Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matchfixning utreds: ”Kriminella nätverk”

Gais spelare tackar publiken efter en match i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
En polisutredning är inledd.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Flera matcher som Gais spelade under 2019 misstänks vara föremål för matchfixning.

GT kan nu avslöja att en polisutredning är inledd.

– Det tyder på att Gais-matcher har använts av kriminella nätverk, säger Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Både Gais och Svenska fotbollförbundet har underrättats om den pågående utredningen – som i synnerhet rör matcher som superettan-laget var involverat i. 

Enligt GT:s uppgifter gäller utredningen matcher som spelades under 2019.

– Det jag kan säga är att utredningen riktar sig mot kriminella nätverk som vi har riktad verksamhet mot sedan tidigare. Det är en utredning som går mot kriminella nätverk. Vi fokuserar inte på Gais eller att Gais skulle vara inblandade som förening, utan att Gais-matcher möjligtvis – eller att det tyder på att Gais-matcher har använts av kriminella nätverk, säger Gårdare. 

– Vi har påbörjat förhör, informerat Svenska fotbollförbundet och Gais. Men jag kan förtydliga att vi inte har någon misstanke mot Gais som förening. Vi kommer att hålla förhör med många spelare, tränare och ledare de närmsta veckorna.

”Har en dialog med polisen”

Svenska fotbollförbundets resurs mot matchfixning – av SvFF kallad ”Integrity officer” – Johan Claesson, bekräftar också att SvFF underrättats om den pågående utredningen.

– Vi har en dialog med polisen om utredningen som du nämner. I övrigt kommenterar vi inte pågående utredningar, säger han.

Gais ordförande Jonas Andersson säger att klubben blev informerad för ett par dagar sedan.

– Jag fick information om detta för ett par dagar sedan att de håller på med en utredning. Mer än så vet jag inte och inte vilka matcher det rör sig om. Tydligen så handlar det om förra säsongen, men det kan vara större än så. 

– Matchfixning är ju ett gift i idrotten och måste motverkas på alla sätt och vis. Att det förekommer har vi sett exempel och domar på, det är oerhört obehagligt att våra matcher verkar vara föremål för någon form av granskning. Jag vet inte så mycket mer, säger han. 

”Inte Gais som varit i fokus”

Gais-basen fortsätter:

– Det är inte Gais som varit i fokus för det hela, definitivt inte som klubb. 

Utreder ni frågan internt?

– Ja, vi har en dialog med polisen om hur vi ska agera och det vill jag egentligen inte kommentera utåt. 

– Vilka åtgärder vi gör eller inte gör vill jag inte kommentera. Det tar vi med polisen. Det är oerhört ledsamt oavsett vad det är för klubb som är inblandad och skvätter det på vår klubb så är det ännu mer beklagligt, säger Andersson.