Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade relationen i Gais: ”Förstått varandra sen dag ett”

Marko Johansson lämnar Gais.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tomas Vainio längst till vänster. Här i Öis.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Marko Johansson tackade av fansen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Marko Johansson sitter på ett utgående kontrakt – och redan på måndag återvänder han till sin klubb Malmö FF för att träna.

Därmed lämnar han sin målvaktstränare Tomas Vainio – som han öser beröm över.

– Han är topp två målvaktstränaren i Sverige, säger Marko Johansson.

– Vi har haft en fantastisk resa, säger Tomas Vainio.

Gais ställdes mot Trelleborg i superettans sista omgång. Inför mötet behövde Gais en seger för att säkra kontraktet. Mötet slutade 0-0 men de fick hjälp av Öster som slog Frej med 4-0.

Därmed säkrade de kontraktet.

– Det har varit en jobbig situation för hela laget, men vi har hanterat det bra. Alla har klivit fram när det har behövts och ser jag på min egen insats har jag levererat när det har behövts, och tagit poäng när det har krävts, säger Marko Johansson.

Missar firandet – ska träna

Marko Johansson kom till Gais inför säsongen på lån från Malmö FF. Efter mötet mot Trelleborg gick Markos låneavtal ut och därför återvänder han till Malmö där han har ett år kvar på sitt kontrakt.

– De andra ska ut och festa i kväll, men jag ska träna i morgon (måndag). Jag följer inte med. Malmö hörde av sig och ville att jag skulle komma ner och känna på deras miljö, säger Johansson.

Tror du att du återvänder till Gais?

– Vi får se vad som händer. Just nu har jag ingen agent utan jag sköter all snack själv, jag är en affärsman. Men detta är min sista match med Gais, så jag tackade publiken i dag. Men i morgon har jag som sagt träning med Malmö, sedan får vi se vad som händer.

Men det är inte helt enkelt för Marko att lämna Gais. För i Gais har han hittat en oväntad vänskap med målvaktstränaren Tomas Vainio.

– Jag har utvecklats enormt som målvakt och Tomas Vainio var en av anledningarna till att jag ville komma till Gais. Vi har hjälpt varandra och han är en av Sveriges bästa målvaktstränare. Han är topp två i Sverige, tillsammans med Jonnie Fedel (Malmö FF:s målvaktstränare), säger Marko.

”Fantastiskt år för oss”

Tomas Vainio spar inte heller på orden när han ska beskriva sin relation till Marko.

– En oerhört talangfull målvakt på alla sätt och oerhört professionell. Sen har vi klickat enormt och vi förstår varandra i alla grejer. Vi har förstått varandra sen dag ett och det har varit ett fantastiskt år för oss. Men jag skulle beskriva det med superlativ, vi har haft en fantastisk resa tillsammans och en resa jag kommer värdesätta och sakna, säger Tomas Vainio.

Marko har rankat dig som topp två i Sverige. Hur högt rankar du Marko?

– Jättehögt så klart. Vi kan prata om allt det tekniska men tar vi bort det och snackar spelförståelse och självförtroendet så är han på högsta nivå. Med tanke på hans ålder (21), det är sinnesjukt. Att få bära så mycket ansvar och stå pall varje vecka... Det är inte många som hade pallat det.

När frågan om de jobbar ihop även nästa säsong kommer på tal blir det genast tyst.

– Vi vill jobba tillsammans så klart, det vill vi båda. Men vi får se, det är inget jag tänker avslöja här, säger Marko.