Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens dom: ”Jag skulle inte leva tills jag blev 25 år”

Kevin Ackermann och Mohamed Said vid Öis-gården.Foto: STEFAN NILSSON
Förra sommaren återvände Mohamed Said till Öis.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Kevin Ackermann i P17-landslaget 2018.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Mohamed Said firar med Öis-fansen.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Kevin Ackermann.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mohamed Said i P17-landslaget 2017.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kevin Ackermann hade papper på att han var en av världens hetaste fotbollstalanger.

Mohamed Said sköt 2017 kvar Örgryte i superettan.

2018 hamnade de båda supertalangerna i var sin italiensk serie A-klubb.

Där stoppades båda av hjärtproblem.

Nu spelar de tillsammans i Öis.

– Om jag inte hade kommit till Fiorentina kanske inte mitt hjärtfel hade hittats, säger Kevin Ackermann.

Vi träffas på Öisgården efter en helt vanlig träning. 

Mohammed Said, 20, anfallaren från Somalia som kom till Sverige för sex år sedan och som då i Kållereds SK gjorde sitt livs första fotbollsträning.

Kevin Ackermann, 19, mittfältaren som växte upp i centrala Göteborg med Azalea som moderklubb och som sedan han var fem år varit inställd på att bli fotbollsstjärna.

”Var med om nästan samma sak”

Två lagkompisar som har var sin likartad historia om hur deras hjärtan satte fotbollskarriären på paus i Italien – när de precis börjat skriva första kapitlet i berättelsen om hur drömmen att bli proffs utomlands var på väg att uppfyllas.

– Jag visste inte så mycket om ”Momos” historia, han förklarade när jag kom hit. Han hade varit med om en liknande historia. Helt sjukt egentligen, säger Kevin Ackermann.

– Vi kommer från olika bakgrund, men hade samma fotbollsdrömmar. Konstigt att vi var med om nästan samma sak i Italien, säger Mohamed Said.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

***

Låt oss backa till 2017.

Det var året då Kevin Ackermann debuterade i allsvenskan för Häcken som en av de yngsta debutanterna genom tiderna.

Det var också året då Mohamed Said med två mål i kvalet mot Mjällby i högsta grad bidrog till att Öis vann med 3–1 och klarade sig kvar i superettan.

Empoli hade bästa planen

De glödheta talangerna scoutades av klubbar från hela Europa och 2018 lämnade båda Sverige för äventyr i Italien.

– Det spelade egentligen ingen roll i vilket land jag hamnade. Det kunde lika gärna ha blivit Spanien, Tyskland eller England. Men Empoli var den klubb som hade bäst plan för mig, säger Mohamed.

Mohamed Said.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han åkte ner i juni och skrev på ett fyraårskontrakt med option för ytterligare ett år. 

I juli började han träna där nere och gjorde fyra mål på nio matcher med klubbens primaveralag – spelarna alldeles utanför A-laget.

”Hade hittat problem med hjärtat”

– Allt gick bra för mig i fyra-fem månader. Men när jag skulle hem och spela med P19-landslaget gjorde jag först några medicinska tester i Empoli. När jag kom tillbaka efter landskamperna fick jag höra att det var skillnad på resultaten från läkarundersökningen i juni. De hade hittat något problem med hjärtat. Jag fick inte spela fotboll, inte träna. Ja, jag fick inte ens gå till gymmet, säger han.

***

I november 2018, samma månad som Mohamed Said fick tränings- och spelförbud i Empoli, kom Kevin Ackermann till Fiorentina.

Han hade spelat P17-EM för Sverige, hamnat på engelska tidningen The Guardians prestigefyllda lista över världens bästa 17-åringar. Men hade haft svårt att få speltid i Häckens A-lag. När Fiorentina erbjöd kontrakt var han beredd.

Ackermann på The Guardians lista över världens bästa 17-åringar.Foto: THE GUARDIAN

– Jag hade kommit med på listan och hade haft ett bra år med EM. Jag ville ta ett steg någon annanstans, det blev Fiorentina. Det fanns intresse även från andra klubbar. Men Fiorentina kom med ett konkret bud, det gick ganska snabbt att bestämma sig, säger Kevin Ackermann.

Men övergången genomfördes aldrig. 

– Jag var i Florens en dag för att skriva på kontrakt samtidigt som jag var på en läkarundersökning. Det var tester i flera timmar. Jag sov över och åkte hem nästa dag, säger han.

”Tänkte inte mer på det”

Visste du då att det var något problem med läkarundersökningen?

– Nej, verkligen inte.

Men kontaktpersonen som hade skött övergången hörde av sig och sa att de hade hittat ett litet hjärtfel.

– Men han sa att de sa så till de flesta och att det inte var någon fara. Så jag tänkte inte mer på det, säger Kevin Ackermann.

Kevin Ackermann.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I Italien var det då stort fokus på att hitta hjärtproblem bland fotbollsspelare. I mars 2018 hade Fiorentinas lagkapten Davide Astori hastigt avlidit utan förvarning.

Därför togs inga risker, minsta avvikelse rapporterades.

***

Mohamed Said fortsatte att göra tester efter att ha blivit avstängd från all aktivitet.

– Jag gjorde tester i Milano, Florens, Empoli och Rom. Varje gång var det samma sak, det var något med hjärtat. Jag tvingades vila i fyra månader. Jag fick knappt röra mig, säger han.

Kom som flykting

Till Sverige hade han kommit som flykting, ensam utan familjen. Lika ensam var han i Empoli.

– Det enda jag hade var fotbollen och kompisarna där, men ingen familj. Självklart var det tufft, säger han.

Mohamed Said och Hakeem Araba jublar efter att Öis räddat superettakontraktet via kval mot Mjällby.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

En av läkarna som undersökte honom sa dock att han kände igen symptomen från andra spelare. Det var egentligen inget speciellt allvarligt, men de stoppades av de stenhårda reglerna i Italien.

– Dom sa till mig att det skulle bli okej, jag kunde spela fotboll. Men inte i Italien, berättar han.

Vid en EKG-undersökning i Rom fick han på en dataskärm se att det fanns något som såg ut som ett vitt streck i hjärtat.

– Läkaren sa att det kommer att försvinna när jag blir lite mer vuxen, men det skulle kunna ta lite tid, säger Mohamed Said.

”Nu är det perfekt”

Lösningen blev en utlåning till Dynamo Brest i Belarus från februari till juni 2019.

– Jag kunde börja träna igen och var med och spelade matcher. En läkare undersökte mig, men hittade inget fel på hjärtat. Jag har kontrollerats även senare. Nu är det perfekt, där finns inget. Jag har förresten aldrig känt att det skulle vara något konstigt, säger han.

***

Kevin Ackermann väntade på kallelsen att åka till Italien och dra i gång proffsdrömmen. Men han hörde inget från Fiorentina.

– Veckorna gick. Det blev julafton och nyår och 5 januari var jag tillbaka i Häcken och då undrade alla vad jag gjorde där. Men det visste jag ju knappt själv, för jag hade ju inte fått något besked, säger han.

– Det var sjukt tufft. Att gå ovetande är det värsta man kan göra. Jag tränade på i gym för mig själv. Men jag försökte köra på med inställningen att jag inte hade något hjärtfel som skulle påverka min fotboll.

”En ren mardröm”

Lite senare i januari 2019 åkte Kevin Ackermann tillbaka till Italien för en ny undersökning, den här gången i Bologna.

Då kom beskedet.

– Jag har ett litet medfött hjärtfel, men det var inte det som var problemet. Det handlade i stället om aortaanorysm. Stora kroppspulsådern hade utvidgats och riskerade att gå sönder. Det var en ren mardröm att få höra det, säger han med eftertryck.

– Läkaren sa att jag inte kunde spela fotboll, men det fanns en möjlighet till operation och att jag möjligtvis kunde fortsätta spela efter det.

Kevin Ackermann i P17-landslaget 2018.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Nästa resa gick till Malaga för en ny kontroll i ett annat land.

– Det var en bra läkare, men inte expert på aortan. Hans diagnos var att jag kunde spela fotboll, det skulle inte vara någon fara. Det blev värsta twisten. Jag var hur glad som helst och familjen började fira. Jag började fundera på att hitta en annan klubb utanför Italien där jag ju inte fick spela, berättar Ackermann.

Men för säkerhets skull blev det även ett besök hos en läkare i Belgien, en kirurg som verkligen var expert på aorta, stora kroppspulsådern.

Läkaren hade en lösning

– Han berättade om allvaret. Min aorta kunde brista, jag skulle förmodligen inte leva tills jag blev 25 år. Jag kunde dö när som helst. Plötsligt handlade det inte bara om fotbollen utan om livet.

Kände du att fotbollsdrömmen var över?

– Ja, det var det enda jag tänkte på. Jag tänkte att om jag inte kan spela fotboll finns ingen mening med livet, svarar han.

Men läkaren erbjöd en lösning. En besvärlig operation – men med chans till fortsatt fotbollsspel. 

I slutet av april 2019 opererades Kevin i belgiska Anderlecht.

***

De sitter på var sin sida av ett bord i Öisgården, lyssnar och fyller i varandras berättelser.

Mohamed Said, som fick fribrev att lämna Empoli, återvände till Öis i augusti förra året

Mohamed Said och Kevin Ackermann inne i Öisgården efter en träning.Foto: STEFAN NILSSON

Kevin Ackermann hade tre månaders rehab efter operationen i Belgien och återvände till Häcken ungefär samtidigt. Men i januari i år valde han att byta till Öis.

– Jag är oerhört tacksam för att jag kom till Fiorentina, annars hade kanske ingen hittat mitt hjärtfel, säger Kevin.

– Jag tror att det är så. Om du hade åkt till ett annat land där reglerna runt hjärtproblem inte är lika hårda hade det nog inte upptäckts, säger Mohamed.

Går ni på kontroller nu?

– Nej. Den senaste visade att det var perfekt, svarar Mohamed.

– Jag går på årliga kontroller, säger Kevin.

”Starkare än någonsin”

Hur var det att komma tillbaka efter att ni varit borta?

– Det var tufft i början. Förra året spelade jag inte så många matcher, en från start och två inhopp. På den halva säsongen spelade jag kanske totalt 100-105 minuter. Jag har kanske inte hittat formen igen, men jag är på rätt väg, säger Mohamed Said.

– Jag behövde lite tid att återhämta mig. Jag spelade inte fotboll på riktigt på ett år. I början var det mycket småkänningar, baksidor och ljumskar. Nu känner jag att det börjar komma på riktigt. Jag känner mig starkare än någonsin, säger Kevin Ackermann.

Finns drömmen kvar om en fotbollskarriär utomlands?

– Till hundra procent. Vi är fortfarande unga, bara 19 och 20 år. Jag känner personligen att det var en sjukt svår motgång. Men efter att ha tagit mig genom den är drömmen nästan ännu starkare än vad den var tidigare, säger Ackermann.

– Jag har kvar samma dröm, jag vill spela utomlands så småningom. Får jag en andra chans måste jag ta den. Det enda jag har varit bra på i hela mitt liv är fotboll. Om jag inte får spela fotboll, hur ska jag leva då, säger Said.