Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Modelljobbet är väldigt roligt – trivs bra med det”

Johan Elmander.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Elmander är tillbaka på Öisgården.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Elmander under tisdagens Öis-träning.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Johan Elmander har påbörjat utbildningen CBA Elit hos Svenska fotbollförbundet. Utbildningen hålls på Bosön och är specialutformad för tidigare elitspelare.
Foto: HENRIK ISAKSSON / TT
Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander under en landslagssamling på Stockholms stadion 2013.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Elmander under sin tid som spelare i Öis.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Elmander i landslaget 2013.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
1 / 8

GÖTEBORG. Johan Elmander, 39, är tillbaka i Örgryte – den här gången som ledare – för att rädda klubben kvar i superettan.

För GT berättar den förre landslagsspelaren om sitt nya liv som modell, varför jobbet i Galatasaray tillfälligt är pausat och vad han ska bidra med i Öis.

– När jag fick frågan så kändes det rätt, säger Elmander efter tisdagens träning.

Sören Börjesson och Johan Elmander efter tisdagens Öis-träning.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Läget är pressat i Örgryte.

Sällskapet har inte vunnit på de sex senaste matcherna i superettan – och när laget överraskande förlorade mot division 3-gänget IF Lödde i Svenska cupen nyligen tog klubbledningens tålamod slut.

Huvudtränaren Keith Millen, som tog över jobbet efter Thomas Askebrand inför säsongen, fick i förra veckan sparken.

I stället är det den rutinerade klubbikonen Sören Börjesson som tillsammans med assisterande tränaren Miguel Beas ska försöka rädda Öis kvar i superettan.

Nu får de hjälp av Johan Elmander.

Den förre landslagsspelaren, som haft en lång och framgångrik karriär, förstärker Örgrytes ledarstab under återstoden av säsongen.

– Det är fantastiskt att Johan kommer in och visar att vi sluter upp för föreningen nu. Han kommer tillföra erfarenhet, energi och hjärta för fotbollen och inte minst föreningen, säger Öis sportchef Igor Krulj.

Johan Elmander under tisdagens Öis-träning.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Man blir väldigt ödmjuk”

Johan Elmander ser fram emot sitt nya uppdrag och under tisdagen var han med och ledde sin första träning på Öisgården.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka här och att vara inne på andra sidan, om man säger så, som ledare och inte spelare. Intressant och lärorikt, säger han och fortsätter:

– Jag och Igor har haft kontakt ett bra tag om olika saker och jag har ju varit uppe några gånger och fikat och pratat. Jag har haft bra koll på vad som händer i klubben och efter att Keith fick gå så blev det mer aktuellt. När jag fick frågan så kändes det rätt. 

Vad exakt ska du göra? 

– Jag ska vara med och stötta upp och komma med idéer. Jag har ju ändå lite rutin i det. Samtidigt går jag ju tränarutbildningen och man lär sig mer och mer. Man blir väldigt ödmjuk inför hur mycket tid en tränare lägger ner och vad man behöver tänka på. 

– Jag ska vara med säsongen ut till att börja med och sedan får vi se hur det blir sen. 

Elmander är mest ihågkommen för sina insatser på planen i klubbar som Bröndby, Toulouse, Bolton och Galatasaray – men visade även vad han gick för som ledare när han var skadad och eldade på Öis-spelarna under 120 minuter i den avgörande kvalmatchen mot Mjällby 2017. Örgryte räddade till slut superettakontraktet efter en riktig holmgång.

Johan Elmander är tillbaka i Öis.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Arbetar som modell

Just nu går han Svenska fotbollförbundets tränarutbildning CBA, en utbildning för före detta elitspelare, tillsammans med bland andra Tobias Hysén, John Alvbåge, Jonas Olsson, Andreas Isaksson, Michael Svensson och Anja Mittag.

– Ett fantastiskt gäng med många landskamper, beskriver Elmander sällskapet på utbildningen.

GT har tidigare berättat om Johan Elmanders nya liv efter spelarkarriären. 39-åringen jobbar bland annat som fotomodell och engagerar sig samtidigt för att rädda miljön.

– Jag har jobbat väldigt mycket med The Perfect World Foundation som är en organisation från Göteborg som håller på med djur och natur-frågor och är med och stöttar. Och sedan har jag modelljobb som jag fortfarande gör. Modelljobbet är väldigt roligt, det är hela tiden som det kommer. Jag trivs ganska bra med det, säger han och fortsätter om sin nya tillvaro:

– Jag har varit med och pillat lite överallt och därför känns det väldigt bra att vara med någon månad här (i Öis) och ge detta en chans.

Elmander och Zlatan Ibrahimovic i landslaget under EM i Ukraina.
Foto: SVEN LINDWALL

Rådgivare för Galatasaray

Johan Elmander är än i dag stor i Istanbul efter sin tid som spelare i Galatasaray. 

Efter att han avslutat spelarkarriären erbjöds han ett jobb som anfallstränare i den turkiska storklubben av sin förre tränare Fatih Terim – men det blev inget, bland annat eftersom Elmander ville prioritera familjen efter att ha flyttat runt i många år.

 I stället har han hjälpt till att scouta spelare i Norden för Galatasaray, men det uppdraget ligger lite grann på is på grund av den pågående coronapandemin.

– Det ligger lite lugnt och fint nu på grund av coronan. Jag har inte kunnat vara där (i Turkiet) lika mycket. Men jag har fortfarande bra kontakt med dem och de har full förståelse för att jag kör på detta nu, säger Elmander.

Vad exakt har du gjort för dem? 

– Rådgivare skulle jag nog kalla det. Man stänger inga dörrar framöver, det vill jag absolut inte göra. Jag hjälper dem fortfarande.

Galatasaray-fans jublar när Johan Elmander kommer in på planen på Friends arena för träning tillsammans med det svenska landslaget inför en landskamp mot Argentina.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Möter serieledaren direkt

Öis ligger tia i superettan efter 23 omgångar.

Johan Elmanders första match som ledare för klubben blir mot svårast tänkbara motstånd – serieledande Degerfors på bortaplan under onsdagskvällen.

– En tuff match mot ett bra lag som har gått bra, men vi såg starka ut första 45 mot Dalkurd senast. Sedan kanske man inte ska få en sådan dipp, men det känns som att vi har en bra trupp, säger han.

Vad behöver ni göra?

– Det är småjusteringar som måste göras, de två som har tagit över (Börjesson och Beas) har bra koll och det är mycket glädje på träningarna. Det är tempo och folk som verkligen vill något. 

Johan Elmander

Född: 27 maj 1981.

Längd: 188 centimeter.

Position som spelare: Anfallare.

Klubbar: Holmalunds IF, Örgryte IS, Feyenoord, Djurgårdens IF, NAC Breda, Bröndby IF, Toulouse, Bolton Wanderers, Galatasaray, Norwich City.

Landskamper/mål: 85/20.

Aktuell: Utbildar sig till tränare och kliver in i Örgrytes ledarstab under resten av säsongen.

Vem hänger med vem i Blågult?

Se också: 

2018 tog Johan Elmander på sig att coacha ett flicklag från Moçambique i Gothia Cup.