wängberg fick vrida på huvudet

Målskytt var en tämligen ovan sådan.

– Det var mitt första mål i superettan i år. Johan slog en bra frispark, men jag fick bollen lite bakom mig och fick vinkla bak huvudet för att kunna nicka i mål, säger August Wängberg.

En stund senare slog Svahn ett nytt känsligt inlägg som hamnade på Wängbergs huvud. 

– Det var nära en gång till. Vi spelade bra i första halvlek och skapade många chanser, det kändes som att vi kunde ha lett med 3–0, säger Gais-försvararen.

Såg inte Stefan Karlsson komma

I pausen bestämde sig gaisarna för att bli lite mer avvaktande för att behålla ledningen, som just då gav dem lite andrum i kampen för att undvika kval.

– Vi ligger där vi ligger, det var logiskt att vi ville skydda vår ledning, säger August Wängberg.

Men en bit in i andra halvlek började Öster flytta fram positionerna och attackerade allt ivrigare.

I den 75:e minuten fick smålänningarna utdelning när Stefan Karlsson plötsligt fanns obevakad längst bort i straffområdet och kunde trycka in ett inlägg.

– Det var väl lite slumpartat när högerbacken blev fri där han inte brukade komma, säger Wängberg.

Gais behöver vinna mot Falkenberg

Istället för tre poäng i den sista hemmamatchen för i år fick Gais nöja sig med en och måste fortsätta kampen in i kaklet.

Det är alltså inte klart vilken serie de spelar i nästa gång de springer in på Gamla Ullevi.

– Det känns väldigt tungt nu. Vi hade kontroll, men lyckades inte knyta ihop det och kastade bort två poäng. Om vi vunnit hade vi varit klara, det är väldigt svårt att glädjas över att vi tog en poäng, säger August Wängberg.

Fem lag är nu inblandade i striden för att slippa kval.

Om Gais vinner mot Falkenberg är kontraktet klar. Det kan det bli även vid en förlust om de andra resultaten går i rätt riktning.

Wängberg vill gå ut och njuta

Men Falkenberg, som är klart för nästa års allsvenska, är inte den lättaste motståndaren när man måste vinna.

– Nej, det är ett bra lag. Men kanske kan vi gynnas lite av att dom redan har säkrat sitt kontrakt till allsvenskan. Det gäller att gå ut och njuta av situationen och köra hårt, säger August Wängberg.